International

Volodimir Zelenski a refuzat întâlnirea cu președintele Germaniei

Publicat: 12 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Volodimir Zelenski a refuzat întâlnirea cu președintele Germaniei

Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier avea de gând să viziteze capitala Kiev, însă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a refuzat să îl întâlnească.

Steinmeier dorea să călătorească la Kiev „pentru a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina”, așa cum a afirmat el marți după-amiază.

„Eram pregătit pentru asta. Dar, evident, trebuie să recunosc, nu am fost dorit la Kiev,” a spus el, potrivit ziarului german Bild.

Vizita oficială a președintelui Germaniei a fost refuzată

Președintele federal plănuia să facă o vizită în țara aflată în război, dar aceasta a fost respinsă la Kiev. Omologul său polonez Andrzej Duda a fost cel care i-a sugerat să meargă în Ucraina cu el și președinții baltici (din Estonia, Lituania, Letonia), a declarat Steinmeier, marți, la Varșovia. O posibilă dată pentru vizită ar fi fost mâine, miercuri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost de acord cu această întâlnire. Nu vrea să-l primească pe Steinmeier la Kiev în acest moment. Ceilalți politicieni din Uniunea Europeană pot să meargă în Ucraina.

Motivul ar fi legăturile anterioare strânse ale președintelui german cu Rusia

Motivul refuzului liderului de la Kiev ar fi legăturile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia dn ultimii ani, potrivit publicației citate mai sus. În calitate de ministru de externe, Steinmeier a avut relații strânse cu Rusia și, printre alții, cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Președintele Germaniei a fost, de asemenea, un mare susținător al controversatei gazoducte Nord Stream 2 și este considerat arhitectul politicii guvernului federal pentru Rusia.

”Știm cu toții despre legăturile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia, care au fost, de asemenea, modelate de formula Steinmeier. Momentan nu este binevenit la Kiev. Vom vedea dacă acest lucru se va schimba”,  a declarat un diplomat ucrainean de la Kiev.

Formula, numită după președintele federal și fostul ministru de externe, prevede că regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, care sunt controlate de acoliții lui Putin ca autoproclamate ”republici populare”, ar trebui să primească un statut special temporar, odată ce alegerile au avut loc acolo.

Steinmeier: M-am înșelat în privința lui Putin, sprijinul meu pentru Nord Stream 2 a fost o greșeală clară

Frank-Walter Steinmeier, un social-democrat care a fost ministru de externe în timpul cancelarului Angela Merkel, a spus că invazia Rusiei în Ucraina arată că el, ca  și alții, trebuie să recunoască în mod onest ce a greșit.

„Nu am reușit să construim o casă europeană comună. Nu am crezut că Vladimir Putin își va duce țara către ruină completă, economică, politică și morală, doar de dragul nebuniei sale imperiale. În acest sens, eu, ca și alții, m-am înșelat”, a afirmat președintele german.

„Susținerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală”, a mai spus el. „Ne-am legat de o punte în care nici Rusia nu mai credea și în privința cărei alți parteneri ne-au avertizat”, a recunoscut președintele german.

Adauga un comentariu