Președintele Vladimir Putin a transmis marți, 21 februarie, un avertisment către Occident cu privire la Ucraina prin suspendarea unui tratat de referință privind controlul armelor nucleare, anunțând că noi sisteme strategice au fost puse în serviciu de luptă și amenință că vor relua testele nucleare, conform Reuters.
La aproape un an după ce a ordonat o invazie care a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul din ultimele șase decenii, Putin a spus că Rusia își va atinge obiectivele și a acuzat Occidentul că încearcă să o distrugă.
„Elitele Occidentului nu își ascund scopul. Dar nu pot să nu realizeze că este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă”, a spus el elitei politice și militare a țării sale.
Vladimir Putin lansează noi avertismente nucleare către Occident cu privire la Ucraina
Pretinzând că Statele Unite transformă războiul într-un conflict global, Putin a spus că Rusia suspendă participarea la Noul tratat START, ultimul său tratat major de control al armelor cu Washingtonul. Semnat de atunci, S.U.A., prin președintele Barack Obama și omologul său rus Dmitri Medvedev în 2010, tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care țările le pot desfășura.
Urmează să expire în 2026, permite fiecărei țări să verifice fizic arsenalul nuclear al celeilalte, deși tensiunile asupra Ucrainei au oprit deja inspecțiile.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a numit mișcarea lui Putin „profund nefericită și iresponsabilă”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că a făcut lumea un loc mai periculos și l-a îndemnat pe Putin să-și reconsidere decizia.
Liderul rus a spus, fără a cita dovezi, că unii din Washington iau în considerare încălcarea unui moratoriu asupra testelor nucleare.
„… dacă Statele Unite vor face teste, atunci vom face. Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă”, a spus Putin.
„Acum o săptămână, am semnat un decret privind punerea în serviciul de luptă a unor noi sisteme strategice la sol”.
Nu era imediat clar la ce sisteme se referea.
Putin a spus că Ucraina a încercat să lovească o instalație în adâncul Rusiei, unde păstrează bombardiere nucleare, o referire la baza aeriană Engels.
Arsenalul nuclear
Rusia și Statele Unite dețin împreună 90% din focoasele nucleare ale lumii. Noul Tratat START a limitat fiecare parte la 1.550 de focoase pentru lansatoare de rachete și bombardiere grele. Ambele părți au îndeplinit limitele centrale până în 2018.
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat mai târziu, marți, 21 februarie, că Moscova intenționează să continue să respecte restricțiile prevăzute în tratat privind numărul de focoase pe care le-ar fi putut desfășura.
Președintele Putin, care în ultimul an a sugerat în mod repetat că Rusia ar putea folosi o armă nucleară dacă ar fi amenințată, spunea de fapt că ar putea demonta arhitectura controlului armelor nucleare dacă Occidentul nu se dă înapoi în Ucraina.
Putin a spus că conflictul a fost forțat asupra Rusiei, în special de expansiunea către est a NATO după Războiul Rece.
„Poporul Ucrainei a devenit ostaticul regimului de la Kiev și al stăpânilor săi occidentali, care au ocupat efectiv această țară în sens politic, militar și economic”, a spus el.
Kievul și liderii occidentali, cum ar fi președintele american Joe Biden, care a vizitat luni, 20 februarie, capitala Ucrainei, resping această narațiune ca un pretext nefondat pentru acapararea de pământ și spun că Putin trebuie să-și piardă pariul cu privire la invazie.
Forțele ruse au suferit trei reversuri majore pe câmpul de luptă, dar controlează încă aproximativ o cincime din Ucraina. Zeci de mii de oameni au fost uciși de ambele părți.
Vorbind timp de o oră și 45 de minute sub o creastă mare de vultur rusesc cu două capete și flancat de opt steaguri rusești tricolore, Putin a promis că Moscova își va atinge obiectivele în Ucraina și va zădărnici alianța NATO condusă de SUA în acest proces.
„Intenționează să transforme un conflict local într-o fază de confruntare globală”, a spus el. „Tot așa înțelegem și vom reacționa în consecință, pentru că în acest caz vorbim despre existența țării noastre”.
Statele Unite declară că sunt îngrijorate că Beijingul ar putea lua în considerare furnizarea de arme Rusiei, un pas care ar putea transforma războiul într-o confruntare între Rusia și China, pe de o parte, și Ucraina și NATO, pe de altă parte.
China, al cărei diplomat de vârf Wang Yi a vizitat Moscova marți, 21 februarie, a respins aceste preocupări și a avertizat împotriva oricărei escalade nucleare, reafirmând în același timp o nouă alianță pe scară largă cu Rusia.
Nikolai Patrushev, secretarul puternicului Consiliu de Securitate al lui Putin, i-a spus lui Wang că China este o prioritate de vârf pentru politica externă a Rusiei și că cele două țări trebuie să rămână împreună împotriva Occidentului, au informat agențiile de presă de stat ruse.