News Flash:

Zeci de miliarde furate din padure

9 Iunie 2009
9676 Vizualizari | 30 Comentarii
Ionel Pintilie
• Mii de copaci taiati abuziv, mii de metri cubi de lemn exploatati ilegal in padurile de pe langa Ciurea, la Hadambu, Voinesti sau Horlesti, raportari false in documente oficiale, un prejudiciu de zeci de miliarde lei adus bugetului statului • Folosirea ilegala a ciocanului de marcat copacii care trebuie taiati, instrument cu regim special ca si armele de foc, trucarea unor licitatii de vanzare a lemnului scos din padurea statului • Acestea sunt doar primele rezultate ale unui control demarat de Regia Nationala a Padurii Romsilva la Ocolul Silvic Ciurea • S-au taiat abuziv numai copaci de esenta buna: stejar, tei, frasin si fag • O parte din lemnul rezultat din taierea ilegala a copacilor a fost prelucrat la gaterul primarului comunei Horlesti, Mihai Cadar


Un imens scandal de coruptie, care implica angajati din silvicultura ieseana, va izbucni in perioada urmatoare. Asta deoarece o parte dintre padurarii platiti de statul roman sa protejeze padurea s-au dovedit a fi primii dusmani ai fondului forestier. Scandalul va izbucni in jurul celui mai mare ocol silvic din judetul Iasi, care are in administrare o suprafata de peste 14.000 hectare de padure. Astfel, primele concluzii ale unui control inceput in urma cu o saptamana de catre inspectori ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva arata ca prin taieri si exploatari abuzive de masa lemnoasa in toate cele 23 cantoane si 6 districte s-au adus prejudicii de zeci de miliarde lei vechi bugetului statului. Intreg jaful s-a petrecut in perioada in care Directia Silvica Iasi era condusa de liberalul Ionel Pintilie, un personaj care a mai tinut prima pagina a cotidianului BUNA ZIUA IASI cu subiecte legate de unele defrisari masive efectuate ilegal in padurile judetului.

Instrumentele hotiei

Ocolul Silvic Ciurea administreaza padurile de pe raza comunelor Ciurea, Schitu Duca, Comarna, Dolhesti, Mogosesti, Grajduri, Voinesti si Horlesti. Padurarii care au administrat si pazit aceasta padure in ultimii patru ani s-au gandit ca nu vor fi prinsi daca vor permite sa se taie ilegal in mai multe locuri, avand in vedere suprafata mare pe care o aveau in grija. Nu s-au gandit insa ca vor fi prinsi si ca jaful rezulta chiar din raportarile contabile ale Ocolului Silvic Ciurea. Astfel, daca in anul 2004 Ocolul Silvic Ciurea aducea venituri de 53 miliarde lei vechi bugetului statului prin vanzarea cantitatii de masa lemnoasa exploatata legal, in primul semestru al acestui an institutia a inceput sa inregistreze pierderi, circa 2 miliarde lei vechi. Mai precis, cheltuie mai mult decat incaseaza. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece banii statului intra in buzunarele padurarilor si ale unor societati comerciale agreate. Cantitatea de lemn exploatata in cei patru ani a ramas constanta, numai ca furtul se realiza prin raportari false cu privire la calitatea lemnului. "Noi taiam in continuare lemn de calitate buna de fag, stejar, tei sau frasin, bun pentru mobila si constructii. Dar in acte era trecut ca este lemn de proasta calitate, se vindea ca lemn de foc, la un pret mic catre societatile comerciale selectate prin licitatie. La randul lor, societatile comerciale il vindeau la pretul real, ca lemn de calitate, nu ca lemn de foc, dar o parte din profituri le imparteau cu sefii Ocolului Silvic. De aceea din lemnul exploatat la Ocolul Silvic nu mai puteam aduce venituri bugetului statului", a declarat un padurar angajat al Ocolului Silvic Ciurea, care a preferat sa-si pastreze anonimatul de frica represaliilor.
De asemenea, o alta metoda folosita pentru taierea abuziva a padurilor este folosirea ilegala a ciocanului de marcat. Acest instrument folosit pentru marcarea copacilor care trebuie taiati are acelasi regim ca si armele de foc. Din informatiile detinute, ciocanul de marcat al Ocolului Silvic Ciurea a fost folosit pentru taierea ilegala a unor suprafete de padure de pe raza comunei Schitu Duca. Nu se stie inca ce suprafata de padure a fost taiata ilegal. Probabil, cifrele exacte vor aparea la finalul controlului demarat de Romsilva. Alte zone de pe raza Ocolului Silvic Ciurea unde s-a taiat ilegal sunt la Poieni - Schitu Duca, Voinesti, Mogosesti, Hadambu, Horlesti etc. Din aceasta retea care a avut ca scop imbogatirea rapida prin defrisarea padurilor statului face parte si actualul primar al comunei Horlesti, Mihai Cadar, care este fericitul proprietar al unui gater, amplasat chiar in comuna pe care o conduce. Gaterul primarului era pe lista societatilor comerciale care au avut aprobare sa exploateze o cantitate mica de lemn de stejar, fag si tei la Centrul de Exploatare - Santa, in comuna Voinesti. Numai ca, in realitate, firma a exploatat o cantitate de lemn mult mai mare decat cea contractata prin licitatie. Inspectorii au ajuns la concluzia ca prejudiciul adus bugetului statului prin aceasta metoda aplicata la Centrul de Exploatare Santa este de 4 miliarde lei vechi.
De mentionat ca Mihai Cadar este fost padurar angajat la Ocolul Silvic Ciurea, la Cantonul Horlesti. In perioada cat a fost padurar, la Horlesti s-au defrisat ilegal zeci de hectare de padure. Presa ieseana a scris pe larg despre aceste defrisari. Ajuns primar, Cadar s-a gandit totusi sa revina putin si la prima dragoste, taierea padurii. "Acuzatiile care mi se aduc sunt nefondate. Eu lucrez transparent, la vedere. Nu am nimic de ascuns. In ziua in care spun inspectorii ca eu am prelucrat lemn ilegal, nici macar nu eram in localitate", a declarat ieri, telefonic, primarul Mihai Cadar.
"Intr-adevar, a fost demarat un control de fond la Ocolul Silvic Ciurea. Dar deocamdata nu va pot da informatii deoarece controlul nu a fost finalizat", a declarat Valentin Clain, actualul director al Directiei Silvice. Ionel Pintilie nu s-a sinchisit sa raspunda apelurilor jurnalistilor cotidianului BUNA ZIUA IASI. Contactat de asemenea telefonic, Florin Munteanu, directorul Romsilva, a spus ca nu poate da mai multe informatii pana la finalizarea controlului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

instrumentele hotiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (30)

dani  | #71335
Asemenea oameni ar trebui fortati sa munceasca zilieri toata viata la rasadit arbori, sa fie precum sclavii fara drepturi pe plantatie
biezure  | #71336
Cu banii furati din vanzarea lemnului s-a finanatat o parte a campaniei electorale a unor indivizi membri de vaza al pd-l iasi, ajunsi acum in functii de conducere pe plan local. e o mafie, care trebuie decapitata!
iasi  | #71337
IN padurea de la Bucium-Poieni , am vazut deseori seara utilaje de taiat lemn . Cu siguranta nu erau simpli tarani ce luau niste surcele pntru foc .
Am vazut masini incarcate cu lemn . De ce politia nu verifica transporturile ce au loc noaptea ?
catalin  | #71338
Nu face nimic mai fratilor. Nu vedeti ca vin din spate asociatii caritabile, trusturi media si fel de fel de masini de tocat bani care fac inpaduriri? Ce aveti cu saracii oameni?!? Lasa ca vin prostii din spate si planteaza altii....
ciuraru  | #71339
Dl Pintilie este vinovat ca a numit o persoana extrem de abila (in golanii) la conducerea ocolului respectiv. Omul este bine merci, pe functie si spera sa ramana. Are "spate" chiar in persoana proaspatului director al directiei, doar sunt vechi amici. Vezi firme din Neamt ce au avut contracte de prestari "servicii" cu Ocolul Ciurea. Lucrurile sunt complicate dar se vor rezolva. Se "lucreaza" pentru asta, telefoane, interventii la persoane influiente, ramane cum am stabilit. O vorba devine realitate "Nu se vede padurea din cauza uscaturilor" dar si a oamenilor care o "administreaza"
ptr Mazilu  | #71340
Si eu sunt de parere ca era mai bine sa asteptai finalizarea controlului ... nu de alta dar sursele citate "padurar sub umbrela anonimatului" nu sunt tocmai de incredere... dealtfel si controlul executat "la comanda celui de sus" vizeaza (spun cei "din casa") schimbarea sefului de ocol si chiar poate a "proaspatului" director Clain (Pintilie, actualmente "in concediu", ramand in urma concursului "pe dinafara")... primul de culoare politica "nepotrivita" si Clain "neagreat" de Munteanu care ar fi vrut ca director, actualul sef de district de la Schitu Duca (omul "crescut" de el). Apoi mai faceti o confuzie, nu au nimic in comun firmele private de exploatare (inclusiv cea a primarului) cu Centru "de exploatare" si prelucrare Santa ce apartine directiei silvice si care prelucreaza din lemnul exploatat in regie proprie o cota parte. Aceasta cota este constituita din lemnul cel mai valoros, spre nemultumirea unor sefi de ocoale care se "inscriu" la realizarea planului cu venituri mai mici decit daca acelasi lemn ar fi scos la licitatie ... profitul este astfel transferat pe "Santa" - investitia "rentabila" de acolo fiind realizata cand era director la Iasi chiar actualul director general al RNP de azi.
florin.b  | #71341
Cercetati putin ce se intimpla si prin alte paduri ale judetului ,de exemplu in padurile de pe raza satelor; Todiresti,Harmanesti,Vascani,Giurgesti,Barbatesti,Cucuteni.S-au taiat hectare intregi sub obladuirea padurarilor locali sprijiniti de sefii politiei si ai ocolului silvic.Va felicit pt idee si sper ca nu va veti opri aici !
Anonim  | #71342
Luati legatura cu un anume domn Albert din Horlesti fost padurar si vedeti ce documente veti primi.
ochiul soacrei  | #71343
Dom` Valentin, matale scrii ptr Mazilu ?, se poate? nu pune botu la comentariile astea fara rost. Fii baiat destept, doar esti pdl-ist cu propte mari in urbea asta. (tot din Neamt). Bafta maxima!
Titel  | #71344
Domnu Director, stati linistit, situatia e sub control, s-a vorbit cu Dan si cu Gigi, doar n-o sa rupa protocolul pentru atata lucru.
Kalasnikov  | #71345
Multa Uniune Europeana romanilor HOTI!
padurar  | #71346
SOLICITAM UN CONTROL SI LA PASCANI...
SA VEDETI AICI MAFIE !.......
"fost" in RNP, pentru soacra  | #71348
Decat sa dai cu presupusul mai bine ai pune "ochiul" pe o carte de dendrometrie si daca esti baiat destept o sa vezi ca dupa cioata nu se poate determina "clasa de calitate" a unui arbore ci doar volumul ... "estimativ", deoarece doar intre "diam cioatei" si cel "de baza" este o corelatie directa , iar in "ecuatia de regresie" ce da volumul intra si "inaltimea arborelui" precum si o "puzderie" de alti coeficienti. Calitatea se apreciaza functie de marimea si pozitia pe arbore a diferitelor "defecte de structura si forma" conform unor "grile" ...necunoscute "anonimului padurar" care, "educat la locul de munca", precis aplica "regula" ca lemnul de foc are peste 70% putregai ... ai cumpara asa ceva cu un milion mc ?
CIP  | #71349
veniti la PASCANI au disparut sute de hectare de padure URGENT
paduraru vasile  | #71350
VOI NU VEDETI CA PADURARII SINT VICTIME ALE CULORILOR POLITICE .TOT CE SE INTIMPLA ACUM LA CIUREA ,ESTE FATA LA ALTE GOLANII CARE SE FAC IN ACEST TIMP LA ALTE OCOALE. 14
dana  | #71351
ce treaba are Pintilie?ca nu v-a raspuns la telefon...asta era!nu siati ca are alt numar de telefon?:))))))))))))))
dorin  | #71352
p98yp-h07ph89u
hamza  | #71353
salutare fratilor stati linistiti
Anonim  | #71354
de ce nu incercati sa mai lasati si pe altii sa pazeasca padurea,si sa o gestioneze? altii care poate se tem sa taie asa ilegal,care poate ar dori sa aiba un loc de munca.
Anonim  | #71355
rugati-l pe domn" Munteanu sa vina la iasi si sa organizeze chiar el un concurs de ocuare a posturilor ramase libere in urma destituirior(daca vor fi )
marin  | #71356
pai la madirjac de ce nu ajunge controlul ca acolo clanul lupu este proprietar pe paduri caci vasile lupu are o avere care este colosala 4 apartamente o casa la podul iloaiei iar daca vreti sa stiti are 6 copii si o sotie care nu a lucrat in viata ei are slugi si chiar ca traieste ca un nabab dar cui ii pasa daca omul are padurea lui
grecu  | #71357
de ce nu au facut control in timpul domniei dlui PINTILIE IONEL ?Nu vi se pare suspect?Nu cumva totul porneste de la directia silvica?
grecu  | #71358
Problema e ca daca nu ar fi si ,,comisioanele si protocoalele``atit de mari si dese nici padurarii nu ar fi bagat mina asa tare in visteria statului
grecu  | #71359
Pe an sint cel putin doua controale de fond la un canton silvic .de asta primavara nu este atit de mult timp cum de a fost posibila o asemenea paguba probabil ca au fost acoperite cu buna stiinta de sefi?
silvicultor  | #71360
dragi necunoscatori voi a-ti sta pe un salariu de 6-7 milioane pe o functie de padurar ? Padurarul ala are copii care trebuie sa mearga la scoala ...care nu este localizata in padure , padurarul ala mai trebuie sa faca si niste protocoale ...pentru diferiti inspectori...... trebuie sa mai plateasca si niste bani proveniti din furturi...s.a.m.d. Veniti voi astia care priviti padurea de la balcon sau in week-and si faceti voi silvicultura.Odata au venit in padure niste prieteni care au spus ca ar sta toata viata in padure .....dar dupa numai 2 zile au plecat.......Furturile mari nu le produc padurarii, sefi de districte ..ci altii mai mari gen Casuneanu,Pynalti, si mai mari oameni politici ai tarii... acolofurturi si distrugeri cu acte in regula ..nu un amarat de padurar care a vandut o caruta de lemne sa-si plateasca dotariile
lepus  | #71361
De ce nu spuneti ceva si de braconaj ? Stiati ca " seful " vinatorilor ecel mai mare braconier ?????? Daca nu stiati , aflati acum !!!!!! Coiotul paznic la oi !
Marius  | #71362
Pt. Lepus: Ai dreptate !!!!!!!! Cind era sef si la paza scoteam nuc din pam. pt. ca sa-si faca el parchet.
mihai  | #71363
sa vina si la ciurea la padurarul fanica ivan un control sa vada cum vinde lemne si ce vile are una in ciurea si una la ierbiceni
andreea  | #101640
Nu mai judecati pdurarii...nu stiti ce viata duc si ce salar de nimik au...prietenul meu a fost padurar si lua un salar de 600lei,cum sa traiesti din banii astia?sa ai si de o haina de de mancare k sa nu mai vb de un suc. din acesti bani sa faci si protocoale si sa mai platesti si cioate?s a intamplat sa ia salar 10 lei...cu ce sa mai mananci?dk vreti sa nu se mai taie padurea sa se mareasca salariile..in timpu anului ai de facut planuri la macese,tei si alte lucruri singur nu le poti face tre sa ai niste oameni sa te ajute..cu ce i platesti?cu sa le dai mankre?un salar de nimik la silvic....
hot de meserie  | #127019
daca tot cautati hotii de paduri din todiresti intrebatil pe domnul MURARU padurar sau paznic ce era el in vlanici sau pe domnul chiriac seful de post sau ungureanu unde este padurea de la todiresti ca masini de gama mare au
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3178 (s) | 22 queries | Mysql time :0.170467 (s)