În urma erupției vulcanului activ din Noua Zeelandă s-au înregistrat cinci persoane decedate, 31 rănite și spitalizate, iar alte opt ce sunt date dispărute. Incidentul a avut loc pe Insula Albă, pe coasta Noii Zeelande. Experţii vulcanologi şi geologi au explicat marţi cauza acestor catastrofe.
Insula Albă este o destinaţie turistică populară, iar în momentul erupției se aflau 47 de oameni. Luni în jurul amiezii, trei persoane au fost deja externate.
Referitor la momentul erupției, vulcanologii de la GeoNet, organizaţie care operează în regiune un sistem de monitorizare şi alertă, au caracterizat fenomentul drept „impulsivă şi de scurtă durată”. Acesta a creat un nor de cenuşă şi gaze vulcanice fierbinţi. Norul s-a ridicat la o altitudine de peste 3000 de metri deasupra craterului vulcanic.
Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a adus laude marţi dimineaţă echipelor de intervenție și piloților. Acesta le-a apreciat curajul şi prezenţa de spirit. Echipa de salvare a trecut de numeroase ori prin zona erupţiei pentru a căuta eventuali supravieţuitori. Aceasta a afirmat că nu au mai fost observate persoane în viață pe insulă. Totodată, autoritățile neo-zeelandezi continuă căutările. De asemenea, trebuie luată o decizie referitoare la momentul revenirii pe insulă în căutarea eventualelor victime neînsufleţite.
Pericole create de vulcani
Insula Albă deține unul dintre vulcanii neo-zeelandezi care pot produce la orice oră explozii, fără avertisment. În ceea ce privește acest vulcan, camera de magmă se află la o adâncime mică. Așadar, căldura şi gazele ce sunt degajate afectează apa de suprafaţă cât şi apele subterane. Sunt formate astfel puternice sisteme hidrotermale.
În cazul acestor sisteme hidrotermale, apa este rămasă blocată în porii rocilor, la temperaturi extrem de ridicate. Orice alt tip de proces extern, spre exemplu un seism sau degajarea de gaze vulcanice de dedesubt, sau scăderea nivelului lacului de deasupra poate modifica acest echilibru fragil. Rezultatul este eliberarea presiunii apei fierbinţi blocate în rocile poroase.