Actualitate

Volodimir Zelenski, discurs din Parlamentul României – LIVE VIDEO

Publicat: 04 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Volodimir Zelenski discurs din Parlamentul României - LIVE VIDEO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresează în această seară Parlamentului României.

Discursul președintelui Zelenski: 

Denumirea orașului nostru Bucha va rămâne în istoria lumii, în istoria omenirii. Până în prezent știm de peste 300 de oameni torturați, locuitori ai Buchei, oameni simpli, locuitori ai unui oraș simplu.

Au fost uciși, împușcați în ceafă sau în ochi, autoturismele au fost strivite de tancuri, au violat femei și fete și e doar începutul unei anchete. Nu avem încă toate dovezile, nu avem încă toate gropile în care oamenii au fost aruncați.

Avem toată baza să considerăm că oamenii omorâți sunt mult mai mulți decât cei pe care îi cunoaștem acum.

De ce au făcut militarii acest lucru pe 3 aprilie, în ziua când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor uciși la Bucha pe site-ul agenției de stat ruse, unde a fost publicat un articol care justifica genocidul ucrainenilor.

Numele articolului era elocvent, citez: „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina?”. nu este doar un text, aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși.

Articolul descrie o procedură foarte clară și calculată pentru distrugerea a tot ce înseamna ucraineni și Ucraina, poporul care nu poate fi distrus și omorât. Ei doresc de-ucrainizare și de-europenizarea Ucrainei. Se spune în articol că și denumirea statului nostru trebuie ștearsă.

Practic și moartea a cât mai multor ucraineni în război este un lucru pe care și-l doresc și toate acestea se scriu pe agențiile de stat ale Federației Ruse, unde, fără cenzură, nu poate fi publicat nimic. Se publică doar ceea ce înseamnă o poziție oficială în războiul cu Ucraina. Tot ce nu respectă această poziție nu trece de cenzură.

Vreau să mă înțelegeți corect: ei nici măcar nu se ascund, ei vorbesc foarte deschis despre războiul împotriva Ucrainei și scopul acestui război. Dacă armata noastră și poporul nostru nu s-ar fi apărat, ceea ce au făcut la Bucha ar fi făcut pe întreg teritoriul Ucrainei.

Avem informații despre faptul că au fost urmăriți învățători și profesori, au fost omorâți toți cei care erau considerați de ocupanți ca activiști sau persoane care, prin faptul că aveau în apartament simboluri ale Ucrainei precum drapelul sau stema, era motiv pentru a fi omorâți sau amenințați cu moartea. Dar de ce ei nu se ascund?

De ce și acum, când lumea a înțeles foarte bine ce se întâmplă, că vor să distrugă în totalitate această națiune, ei nu se ascund?

La această întrebare există două răspunsuri.

În 1989, și-a încheiat viața Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care era foarte clar că această persoană era inadecvată, că soția lui și securitatea trag țara în jos, creează sărăcie și izolare, nu numai de întreaga lume, ci de tot ce înseamnă progres. Acel regim se baza pe tot ce înseamnă opresiuni și înfricoșare, pe represiuni și nu avea nimic sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat, doborând un regim inadecvat, pentru că aceasta este singura cale posibilă.

Ceaușescu, soția lui și anturajul său nu puteau fi convinși de nimic. La fel nu pot fi convinși de nimic în prezent, în Rusia, cei care propagă războiul, cei care dau ordine criminale, cei care elaborează planuri împotriva întregului popor și în scopul distrugerii statului ucrainean.

Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și implementa ideilor lor nebunești.

Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid și nu ascunde acest lucru și comite orori pe care toată lumea le-a văzut la Bucha, este că ei sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să îi oprească, pentru că ei sunt slabi, iar poporul european nu va reuși să își apere valorile care îi unesc pe oameni.

Doamnelor și domnilor, stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați, care s-au obișnuit să li se permită orice. Trebuie ca împreună să oprim oamenii care își doresc genocid în Europa.

De ce trebuie să facem acest lucru împreună? Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. Ocupanții ruși vor să treacă de orașul Nikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în Moldova.

Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă, de aceea este fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei, iar asta înseamnă și securitatea în întreaga regiune a Dunării.

În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe Centrale și regiunii Mării Negre, de aceea apărarea Ucrainei și a ucrainenilor înseamnă protejarea și securitatea Europei.

Ce trebuie să facem? Da, au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei până acum, dar războiul durează deja de 40 de zile. După 8 ani de război în Donbas, Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina și cu întreaga Europa, de aceea trebuie privată de toate resursele, inclusiv resursele financiare și economice, trebuie să închideți porturile pentru navele rusești, opriți tranzitul mărfurilor spre Rusia și din Rusia.

Nu importați resurse venite din Rusia. Nu există alternative? Putem vorbi despre mai multe programe pentru un schimb de produse alimentare, dar este nevoie de a impune altfel de sancțiuni.

Lumea democratică trebuie să susțină sub orice formă Ucraina cu armament pentru că acum se decide cine va câștiga în acest război: libertatea sau tirania. Fiecare trebuie să facă tot ce se poate pentru a face ca acești militari ruși să răspundă în fața legii pentru infracțiunile comise pe teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Astăzi am vorbit cu reprezentanții UE despre susținerea în investigarea crimelor comise în Ucraina, sunt convins că România va susține tot ce trebuie pentru a impune dreptatea. Sunt convins că România și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei după război. Propunem partenerilor noștri să preia responsabilitatea pentru refacerea unor regiuni sau orașe care au fost distruse de Rusia.

Potențialul nostru este mare, dar avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina.

Vă mulțumesc, mulțumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaților din Ucraina care au venit în România. Sper că vom avea condiții în care Rusia să renunțe la război și acești oameni să se poată întoarce acasă, în Ucraina.

Această experiență de susținere și respect reciproc și bunătate dintre popoarele noastre este o bază pentru o apropiere și mai mare între statele noastre.

Cum va permite situația, vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție pentru minoritățile noastre naționale, comunității românești din Ucraina și celei ucrainene din România și să asigurăm toată susținerea posibilă, pentru că viitorul nostru este împreună, într-o familie europeană.

Mă adresez dvs cu mulțumiri pentru întreaga susținere, susținerea României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc foarte mult!

Glorie României! Glorie Ucrainei!

Adauga un comentariu