Actualitate

Voichița Lăzureanu, despre prezența Omicron în România: „Așteptam şi noi să vedem rezultatele”

Publicat: 02 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Voichița Lăzureanu despre prezența Omicron în România Așteptam şi noi să vedem rezultatele
Voichița Lăzureanu

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul „Victor Babeş” din Capitală, a comentat suspiciunile privind prezența Omicron în România la persoanele care s-au întors din Africa de Sud.

Este vorba despre cei doi români întorși din Africa de Sud, care sunt carantinați în Brașov și Vaslui. Voichița Lăzureanu, medic la spitalul „Victor Babeş” din Capitală a explicat că este necesar să așteptam rezultatele secvențierii care se face pe mai multe etape.

„Așteptam şi noi să vedem rezultatele. Până atunci putem să presupunem că venind din zonă de risc este suspiciune înaltă ca aceşti pacienți să fie infectați cu aceste tulpini. La fel de bine s-ar putea să nu fie. Gândindu-ne la cum se lucrează analizele la infecția cu HIV, durează cam 5-6 ore secvențierea în sine”, a spus medicul Voichiţa Lăzureanu.

Întrebată dacă odată confirmată varianta Omicron în România ne-ar putea afecta sărbătorile de iarnă, medicul Voichiţa Lăzureanu a precizat:

„Fiind transmisibilă există posibilitatea. Dacă acele persoane nu au stat izolate şi au ajuns în contact cu alte persoane, acele alte persoane să transmită la rândul lor altora şi astfel să avem deja transmitere comunitară. Să sperăm că nu.

Încă nu avem niciun caz declarat. Şi dacă am avea, deocamdată că această tulpină Omicron, deşi inițial ne-am gândit că este extrem de infecțioasă, să nu determine îmbolnăviri severe şi atunci sperăm ca până de sărbători să nu avem noi alte restricții”, a mai explicat medicul Voichiţa Lăzureanu

Voichița Lăzureanu, despre situația din spitale: „Da am ajuns să alegem pacienții”

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat situaţia medicamentelor din spitale, dar şi disperarea cadrelor medicale nevoite, în plină pandemie, să aleagă pacienţii care primesc ultimele doze. „Este foarte greu să alegi cărui pacient să îi dai acest tratament, în condițiile în care noi suntem spital doar pentru forme severe şi critice”, spune medicul.

Stocul insuficient de medicamente din spitale naște disperare în rândul medicilor care sunt puși în situaţia de a alege cărui pacient să îi dea tratamentul necesar. Cadrele medicale fac apel la autorități să găsească soluţii, donații sau măsuri de a distribui medicamentele pentru pacienţii COVID care se luptă pentru fiecare secundă de viaţă.

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat situaţia medicamentelor din spitale, dar şi disperarea cadrelor medicale nevoite în plină pandemie să aleagă bolnavii care primesc ultimele doze.

„Medicamente o parte nu mai avem deloc, o parte mai avem foarte puţin şi sperăm din moment în moment să se mai milostivească cineva de noi să ne mai trimită să ne mai dea, să ne mai doneze, să ne mai aducă în vreun fel.

Da am ajuns să alegem pacienții. Tocilizumabum nu mai avem şi nu cred că vom avea degrabă că am înţeles că sunt liste peste liste făcute.

Remdesivir mai avem pentru patru pacienți. Este foarte greu să alegi cărui pacient să îi dai acest tratament în condițiile în care noi suntem spital doar pentru forme severe şi critice. Suntem deja de câteva zile în această situaţie de a alege cărui pacient ce fel de tratament îi dăm”, a spus Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Adauga un comentariu