International

Vladimir Putin a întrebat Curtea Constituţională dacă poate candida din nou

Publicat: 15 mart. 2020
vladimir putin
vladimir putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a întrebat oficial Curtea Constituţională dacă este legal să modifice Constituţia, a anunţat sâmbătă Kremlinul. Modificarea i-ar permite lui Putin să rămână la putere până în 2036, transmite Reuters.

În luna ianuarie, Putin a anunţat o schimbare majoră în politica rusă şi o reformă constituţională, descrise de Kremlin drept o redistribuire a puterii între preşedinţie şi Parlament, informează news.ro.

Dar Putin, în vârstă de 67 de ani, care a dominat politica rusă timp de două decenii atât ca preşedinte cât şi ca premier, a mers marţi în Parlament pentru a susţine un nou amendament care i-ar permite să ignore o interdicţie constituţională actuală de a mai candida în 2024.

Intervenţia sa creează posibilitatea de a mai obţine alte două mandate consecutive de câte şase ani, după 2024, cu toate că Kremlinul subliniază că Putin nu a spus încă dacă va mai candida în 2024.

Kremlinul a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, că a semnat schimbările constituţionale după ce au fost aprobate de ambele camere ale Parlamentului şi de parlamentele regionale.

Curtea Constituţională trebuie să decidă dacă schimbările sunt legale înainte de un vot naţional programat să aibă loc pe 22 aprilie.

Grupul de monitorizare OVD-Info a afirmat că poliţia a reţinut sâmbătă, la Moscova, circa 50 de persoane care protestau faţă de planurile lui Putin de a schimba Constituţia.

O filmare a arătat poliţia care urca protestatarii în autobuze, în apropierea sediului serviciului de securitate FSB, din centrul Moscovei.

Adauga un comentariu