Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Rusia intenționează să se retragă din acordul cu cereale la Marea Neagră, menționând că Rusia a luat parte la acordul de menținere a relațiilor cu țări „prietenoase”.
„Acum ne gândim să ieșim din așa-numitul acord cu cereale. Mai mult, aceste coridoare de-a lungul cărora merg navele sunt folosite în mod constant pentru a lansa drone navale”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu jurnaliştii pro-Kremlin.
Rusia a intrat în acordul cu cereale la Marea Neagră pentru a ajuta țările „prietenoase”
Putin a spus că Rusia a intrat în acordul cu cereale la Marea Neagră pentru a ajuta țările „prietenoase” din Africa și America Latină și pentru a menține relații bune.
„Nu facem asta pentru Ucraina, facem asta pentru țările noastre prietene din Africa și America Latină. Pentru că cerealele ar trebui să meargă mai întâi în cele mai sărace țări din lume”, a spus Putin.
„S-a promis că cerealele noastre nu vor fi supuse restricțiilor la export”, a spus el. „Dar, din păcate, am fost încă o dată înșelați. Nu s-a făcut nimic în ceea ce privește liberalizarea aprovizionării cu cereale noastre către piețele externe”.
Putin a susținut că Europa este cel mai mare importator de cereale ucrainene și că aceasta „pare a fi principala sursă de câștiguri valutare pentru Ucraina”.
Context
Pe 17 mai, s-a ajuns la un acord de prelungire a acordului care permite exportul cerealelor din porturile ucrainene din Marea Neagră, potrivit oficialilor turci și ucraineni.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că acordul dintre Ucraina și Rusia, care a fost intermediat de Turcia și Națiunile Unite, va fi prelungit cu două luni. Acordul a fost semnat inițial anul trecut și de atunci a fost prelungit.
După invadarea Ucrainei în februarie 2022, Rusia a blocat exporturile vitale de cereale din porturile cheie ucrainene din Marea Neagră, inclusiv Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi, ceea ce a însemnat că milioane de tone de cereale ucrainene nu au fost exportate în multe țări care se bazează pe ele.
Impactul războiului asupra piețelor alimentare globale a fost imediat și extrem de dureros, deoarece Ucraina deține 10% din piața mondială de grâu, 15% din piața de porumb și 13% din piața orzului.