National

Zeci de brazi de Crăciun au fost confiscați în Neamț

Publicat: 29 nov. 2020
Brazi tăiați
Brazi tăiați

În urma unui control de rutină polițiștii din Neamț au descoperit peste 100 de brazi de Crăciun într-o autoutilitară. Peste 100 de pomi de Crăciun, fără documente legale de provenienţă sau transport, au fost descoperiţi de poliţişti într-o autoutilitară oprită în trafic, pentru control, a informat duminică IPJ Neamţ, scrie Agerpres.

Astfel, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au depistat în trafic, sâmbătă, 28 noiembrie, un bărbat de 39 de ani, din Roman, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 15 D, în localitatea Girov. În urma controlului efectuat asupra vehiculului, poliţiştii au descoperit 110 pomi de Crăciun nemarcaţi, pentru care conducătorul auto nu deţinea documente legale care să ateste provenienţa acestora.

Pomii au fost confiscați

Cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ştefan cel Mare, pomii de Crăciun, în valoare de 3.300 de lei, au fost indisponibilizaţi şi predaţi specialiştilor silvici din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ.

Pentru încălcarea dispoziţiilor în domeniul silvic, bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor Legii nr. 171/2020, cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

Când se împodobeşte bradul de Crăciun – Superstiții și mituri

Bradul de Crăciun este o tradiţie foarte veche. La noi  în ţară se obinuieste să-l decorăm în Ajunul Crăciunului. În SUA, în schimb, oamenii preferă să-l introducă în decorul casei înainte de Ziua Recunoştinţei sau imediat după aceasta. Bineînţeles, şi despre aceste obicei avem mituri şi tradiţii. Tu ştii când se împodobește bradul de Crăciun?

Se spune că există un anumit moment când e bine să-l decorăm, pentru a nu avea ghinion în anul ce vine. Fiind o lume aşa agitată, preferăm să ne alegem singuri ziua decorării. Totuşi, ideal e să-l împodobim în seara de Ajun, adică pe 24 decembrie. De foarte mulţi ani, oamenii scot decoraţiunile pe care le au în cutii şi le pun în bradul natural sau bradul artificial. La final, întotdeauna, se pune vârful. Acesta constă într-un îngeraş sau o stea.

Când se împodobeşte bradul de Crăciun

Iată paşii care trebuie să-i urmezi când e vorba de brad:

 • îl fixezi în suport. Dacă nu l-ai cumpărat în ghiveci, atunci sigur e tăiat şi trebuie să-l pui într-un suport special, care să-l menţină vertical;
 • înşiră instalaţia luminoasă. De ce tocmai pe ea mai întâi şi nu celelalte decoraţiuni? Pentru a-ţi fi mai uşor şi pentru a avea dacă bradul va fi echilibrat când o vei băga în priză. Când începi să pui instalaţia, ai grijă să treci prin ramurile mai groase. Începe din vârf, pentru ca jos, lângă priză, să ajungă capătul cu ştecher;
 • urmează beteală. Dacă vrei să împodobeşti bradul în anumite culori, asigură-te că şi beteala se potriveşte în decor. Dacă nu, e ok să pui ce culoare vrei;
 • la final globurile. Indiferent că vrei sau nu beteală, globurile se agaţă în brad la final. Elementele mai grele pune-le în partea de jos a bradului, pe ramurile mai groase. Decoraţiunile mai uşoare se potrivesc pe ramurile de mai sus.

Superstiţii şi tradiţii despre bradul de Crăciun

Iată lucruri, poate, mai puţin ştiute despre bradul de Crăciun:

 • se împodobeşte, conform unor reguli nescrise, abia după ce copiii au adormit, în seara de 24 decembrie;
 • ultimul ornament pus în brad, în Germania, este un… castravete murat. De fapt, e un glob de sticlă, în formă de castravete, având culoarea verde. Se spune că a doua zi dimineaţă, pe 25 decembrie, copilul care găseşte primul decoraţiunea are privilegiul de a desface cel dintâi cadourile;
 • în brad se pun şi lumânări, cărora li se dă foc. Se zice că, dacă un om îşi vede umbra datorită lumânărilor aprinse, dar umbra lui nu are cap, atunci el va muri în anul următor;
 • bradul se introduce în casa în zile diferite, conform culturilor. În România, îl împodobim pe 24 decembrie. În SUA, în a patra joi din luna noiembrie. În Australia, pe 1 decembrie (cu excepţia zonei sudice), iar în America Latină şi Argentina, dar uneori şi în Italia, pe 8 decembrie. Catolicii marchează pe 8 decembrie Neprihănita Zămislire sau Imaculata Concepţie.

Obiceiuri despre bradul de Crăciun

Dacă am văzut când băgăm bradul în casă, haideţi să vedem cum se procedează în lume după sărbătorile de iarnă. Iată:

 • în România se obişnuieşte ca de Sf. Ioan, pe 7 ianuarie, să despodobim bradul, iar apoi să-l scoatem din casă;
 • mulţi catolici prefera să-l scoată pe 2 februarie, când e sărbătoarea Întâmpinarea Domnului;
 • alţii spun că bradul trebuie dat afară pe 31 decembrie, pentru că atunci când se aud clopotele bisericilor, marcând trecerea în noul an, pomul să nu mai fie în casă. Astfel te fereşti de ghinioane.

De asemenea, se mai spune că bradul nu trebuie aruncat la gunoi, ci mai degrabă ars. Bineînţeles, acest lucru e valabil în cazul brazilor tăiaţi. Dacă, în schimb, ai cumpărat brad la ghiveci, îl poţi planta când e vremea mai bună.

Adauga un comentariu