International

Waverley, ultimul vapor cu aburi care circulă pe oceanele din lume s-a izbit de o stâncă

Publicat: 04 sept. 2020
Vaporul Waverley este ultimul vapor cu aburi care circula pe marile din lume1
Vaporul Waverley este ultimul vapor cu aburi care circula pe marile din lume1

Momente dificile pentru echipajul ultimului vapor cu aburi care circulă pe oceanele din lume. Acesta s-a izbit de o stâncă, iar în urma incidentului, 17 persoane au fost rănite. Nefericitul eveniment s-a produs în cursul zilei de joi, 3 septembrie 2020, în Scoţia.

Vaporul Waverley, ultimul vapor cu aburi care circulă pe oceanele din lume s-a izbit de o stâncă

Conform informaţiile existente din presa mondială, se pare că au fost rănite un număr de 24 de persoane după ce vaporul cu aburi s-a ciocnit de debarcadierul Brodick din Arran, Scoţia. Oficialităţii au declarat că în urma impactului mai multe persoane au fost transportate la spital, dar au omis să spună şi câte. Poliția, paramedicii, gărzile de coastă și elicopterele de salvare au ajuns la fața locului, după ce s-a declanșat alarma joi la ora 17:15. MCA a declarat că 213 de pasageri și 26 de echipaje se aflau la bordul navei când a lovit debarcaderul.

Un pasager, Graham McWilliams, le-a spus celor de la BBC Scotland The Nine despre momentul coliziunii.

El a spus: „Când am intrat în debarcader, totul părea destul de normal. Apoi a avut loc un accident brusc, o bubuitură puternică și barca s-a oprit foarte repede. Am văzut oameni căzând și a fost destul de dureros. A fost o doamnă pe care am văzut-o care a zburat literalmente pe lângă fereastră”.

El a spus că nu este clar dacă vor putea părăsi insula sau dacă vor putea fi găsite cazare pentru ei.

Secretarul pentru transporturi, Michael Matheson, a postat ulterior pe Twitter pentru a spune că s-au făcut aranjamente pentru ca autorităţile să opereze o navă de urgență pentru a-i duce pe pasageri înapoi pe continent.

Un alt martor povesteşte că a văzut cum oamenii sunt luaţi în ambulante

Un martor la evenimentul nefericit le-a povestit jurnaliştilor faptul că, în timp ce aştepta să se îmbarce în vaporul cu aburi, a văzut oameni care erau luaţi de ambulante. Iniţial nu ştia ce se întâmpla, dar în cele din urmă a aflat.

„De fapt, am fost la coadă, așteptând să intrăm când să prăbușit”, a spus ea. „A venit primul în fund. A intrat mult prea repede. Am văzut o mulțime de oameni căzând, câțiva oameni au căzut. Au fost oameni luați în ambulanțe. Am văzut o mulțime de oameni, destul de rău zdruncinați, ieșind.”

Nava trebuia să ajungă la Brodick în jurul orei 17.00, după ce a părăsit Greenock dimineața.

Un alt martor ocular a văzut accidentul de la terminalul de plecare în timp ce aștepta să urce.

Anne Cochrane, de la Bishopbriggs, lângă Glasgow, a declarat:

„S-a prăbușit în debarcader când se întorcea din Sfânta Insulă. Suntem doar blocați în terminalul de plecare. Nu am avut nicio informație”.

Direcția de investigare a accidentelor maritime a fost informată despre incident.

Waverley, ultima navă cu aburi din lume aflată în stare de funcţionare

Nava Waverley este ultima care are ca sistem de funcţionare, aburii. Nava a fost construită în anul 1946, atunci când a fost lansată pentru prima dată la apă. Vaporul cu palete a fost construit de A & J Ingliş din Glasgow şi de-a lungul timpului a fost implicată în mai multe evenimente dificile.

Nava a intrat în reparaţii în 2019 după mai multe probleme tehnice, în 2009, nava cu 700 de pasageri la bort a lovit digul Dunoon, rezultând ranirea a mai multor persoane. În iulie 1977, a fost grav avariată când a lovit mai multe stânci lângă Dunoon. În 2017, a fost implicat într-un alt incident când s-a izbit de debarcaderul de la Rothesay .

Adauga un comentariu