Prima pagină » Eveniment-Social » Volumul „Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic”, premiat cu o diplomă specială de către Asociația Generală a Inginerilor din România

Volumul „Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic”, premiat cu o diplomă specială de către Asociația Generală a Inginerilor din România

22 sept. 2024, 08:20, 1 ,
în Eveniment-Social

Asociația Generală a Inginerilor din România a oferit diploma AGIR într-o secțiune specială a juriului pentru manuscrisul „Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic”. Volumul-manifest, care descris ipostaze necunoscute publicului larg din viața patronului spiritual al Politehnicii ieșene, a fost coordonat de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al universității, și lansat în 2023, de Zilele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

„Cartea a fost foarte apreciată încă din vara anului trecut, când a fost prezentată membrilor Consiliului Director din AGIR. S-a confirmat acea stare de spirit care a însoțit această carte încă din perioada în care se lucra la ea: este o operă foarte dorită și apreciată, care a stârnit foarte mult entuziasm. Este prima oară când Asachi este înfățișat într-o astfel de manieră mai spectaculoasă, mai dinamică, deoarece cartea acoperă multe dintre activitățile lui. Este important de menționat și faptul că volumul aduce dovezi, imagini a felului în care scria, desena, proiecta sau picta Asachi, astfel încât un cititor mai mult sau mai puțin avizat în ceea ce privește viața lui Asachi poate să se convingă de cele spuse în carte” , a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin a fost cel care a ridicat premiul de la sediul general al AGIR, din București, la finele săptămânii trecute. Distincția a fost oferită în urma aprecierii generale a membrilor asociației față de volum și față de prezentarea făcută lui Gheorghe Asachi și a fost încadrată în premiile AGIR oferite anual pentru realizări tehnico-științifice deosebite și pentru apariții editoriale în documentul tehnic.

Prezentat în mai multe dintre ipostazele care i-au marcat viața, patronul spiritual al Politehnicii ieșene a fost cel care i-a adunat pe toți autorii, cercetători și cadre didactice de la mai multe instituții de învățământ superior din Iași, într-unul dintre cele mai importante eforturi editoriale dedicate memoriei acestuia. Semnatari în volum nu sunt doar profesori ai Politehnicii, ci și istorici sau critici literari, care au prezentat fiecare câte o imagine a lui Gheorghe Asachi.

La evenimentul de lansare din 2023, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin a explicat că volumul prezentat nu încearcă să surprindă toate fațetele lui Asachi, dar a fost realizată o tentativă de a prezenta o parte importantă din personalitatea copleșitoare a acestuia. Documentarea a fost o muncă extrem de complexă pentru fiecare autor, în unele cazuri durând până la un an de zile de la primele discuții.

Spre exemplu, prof. univ. dr. Bogdan Crețu, unul dintre cei mai cunoscuți critici literari români, profesor la Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a menționat, la lansare, că a acceptat să abordeze provocarea de a scrie despre Gheorghe Asachi și de a-l plasa în istoria literaturii române. Mai ales fiindcă niciun istoric literar de prestigiu nu i-a acordat un loc foarte însemnat în literatura română.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, membru corespondent al Academiei Române, a scris, alături de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, despre Gheorghe Asachi care a fost autor de manuale de matematică și inginer hotarnic. În discursul său, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, a vorbit despre acest volum ca fiind un ghid pentru toți cei din Politehnica ieșeană, care au acum șansa de a afla cine a fost cu adevărat Gheorghe Asachi.

Comentarii
  • Gheoghi Asachi (asa-l chema) a fost unul dintre putinii moldoveni lucizi care, vazand efectele negative ale unirii mici, s-a pronuntat impotriva continuarii ei dupa abdicarea lui Cuza.
    Efectele unirii mici asupra Moldovei au fost exclusiv negative. Un fruntas unionist spunea : „am voit unire si am capatat anexiune”. Dupa abdicarea lui Cuza, Iasul a cerut respectarea conventiei initiale : revenirea doi principi si doua capitale. Bucurestiul s-a impotrivit si asa s-a ajuns la Revolta din 1866, cand antiunionistii au iesit in strada. Revolta a fost inabusita in sange de regimentul valah adus in acest scop.

    „Cea mai periculoasa faza prin care a trecut Moldova a fost acea din 1859, cand acei pretinsi liberali au facut fuziunea in tara si au reusit de au ales pe Cuza de Domn al Principatelor-Unite. Acesta a adus tara la sapa de lemn, impunand o suferinta mizerabila Moldovenilor dela opinca pana la vladica, dela bordeiu pana la palat“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`