România se pregătește pentru o schimbare bruscă de temperatură, trecând de la frig și precipitații la temperaturi primăvăratice de până la 20 de grade Celsius. Însă, deși vremea mai caldă poate părea o veste bună, specialiștii avertizează că lipsa precipitațiilor poate aduce probleme serioase, în special pentru agricultură.
De la ger la 20 de grade în doar câteva zile
Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, vremea va cunoaște o schimbare radicală încă din această săptămână. Temperaturile vor crește treptat, ajungând până la 19-20 de grade, în special în jumătatea sudică a țării și în Capitală.
„De mâine, ne așteptăm la valori de 14-15 grade în sud-vest, dar vom mai avea o noapte rece, cu minime de aproape -9 grade. Apoi, temperaturile vor crește constant, iar spre finalul săptămânii ne așteptăm chiar la valori de peste 20 de grade”, a explicat Elena Mateescu.
Meteorologii anunță că prima parte a lunii martie va fi caracterizată de temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, asemănătoare celor dintr-o primăvară târzie, ceea ce face ca luna martie să semene mai mult cu o lună de aprilie.
România, în pragul secetei: precipitațiile lipsesc
Deși vremea caldă poate fi pe placul multora, specialiștii trag un semnal de alarmă: lipsa ploilor va afecta grav aprovizionarea cu apă și ar putea duce la apariția primelor zone secetoase încă de la finalul lunii martie.
„Precipitațiile vor fi extrem de reduse. De mâine, vremea se va schimba radical nu doar în ceea ce privește temperaturile, ci și prin faptul că ploile vor deveni și mai rare. Doar în nord-estul țării sau în zonele montane ar putea apărea câteva ploi izolate, dar în restul țării nu ne așteptăm la precipitații semnificative nici în următoarea săptămână”, a declarat directoarea ANM.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât lunile ianuarie și februarie au fost deja extrem de sărace în precipitații, cu doar 45% din cantitatea normală de ploi în ianuarie și un alarmant 30% în februarie. Acest deficit pune în pericol rezervele de apă din sol, afectând în special sectorul agricol.
Agricultura, în pericol! Un an prost ar putea aduce probleme economice
Dacă lipsa precipitațiilor persistă, România ar putea avea un an agricol dificil, ceea ce ar putea avea repercusiuni asupra economiei și a prețurilor la alimente.
„Va fi nevoie urgentă de precipitații pentru a asigura un nivel satisfăcător de umiditate în sol. În acest moment, în mare parte din țară, ne confruntăm deja cu o aprovizionare deficitară. Dacă situația nu se îmbunătățește, la sfârșitul lunii martie vom avea primele zone afectate de secetă”, avertizează Elena Mateescu.
Astfel, deși România se pregătește să intre într-o perioadă cu temperaturi mai blânde, riscul secetei ar putea transforma primăvara într-o adevărată provocare, atât pentru agricultori, cât și pentru consumatori.