Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi guvernului său să organizeze până în februarie difuzarea în cinematografe a unor „filme documentare” despre ofensiva forţelor Moscovei în Ucraina.
Într-un document publicat pe site-ul Kremlinului se subliniază că „Ministerul Culturii trebuie să înainteze propuneri pentru a asigura proiecţia de filme documentare naţionale în reţeaua de cinematografe despre subiecte legate de operaţiunea militară specială, de lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste şi neofasciste”, relatează agențiile France Presse și Agerpres.
Rusia şi-a justificat ofensiva în Ucraina în special prin dorinţa de a „denazifica” ţara vecină, Kremlinul acuzându-l pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile de la Kiev de complicitate cu mediile ultranaţionaliste.
Moscova îşi mai prezintă ofensiva în Ucraina drept un conflict, prin proxy, cu Occidentul, din cauza livrărilor cruciale de arme occidentale către Kiev.
Această decizie intervine după mai multe eşecuri suferite de armata rusă în Ucraina, care în ultimele luni a fost pusă în situaţia să se retragă din regiunea Harkov (nord-est) şi din oraşul Herson (sud).
Armata rusă a trebuit să recunoască luni o lovitură deosebit de grea suferită de trupele sale în localitatea Makiivka, în estul Ucrainei, soldată cu cel puţin 63 de morţi. Dar potrivit Kievului, pierderile ar fi de ordinul sutelor.
Rusia a adoptat deja numeroase legi pentru a controla discursul în jurul „operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte războiul pe care l-a declanşat pe scară largă în 24 februarie în Ucraina.
Legea îi pedepseşte cu severitate îndeosebi pe cei care care difuzează ceea ce autorităţile consideră a fi drept „minciuni” despre forţele armate ruse.