Liderii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin au promis joi o „nouă eră” de parteneriat între cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite, pe care le-au catalogat drept un hegemon agresiv al Războiului Rece care semăna haos în întreaga lume, relatează Reuters, arată NEWS.RO.
Xi Jinping l-a întâmpinat pe Putin cu covorul roşu întins în faţa Sălii Mari a Poporului din Beijing, unde au fost salutaţi de soldaţi ai Armatei Populare de Eliberare, de salvele a 21 de tunuri în Piaţa Tiananmen şi de copii care fluturau steagurile Chinei şi Rusiei.
China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Xi Jinping şi Vladimir Putin au promis o „nouă eră”
Xi, în vârstă de 70 de ani, şi Putin, în vârstă de 71 de ani, au semnat joi o declaraţie comună care vorbeşte despre o „nouă eră”, care proclamă opoziţia faţă de Statele Unite într-o serie de probleme de securitate şi o viziune comună asupra unei serii de subiecte, de la Taiwan şi Ucraina la Coreea de Nord şi cooperarea în domeniul noilor tehnologii nucleare paşnice şi al finanţelor.
„Relaţia China-Rusia de astăzi este câştigată din plin, iar cele două părţi trebuie să o preţuiască şi să o cultive”, i-a spus Xi lui Putin.
Putin şi Xi împărtăşesc o viziune amplă asupra lumii, care vede Occidentul ca fiind decadent şi în declin, la fel cum China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic şi biologia sintetică la spionaj şi puterea militară dură. Xi şi Putin cred că epoca post-Război Rece a dominaţiei extraordinare a SUA se prăbuşeşte, după umilinţele suferită în urma colapsului sovietic din 1991 şi a secolelor de dominaţie colonială europeană asupra Chinei.
Statele Unite prezintă China ca fiind cel mai mare concurent al său
Statele Unite prezintă China ca fiind cel mai mare concurent al său şi Rusia ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa ţării, în timp ce preşedintele american Joe Biden susţine că acest secol va fi definit de o competiţie existenţială între democraţii şi autocraţii.
Statele Unite îi consideră pe ambii lideri, chinez şi rus, ca fiind conducători autoritari care au suprimat libertatea de exprimare şi au exercitat un control strict la nivel naţional asupra mass-media şi a justiţiei. Biden s-a referit la Xi ca la un „dictator” şi a spus că Putin este un „ucigaş” şi chiar un „SOB (ticălos – n.r.) nebun”. Beijingul şi Moscova l-au criticat pe Biden pentru aceste comentarii.
Vizita lui Putin are loc la câteva săptămâni după ce secretarul de stat american Antony Blinken a venit la rândul său în China pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la ceea ce el a spus că este sprijinul Chinei pentru armata rusă. Deplasarea lui Blinken în China pare să fi fost o încercare nereuşită de a submina relaţia tot mai profundă a lui Xi cu Putin, comentează Reuters.
Prin alegerea Chinei pentru prima sa vizită externă de la depunerea jurământului, în această lună, pentru un nou mandat de şase ani, Putin trimite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre puterea legăturilor sale personale cu Xi.
Declaraţia comună a fost descrisă ca fiind o aprofundare a relaţiei strategice şi menţionează cu precădere modul în care cooperarea în sectoarele de apărare dintre cele două ţări a îmbunătăţit securitatea regională şi globală, dar şi planuri de intensificare a legăturilor militare.
Declaraţia criticată în special Statele Unite
„Statele Unite încă gândesc în termenii Războiului Rece şi se ghidează după logica confruntării în bloc, punând securitatea unor „grupuri restrânse” mai presus de securitatea şi stabilitatea regională, ceea ce creează o ameninţare la adresa securităţii tuturor ţărilor din regiune”, se arată în declaraţia comună. „Statele Unite trebuie să renunţe la acest comportament”, cer cei doi liberi.
De asemenea, documentul condamnă iniţiativele de confiscare a activelor şi proprietăţilor statelor străine, o referire clară la demersurile occidentale de redirecţionare a profiturilor din activele ruseşti îngheţate sau a activelor în sine pentru a ajuta Ucraina.
După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă din cauza războiului din Ucraina, Putin a făcut ca Rusia să pivoteze spre China. Beijingul, cândva partenerul junior al Moscovei în ierarhia comunistă globală, rămâne de departe cel mai puternic dintre prietenii Rusiei – şi principalul său cumpărător de ţiţei. Această apropiere i-a deranjat pe unii din elita rusă care se tem că Rusia este acum prea dependentă de China, cu care Uniunea Sovietică a ajuns în pragul războiului în 1969 din cauza unei dispute de frontieră.
Ambele părţi au fost de acord că o soluţionare politică a crizei ucrainene este „direcţia corectă”
Xi a declarat că ambele părţi au fost de acord că o soluţionare politică a crizei ucrainene este „direcţia corectă”, iar în declaraţia comună se afirmă că ambele ţări se opun unui conflict prelungit.
Putin, care a sosit joi pentru o vizită de două zile, a declarat că este recunoscător Chinei pentru că a încercat să rezolve criza ucraineană, adăugând că îl va informa pe Xi cu privire la situaţia de acolo, unde forţele ruseşti avansează pe din mai multe direcţii.
Descriind discuţiile iniţiale cu Xi ca fiind „calde şi tovărăşeşti”, el a subliniat sectoarele în care cele două ţări îşi consolidează legăturile, de la cooperarea în domeniul nuclear şi energetic la aprovizionarea cu alimente şi producţia de automobile chinezeşti în Rusia.
Discuţiile informale dintre liderii şi înalţii funcţionari ai ambelor părţi, care au avut loc în cursul zilei de joi la un ceai şi o cină, sunt considerate esenţiale pentru această vizită de două zile.
Însă o absenţă notabilă din delegaţia lui Putin a fost cea a şefului Gazprom, Aleksei Miller, care a preferat să poarte discuţii cu oficiali iranieni.
🇷🇺🇨🇳 Xi Jinping:
▪️ Russia and China believe that a political settlement of the Ukrainian crisis is the right path, and China’s position on this issue remains unchanged.
▪️ China and Russia will work together to bring more benefits to the two countries, make due contributions… pic.twitter.com/57pkpJgzoY
— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) May 16, 2024
Forta, respect, valoare!
muricanu, jidănelu și πzda de la brusăl or să facă crize de nervi! 😉