Preasfinția Sa Iosif Păuleț își anunță vizita în parohiile romano-catolice de pe tot teritoriul județului Iași. Acesta laudă Bisericile locale și își exprimă regretul cu privire la vizita întârziată. El ține, de asemenea, să precizeze importanța spirituală a vizitei Episcopului Diecezei de Iași în ceea ce privește crearea legăturilor și stimularea vieții comunității.
Deținătorul ministerului episcopal în Dieceza de Iași de 3 ani, PS Iosif Păuleț a decis ca în acest an să își înceapă vizita în comunitățile de credință romano-catolice. „Conștient de propriile limite umane, dar animat de o sinceră caritate pastorală, am încercat să cunosc cât mai bine diferitele realități, să ascult cu răbdare pe toți aceia care au voit să împărtășească cu mine bucuriile și dificultățile cu care se confruntă, să aduc un cuvânt de mângâiere celor încercați și să port tuturor mesajul de speranță și de pace al credinței noastre creștine.”
Ce simbolizează vizita Episcopului Diecezei de Iași
Animat de același spirit ca al Papei Francisc din timpul pandemiei, succesorul apostolilor dorește ca prin această vizită să îndeplinească mai multe obiective atât de ordin spiritual, cât și de ordin administrativ. Conform Directoriului pentru ministerul pastoral al Episcopului, vizita episcopală reprezintă cea mai importantă datorie a acestuia. Ea are rolul de a păstra legătura cu clerul, dar și cu credincioșii, de a împrospăta spiritul predicatorilor, dar și de a evalua eficiența structurilor și a instrumentelor puse în slujba misiunii pastorale.
Analizând pasajul ales, PS Iosif Păuleț ține să evidențieze caracterul predominant spiritual al acțiunii sale și amintește că aceasta nu trebuie confundată cu o simplă formalitate, „vizita pastorală nu trebuie înțeleasă ca un act birocratic sau ca împlinire formală a unei norme ecleziastice, ci ca un «moment de har» care cere să fie trăit cu o atitudine interioară iluminată de credință.”
În acest sens, el încearcă întărirea conexiunii cu credincioșii, dar și cu organismele parohiale de tipul Consiliului pastoral parohial sau Consiliului economic parohial. De asemenea, el le adresează mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în viața pastorală și susține că nu va ignora nici problemele actuale ale comunităților și parohiilor.
„Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei”
Comunitatea catolică s-a mai dovedit grijulie și în trecut de bunăstarea semenilor lor, derulând proiecte precum „Duș social”, prin care Asociația „Congregația Slujitorii Carității – Opera Don Guanella” a facilitat accesul persoanelor fără adăpost la condiții moderne de igienă. Astfel, episcopul se arată și el interesat de modalitățile reale prin care pot fi îndeplinite obiectivele pastorale ale comunității. Acesta menționează că are intenția de a promulga un plan pastoral diecezan unitar în toamna anului 2022.
„Acest plan trienal va avea drept temă principală comuniunea poporului lui Dumnezeu și misiunea sa evanghelizatoare, purtând titlul «Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei»”, menționează PS Iosif Păuleț.
Pregătirea vizitei pastorale și cum se va desfășura aceasta
Cu scopul de a pregăti comunitățile care vor face obiectul vizitei, episcopul sugerează câteva indicații care să ajute parohiile.
În primul rând, ca urmare a deciziei episcopale, Consiliul pastoral parohial trebuie să fie prezent pe toată durata activității. De asemenea, el atrage atenția asupra componentei spirituale și îndeamnă credincioșii la rugăciune.
În al doilea rând, site-ul Episcopiei din Iași va pune la dispoziție materiale informative care să ghideze pregătirile. Alături de aceste documente, vor avea loc întâlniri informative și predici tematice.
În ceea ce privește desfășurarea vizitelor propriu-zise, ele vor începe în octombrie 2022 și se vor derula pe parcursul a 5 ani. Vor avea loc în cursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică din cauza numărului mare de parohii, dar și a distanțelor mari dintre ele, iar vizita episcopului va fi precedată de un delegat care să se ocupe de chestiunile administrative, lăsând în seama PS Iosif Pauleț doar componenta spirituală.
Programul vizitei în fiecare parohie
În acord cu dorința episcopului de implicare constantă, el menționează că vizita va presupune următoarele: „celebrarea Sfintei Liturghii împreună cu comunitatea; întâlnirea cu parohul şi cu ceilalţi preoţi angajaţi în slujirea comunităţii; întâlnirea cu persoanele consacrate prezente în parohie; întâlnirea cu Consiliul pastoral parohial şi cu Consiliul economic parohial; întâlnirea cu diferitele categorii de credincioşi (copii, tineri, adulţi, cateheţi); vizitarea eventualelor case pentru vârstnici, grădiniţe, orfelinate, şcoli sau alte instituţii aflate sub tutela Bisericii; un interval de timp va fi destinat întâlnirilor individuale cu credincioşii și, nu în ultimul rând, vizitarea unor persoane bolnave sau înaintate în vârstă care nu se pot deplasa la biserică.”
Așadar, vizita Episcopului Diecezei de Iași va constitui un eveniment important pentru comunitățile romano-catolice care se vor bucura de prezența acestuia.
Au pedofilii adunare?
Da frate, tu n-ai primit invitatie? Ciudat, puteam sa jur ca ti-am vazut numele pe lista