International

Vladimir Putin își creează propiul Wikipedia

Publicat: 02 dec. 2019

Rusia urmează să înființeze un nou site pentru Marea Enciclopedia Națională. Totul se întâmplă după ce președintele Vladimir Putin a declarat că Wikipedia nu este de încredere și că trebuie să fie înlocuită. Prin această acțiune, Rusia se asigură că oamenii vor găsi „informații reale, care sunt actualizate constant și verificate din punct de vedere științific”, spune noua rezoluție guvernamentală. Putin a propus luna trecută să înlocuiască Wikipedia cu o versiune modernă, electronică a Marii Enciclopedii Rusești.

În 2015, Rusia a blocat pentru scurt timp versiunea în limba rusă a Wikipedia din cauza unui articol care conținea informații despre canabis, în contextul în care legislația rusă interzice site-urile care publică materiale legate de droguri. Moscova a introdus, de asemenea, măsuri importante de securitate care împiedică oprirea din exterior a internetului local.

Ce este Wikipedia

Wikipedia este o enciclopedie generală. Este disponibilă pe Internet în mai multe limbi. Acesta are un conținut ce poate fi utilizat liber și dezvoltat de oricine. Este dezvoltată prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane și administrată de fundația non-profit Wikimedia. Face parte din fenomenul numit Web 2.0. Prefixul din denumirea Wikipedia se referă la metoda „wiki” de a edita pagini de web în colaborare. Este o metodă simplă și rapidă care permite participarea unui mare număr de persoane la redactarea aceluiași material. În limba hawaiiană wiki wiki, scris și wiki-wiki, înseamnă „iute-iute”.

Proiectul a început în limba engleză la 15 ianuarie 2001 la inițiativa lui Jimmy Wales și Larry Sanger.[3] Ediția în limba engleză, cea mai dezvoltată dintre versiuni, a depășit în anul 2007 pragul de 2 milioane de articole, iar numărul de articole în toate limbile a depășit 9 milioane. Ediția în limba română are în prezent aproximativ 402000 de articole. Ulterior noi proiecte au început să construiască Wikipedia în alte limbi, în prezent existând peste 200 de proiecte, dintre care circa 100 sunt active.loading...

Adauga un comentariu