News Flash:

Zece mii lei penalitati, la restante de 800 lei

2 Februarie 2009
4311 Vizualizari | 7 Comentarii
• Mai multe familii de ieseni din cartierul Frumoasa s-au trezit peste noapte ca au de achitat penalitati catre furnizorii de utilitati in valoare de 6,35 miliarde lei vechi • Intreaga poveste a iesit la iveala dupa ce fostul administrator, care s-a retras invocand probleme de sanatate, a pasat asociatia catre SC Termo Service SA

Cetatenii care locuiesc in blocul 654 din Asociatia de Locatari Nicolina 2B PT. 5 au reclamat la Serviciul Asociatii Proprietari (SAP) de pe langa Primaria Iasi ca sunt pusi sa achite penalitati de care nu aveau cunostiinta. "Au fost calculate penalitati, iar asociatia a fost trecuta sub administrarea Termo Service fara sa existe o hotarare a adunarii generale sau a comitetului executiv mandatat de adunarea generala. Solicitam luarea de masuri deoarece nu suntem de acord sa platim aceste sume exorbitante reprezentand penalitati", a declarat Alisa Sulea, in numele celor 19 proprietari care au semnat adresa catre SAP.

In opinia acestora, vinovati pentru situatia creata ar fi presedintele asociatiei, Constantin Popa, si administratorul Dumitru Teschere, care au luat decizii dupa bunul lor plac, dar si reprezentantii Termo Service SA, care nu au oferit explicatii despre modul in care au fost repartizate respectivele penalitati.

Conform Legii 82/1991, penalitatile catre furnizori trebuie inregistrate in evidenta contabila a asociatiei, evidentiate in listele lunare de plata si repartizate membrilor asociatiei. "La noi nu au fost afisate niciodata penalitatile. De fapt, nici macar nu erau afisate listele la intretinere. Mergeam la administrator o data la trei luni, consultam fisele individuale si plateam. Insa n-am stiut niciodata ca trebuie sa platim penalitati", sustine o locatara a blocului 652. In replica, administratorul Dumitru Teschere afirma ca a fost legat de maini in aceasta problema, intrucat la nivelul asociatiei au fost incalcate flagrant prevederile legale. "Legea nu-mi permite sa calculez eu penalitatile catre furnizori. Trebuiau sa o faca comisia de cenzori sau comitetul asociatiei. In realitate, aceste comisii nu au existat intrucat nu s-a reusit niciodata convocarea unei adunari generale a locatarilor prin care sa se aleaga respectivele comisii. Stiu ca presedintele a lipit anunturi prin care convoca lumea, insa de fiecare data au venit cel mult patru persoane. Repet, patru persoane la o asociatie cu aproximativ 400 de insi...", declara Teschere. Acesta isi recunoaste vina doar in ceea ce priveste intarzierea afisarii listelor de plata. "In 2002 mi-a decedat sotia. Atunci am vrut sa las asociatia. Vreo 6-7 luni am ramas in urma cu listele, dar pana la urma am reusit si le-am adus la zi. Am achitat in permanenta facturi catre CET si RAJAC, dovada si faptul ca la asociatia noastra nu a fost intrerupta niciodata furnizarea agentului termic sau a apei reci", precizeaza Teschere.

Cadouri de Craciun

Intreaga poveste, a penalitatilor neplatite, a iesit la iveala la sfarsitul anului trecut. Acuzand probleme de sanatate, Dumitru Teschere a decis, in luna octombrie, sa renunte la administrarea asociatiei, iar din discutiile cu locatari a rezultat ca cel mai indicat ar fi trecerea acesteia la SC Termo Service SA. De altfel, pe data de 5 decembrie 2008 a fost parafat protocolul de predare-primire nr. 16567, dupa care locatarii tuturor celor sase imobile (Bl. 649 - Sc. A, B, C, Bl. 650 - Sc. A, B, Bl. 652 - Sc. A, B si C, Bl. 654 - Scara A si B, Bl. 659 - Sc. A si B, Bl. 61 - Sc. A, B, C) au fost anuntati oficial ca vor fi administrati de institutia din subordinea municipalitatii. In urma verificarii contabile efectuate de reprezentantii Termo Service SA, s-a constatat ca in evidentele contabile ale furnizorilor, As. Nicolina 2B PT 5 figureaza cu un debit de 777.369,54 lei, dintre care 709.833,36 lei reprezinta datorii catre SC CET SA (132.692,66 lei restante si 577.140,70 lei penalitati), iar 67.563,18 lei reprezinta datoria catre SC ApaVital SA (9.194,79 lei restante si 58.368,39 lei penalitati). In aceeasi adresa, Termo Service SA informeaza ca penalitatile asociatiei pentru intarzierea la plata facturilor vor fi recuperate de la restantierii la intretinere, proportional cu cuantumul restantelor, fapt evidentiat si de lista de plata afisata pe 25 decembrie, aferenta lunii noiembrie 2009. Spre exemplu, Nechifor Nicolaie (Bl. 654 Sc. A) figureaza cu o penalitate de peste 100 milioane lei vechi pentru o restanta de 800 lei, alte 74 milioane lei vechi fiind trecute in dreptul lui C-tin Chimeri (Bl. 654 Sc. B), care inregistra o restanta de 783 lei. "A fost o eroare sa calculam astfel penalitatile, lucru de care ne-am dat seama ulterior, intrucat restantele pe scari nu echivalau cu cele ale furnizorilor. Probabil ca fostul administrator a facut incasari pe o scara, dar a achitat restantele alteia. De altfel, in urmatoarea lista de plata, afisata pe 25 ianuarie, am eliminat sumele trecute la rubrica penalitati, considerand ca repartizarea lor trebuie realizata doar de membrii asociatiei", a declarat Cristian Andries, directorul Termo Service SA.

Se cauta un contabil

Potrivit acestuia, orice situatie conflictuala in cadrul asociatiei ar fi evitata daca s-ar reusi intr-un final convocarea unei adunari generale, pe a carei ordine de zi sa figureze aprobarea de constituire in asociatie de proprietari, alegerea unui comitet executiv, alegerea presedintelui, alegerea unei comisii de cenzori, stabilirea unui cuantum propriu de penalizare a debitorilor si stabilirea modului in care penalitatile asociatiei se vor repartiza pe membrii acesteia. "Le-as sugera sa angajeze un expert contabil, care sa verifice toate fisele individuale si care sa le recomande o repartizare corecta a sumelor provenite din penalitati", a declarat Andries.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (7)

cetatean german  | #56323
daca era corecta si se ducea la adunarile generale si isi platea la timp cheltuielile nu ajungea in aceasta situatie
Realitatea pop  | #56324
Toate acestea pentru-ca OAMENII sunt MAMALIGI delasatoare. In general acesti administratori sunt fosti politisti sau securisti din aia de la coada- pensionati. Dar acestia cunosc nitica psihologie a maselor...Iar oamenii sunt slugarnici si delasatori ...cu foarte multa inclinatie spre "sarut-mana" si INDOLENTI si LASI...Administratorii unui bloc trebuie sa afiseze pentru toti locatarii copii ale FACTURILOR de UTILITATI pe fiecare luna. Fiecare locatar poate sa isi calculeze singur valoare intretinerii. Este simplu. Dar daca nu se face asa, atunci desigur ca SMECHERII vor profita...vor face cu banii adunati ce vor...cum s-a intamplat de multe ori si cine sa raspunda ? Bai TREZITI_VA din prostie si alcool...daca vreti sa traiti normal.
cetatean german  | #56325
titlul articolului nu are legatura cu realitatea. aceste penalitati sunt acumulate pentru neachitarea datoriilor in fiecare luna la timp
Iesean  | #56326
Blocurile mai sus mentionate nu apartin de cartierul Frumoasa, ci de Nicolina. Asta nu inseamna ca nu sunt probleme si acolo.
revolta  | #56327
Si in Nicolina 1 este ceeasi problema,,loc. nu vor sa se implice s-au nu au timp, s fosti securisti si mincatoriide c....., turnatori, sunt acum ala asociatiile d loc, su sunt sefii de scari,si nu paesc intretinerea petru o persoana , nu platesc caldura de la tevi, care nu ar fi normal sa o platim ,este o lege a hotilor. La bl. 847 sefii de scara sunt pe proprietatea lor, sntem furati , nu ni se arata devizele de lucrari care se fac pe scara, asta ca sa-s poata sa-si traga ei banii, la loc li se cere o sum si ei platesc pentru lucrari alta sma, diferenta o iau ei.. asa sa intimplat cind s-a pus citofonul la scara A bl 847, nu toti loc au platita aceeasi suma, a incasat seful de scara sume dupa bunul ui plac. Acest sef de scara cred ca est cel mai excroc din tot iasul, nuci nu l-a ales nimeni s-a ales singur, profita ca lumea lucraz si u are timp sa se ocupe si de altceva. termoservisul este mina in mina cu acesti excroci. suntem mamaligi intradevar de asta fac acest securisti ce vor cu noi.
yury  | #56328
Daca platesti intretinerea lunar nu vei avea restante si nici penalizari. Cand deschizi robinetul si folosesti apa in fiecare zi gandeste-te ca furnizorul trebuie platit pentru serviciile prestate conform facturii emise lunar. Daca tu (RESTANTIERULE) nu achiti cheltuielile de intretinere lunare cu ce bani vrei sa se plateasca facturile? Sa plateasca altul pentru tine? EU AS TAXA RAI PLATNICII CU PENALITATI MULT MAI MARI
INVATATI-VA SA LOCUITI LA BLOC!!!!!!!!!!
cineva nemultumit  | #56329
Propun ca organele abilitate sa faca controale si la asociatia blocului 607 din str. Clopotari, cartier Nicolina 2. Luna de luna ne incarca cu penalizari nejustificate. Nu e posibil ca la 1000 ron sa se adauge penalitati de peste 4000 ron. Cand cerem explicatii ni se raspunde in doi peri, foarte urat si pe ton repezit. E de datoria lor sa lamureasca locatarii de unde aceste sume fabuloase. Problema e ca nu se simt amenintati, nimeni nu-i verifica si fac ce vor, isi fac ei avere. Cunosc caz concret cu d-na administrator de la acesta asociatie care s-a imbogatit peste noapte din banii locatarilor, n-am nici un dubiu despre asta. As vrea sa inceteze odata jecmaneala asta, facturile incarcate si penalitati aparute peste noapte. Rog institutiile abilitate sa-si faca datoria.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4186 (s) | 23 queries | Mysql time :0.289253 (s)