International

Volodimir Zelenski va participa la Summitul NATO. Preşedintele Ucrainei va discuta despre război

Publicat: 23 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Volodimir Zelenski va participa la Summitul NATO. Preşedintele Ucrainei va discuta despre război
Volodimir Zelenski va cere la Summitul NATO sprijin pentru a pune capăt operaţiunii militare ruse

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa la Summitul NATO joi, 24 martie 2022. Liderul ucrainean va avea ocazia să se adreseze prin videoconferinţa tuturor liderilor statelor care fac parte din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Liderii NATO se reunesc la Bruxelles, Belgia, pentru un summit extraordinar care este dedicat invadării Ucrainei de către Rusia, au transmis marţi reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantică, notează AFP.

Volodimir Zelenski va participa la Summitul NATO. Preşedintele ucrainean va avea minimum un discurs

Şeful Ucraineni a fost invitat să participe la Summitul NATO pentru a transmite care este situaţia din ţară bombardată de ruşi.

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, citat de agenţia Interfax-Ucraina, a menţionat faptul că Volodimir Zelenski va participa activ la Summit şi va avea minimum un discurs. De asemenea, poate avea parte de „participare deplină, bineînţeles într-un format video”.

Potrivit presei internaţionale, Zelenski va cere încă odată sprijin pentru a pune capăt operaţiunii militare ruse, potrivit purtătorului său de cuvânt.

„Se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie”, a spus el. În schimb, „nu vor fi discutate noi formule de securitate” pentru Ucraina, a ţinut să adauge purtătorul de cuvânt.

Ucraina nu poate adera la NATO

Reamintim faptul că preşedintele Volodimir Zelenski a transmis în data de 15 martie 2022 că trebuie „recunoscut” că Ucraina nu va putea adera la NATO, în timp ce această problemă a fost unul din motivele invocate de statul rus pentru a justifica invadarea ţării.

„Aliaţii ajută Ucraina să facă respectat dreptul său fundamental de a se apăra, furnizându-i o cantitate importantă de echipamente militare esenţiale”, a transmis responsabilul NATO.

„În cursul summitului, aliaţii şi Ucraina vor lua în considerare ce pot face aliaţii pentru a-şi întări sprijinul (lor) pentru Ucraina”, a adăugat el.

De precizat este că acest summit extraordinar al NATO a fost convocat de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, pentru joi, ziua în care la Bruxelles au loc şi un summit G7 şi un summit al Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, preşedintele american, Joe Biden, care va participa la aceste trei summit-uri, a făcut cunoscut că Occidentul va anunţa „noi sancţiuni împotriva Rusiei şi le va întări” pe cele care există deja.

„Președintele Biden se va deplasa la Bruxelles, Belgia, la sfârșitul acestei luni, unde se va alătura summitului extraordinar al NATO din 24 martie pentru a discuta eforturile de descurajare și apărare în curs ca răspuns la atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei, precum și pentru a ne reafirma angajamentul ferm față de aliații noștri NATO”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Având în vedere faptul că Volodimir Zelenski va participa la Summitul NATO, liderii vor afla care este cu adevărat situația din Ucraina, după sutele de bombardamente.

Adauga un comentariu