International

Virus mutant în Marea Britanie. Record absolut de infectări. Belgia schimbă strategia

Publicat: 29 dec. 2020
Medical staff take care of the first Pfizer-BioNTech Covid-19 disease vaccine they just received, at the UZ Leuven hospital, Leuven, on December 26, 2020 as begins a vaccination programme in EU countries. (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP)

Record absolut în Marea Britanie! În numai 24 de ori au fost raportate 41.000 de cazuri noi de infecţie cu SARS-CoV-2. Conform experţilor, se pare că de vină ar fi noua tulpină a virusului. Mai mult, în zilele următoare, recordul acesta va fi doborât.

În prezent, în unităţile medicale din Marea Britanie se află sub tratament mai bine de 20.400 de pacienţi cu covid. Numărul este mai mare decât cel înregistrat în luna aprilie 2020…

Din câte se pare, noua tulpină de covid a ajuns deja în Finlanda. Medicii din Helsinki au identificat două persoane ca fiind purtătoare ale noii tulpini. Una dintre ele şi-a petrecut Crăciunul în Marea Britanie. A treia persoană, în schimb, s-a infectat cu tulpina provenită din Africa de Sud.

Până acum, Finlanda era singura ţară din nordul Europei unde însă nu ajunsese tulpina din Marea Britanie.

Belgia – Situaţia vaccinărilor

Autorităţile belgiene au început să vaccineze mai întâi persoanele din căminele de bătrâni. Totodată, iau în considerare schimbarea strategiei de vaccinare, din pricina tulpinei descoperite în Marea Britanie, dar şi din cauza numărului mic de doze de vaccin.

Se ia în calcul ca prima doză să fie administrată cât mai multor persoane, iar a doua să fie amânată, dar nu pentru mult timp.

„Am cerut grupului nostru de lucru însărcinat cu strategia de vaccinare să studieze acest lucru din punct de vedere medical”, a declarat luni ministrul belgian al sănătăţii, Frank Vandenbroucke, într-un interviu acordat postului VRT.

Momentan, singurul vaccin aprobat în Uniunea Europeană este cel de la Pfizer-BioNTech. Întrucât numărul dozelor este insuficient, Belgia are în vedere schimbarea strategiei de vaccinare.

Membrii Comisiei Europene au contractat 200 de milioane de doze de vaccin, cu opţiunea de completare cu încă 100 de milioane. Cele 200 de milioane vor ajunge până în septembrie 2021. Bineînţeles, numărul este insuficient, întrucât populaţia UE numără aproape 450 de milioane de oameni.

Belgia a început vaccinarea în căminele de bătrâni întrucât acolo s-au înregistrat mai mult de jumătate din cele 19.200 de decese cauzate de covid. Se pare că vaccinarea acestei categorii vulnerabile va dura până în februarie. În martie, în schimb, vor fi imunizate cadrele medicale, iar în mai bolnavii cronici şi cei cu vârsta peste 65 de ani.

Adauga un comentariu