International

Wikipedia ar putea dispărea! Cu ce vrea Vladimir Putin să o înlocuiască

Publicat: 08 nov. 2019

Preşedintele rus doreşte crearea unei enciclopedii reuşeşti care să ofere informaţii „credibile”. Susţine înlocuirea Wikipediei cu o enciclopedie rusească. La mai puţin de o săptămână, după intrarea în vigoare a Legii privind suveranitatea internetului, vine declaraţia preşedintelui. Actul normativ permite deconectarea internauţilor ruşi de la reţeaua globală de internet.

Vladimir Putin sprijină crearea unei enciclopedii ruseşti. Aceasta ar oferi informaţii „credibile” şi ar înlocui Wikipedia. Afirmaţiile au fost făcute de către preşedinte la o întâlnire a Consiliului privind Limba Rusă, marţi, la Kremlin.

Valoarea acestui proiect ar ajunge la suma de 24 de milioane de euro şi vine în completarea legislaţiei deja adoptate ce priveşte cenzurarea internetului.

„Ar fi mai bine să o înlocuim ( Wikipedia- n.red) cu o nouă mare enciclopedie rusească, în format electronic…aici, cel puțin, vom avea informație credibilă, într-o formă modernă”, a spus președintele rus.

Un proiect de lege a fost publicat de ministerul de Telecomunicații, Dezvoltarea digitală și Mass Media în septembrie. S-a lansat în dezbatere ipoteza unei enciclopedii online rusești. Ar fi necesar alocarea a nu mai puțin de 1.7 miliarde de ruble (€24 milioane) din bugetul pe 2020-2021.

Noua legislaţie a fost criticată dur de Organizaţia Reporteri fără frontiere. Aceştia susţin că se încalcă drepturile omului, libertatea de exprimare şi libertatea presei.

„Legea creează condițiile pentru ca autoritățile ruse să izoleze țara de anumite părți ale internetului. În viitor, autoritățile ar putea bloca de tot accesul internauților la anumiți furnizori de internet sau la date internaționale. (…) În acest fel, guvernul rus speră să poată bloca mai eficient anumite platforme și un anumit conținut”.

Rusia ocupă locul 149 din 180, în indexul anual privind libertatea presei.

Adauga un comentariu