Razboi în Ucraina

Volodimir Zelenski recunoaște că forțele armate ale Rusiei sunt superioare

Publicat: 07 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Volodimir Zelenski recunoaște că forțele armate ale Rusiei sunt superioare
Forțele armatei Ruse sunt mai mari, susține Volodimir Zelenski

Forțele ucrainene încă rezista în orașul de est Severodonețk,dar sunt depășite numeric de forțele armate ale Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Ambele părți au luptat pentru oraș în bătălii stradă cu stradă luni, în timp ce obuzele de artilerie plouă de sus.

Asta în pofida faptului că se anunța că ucrainieni recâștigă teren pe frontul de sud al țării. Raportul de luni dimineaţă al Statului Major nu face vreo precizare cu privire la Herson, dar indică faptul că armata rusă a adus forţe speciale în apropiere de Nikolaev (Mikolaiv)

Volodimir Zelenski recunoaște că forțele armate ale Rusiei sunt mult mai mari

Intensitatea luptei din apropierea de Lysychansk le-a făcut pe ambele „oraşe moarte”, a spus Zelensky. Dacă vor fi capturate, cele două ținte strategice ar livra forțelor ruse întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei. De când și-a retras forțele din regiunea Kiev în martie, Rusia și-a reorientat eforturile militare asupra Donbasului de est al Ucrainei, făcând progrese lente acolo în ultimele săptămâni. În ciuda numărului superior al rușilor, Zelenski a spus că apărătorii ucraineni au rezistat și au „toate șansele” să riposteze.

Fum și murdărie se ridică deasupra Severodonețk, pe fondul luptei intense din orașul de est, joi, între forțele ruse și ucrainene

Loviturile de artilerie s-au intensificat și asupra oraşului Lysychansk, pe care Zelenski a spus că l-a vizitat duminică, ca parte a unui tur al frontului de est. Un locuitor în vârstă din oraș, Oleksandr Lyakhovets, a declarat că o rachetă rusă i-a lovit apartamentul la scurt timp după aceea:

„Se trag aici la nesfârșit… Este un spectacol de groază”, a declarat bărbatul de 67 de ani agenției de presă AFP.

În altă ordine de idei, Volodimir Zelenski menţiona faptul că rușii vor să captureze Zaporizhzhia care este un mare centru industrial din sud-estul țării, ceea ce ar permite armatei sale să avanseze mai aproape de zonele centrale. „Sunt mai mulți, sunt mai puternici, dar avem toate șansele să luptăm în această direcție”, a spus el.

Forțele armate ale Rusiei, progrese în Donbas

Forțele ruse au făcut progrese lente în Donbasul de est al Ucrainei în ultimele săptămâni. Trupele lor controlează în prezent aproape toată regiunea Luhansk, precum și o proporție semnificativă din regiunea vecină Donețk. Cele două regiuni alcătuiesc Donbasul.

Rusia controlează o bună parte din sudul Ucrainei, arată o hartă publicată de BBC

Luptele au fost lente și sângeroase, ambele părți suferind pierderi semnificative. Presa de stat rusă a declarat duminică că unul dintre oficialii de vârf ai armatei, generalul major Roman Kutuzov, a fost ucis în timp ce conducea o ofensivă asupra unui oraș ucrainean nespecificat din regiune.  Țările occidentale au răspuns la conflictul aprins angajându-se să trimită la Kiev arme și mai avansate, cu rază lungă de acțiune, care speră că vor consolida capacitatea de apărare a Ucrainei în est. Luni, Marea Britanie a confirmat că sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune vor fi incluse pentru prima dată în următorul lot de ajutor militar pe care îl trimite Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că consideră că orice livrare de arme cu rază lungă de acțiune de către țările occidentale este o încercare deliberată de a prelungi conflictul. El a spus că Rusia va răspunde prin extinderea listei de ținte pe care le lovește în toată Ucraina dacă ar fi trimise arme cu rază mai lungă de acțiune adversarilor săi.

Așadar, faptul că Volodimir Zelenski recunoaște superioritatea armatei rusești reprezintă o premieră în războiul din Ucraina.

Adauga un comentariu