National

Violeta Alexandru, nemulțumită că s-au cheltuit miliarde de lei pentru șomaj tehnic

Publicat: 28 aug. 2020
Violeta Alexandru cu mască
Grupul de consilieri ai PNL din Consiliul General al Bucureștiului a depus un proiect de hotărâre privind dizolvarea Companiei Municipale Turistica București S.A. Violeta Alexandru anunță desființarea a 20 de companii municipale

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a declarat astăzi nemulțumită că s-au cheltuit miliarde de lei pentru șomaj tehnic. Violeta Alexandru susține că pentru şomajul tehnic au fost făcute plăţi de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari.

„La sfârşitul lunii august situaţia aplicării acestor m-suri este după cum urmează: pentru şomajul tehnic la începutul stării de urgenţă, având o serie de domenii cărora ne-am adresat cu această măsură şi care domenii au presupus o mobilizare extraordinară din partea tuturor angajaţilor, am efectuat plăţi de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Reamintesc e vorba de salariaţi având contractele de muncă suspendate şi profesionişti”, a delcarat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru, nemulțumită că s-au cheltuit miliarde de lei pentru șomaj tehnic

Ministrul Muncii consideră că cele mai multe plăţi au fost făcute în Bucureşti, Cluj şi în Timiş, oraşe cu mare angajatori cu care ea susține că a ţinut legătura în această perioadă şi care au beneficiat în mod prompt de sprijinul acordat prin şomajul tehnic.

„Au rămas după încetarea stării de urgenţă un număr redus de domenii, iar acum menţinem măsura doar pentru câteva, ca urmare a deciziei de ieri luată în Guvern rămân închise barurile, discotecile, cluburile în spaţii închise, doar salariaţilor acestor unităţi economice urmând să li se aplice măsura şomajului tehnic”, a adăugat Violeta Alexandru.

Peste 78 milioane de lei pentru părinţii care au avut zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada pandemiei

Minsitrul Muncii a vorbit și despre plăţile făcute pentru părinţii care au avut zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada pandemiei.

„Am făcut plăţi pentru părinţii care se aflau în zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada a pandemiei de peste 78 milioane de lei pentru această măsură apelând un număr de peste 60.000 de salariaţi”, a menționat Violeta Alexandru.

Ministrul a adăugat că după ce rectificarea bugetară a fost aprobată, a fost pusă la punct o procedură tehnică pe care a parcurs-o în cel mai scurt timp.

„Suntem la peste 90% din plăţile efectuate raportat la luna iunie pentru măsura constând în 41,5 la sută cost salarial pentru fiecare salariat care s-a aflat anterior în şomaj tehnic şi a revenit în activitate. Suntem astăzi cu plăţi de peste 608 milioane de lei pentru aproape 500.000 de angajaţi. Trebuie să precizez aici faptul că prin comparaţie cu măsura şomajului tehnic cea vizând acoperirea a 41,5 la sută din costul salarial are anumite particularităţi de unde şi nevoia de a sublinia câteva lucruri pentru angajatori”, a adăugat Violeta Alexandru.

Multe cereri incomplete depuse de angajator

Minsitrul Muncii a mai precizat că sunt multe cereri incomplete depuse de angajator.

„Sunt foarte multe cereri incomplete depuse de angajator de unde şi efortul echipelor AJOFM-urilor de a comunica cu fiecare angajator pentru că scopul nostru nu este să primim o solicitare şi să constatăm că ea nu este completă, scopul nostru este să sprijinim angajatorii şi ca atare atitudinea angajaţilor agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă este aceea de a veni în sprijinul, de a căuta în mod proactiv angajatorul de a-l ajuta să-şi completeze documentele, de a clarifica acele aspecte care sunt incomplete”, a conchisVioleta Alexandru.

Adauga un comentariu