Prima pagină » Local » Zeci de proiecte de hotărâre sunt votate astăzi în cadrul Palatului Roznovanu din Iaşi – LIVE VIDEO, UPDATE, FOTO

Zeci de proiecte de hotărâre sunt votate astăzi în cadrul Palatului Roznovanu din Iaşi – LIVE VIDEO, UPDATE, FOTO

30 mart. 2023, 09:52,
în Local

În cadrul Primăriei Municipiului Iaşi se reuneşte astăzi, 30 martie 2023, plenul Consiliului Local pentru a supune votului peste 45 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără şi aprobarea bugetelor de la Tehnopolis şi CTP.

Lista proiectelor ce vor fi votate poate fi consultată integral AICI!

Lista proiectelor suplimentare poate fi consultată AICI!

UPDATE 14.24: Proiectele C1, C2, C3 au fost aprobate.

UPDATE 14.08: Proiect 46 a fost aprobat.

Mugurel Laicu (PSD): „Acest proiect este unul foarte greu și este într-o zonă extrem de afectată de construcțiile după 2000, fără parcuri fără nimic. Până la urmă și în comisie am încercat să găsesc o soluție actualmente pe aleea Tudor Neculai, sunt parcate pe trotuar. Media zilnică a vehiculelor în 2022 era de 7.724 de vehicule pe 24 de oră. În aceste condiții eu propun pentru că este un infern acolo, propun introducerea sens unic cu întrări de pe Șoseaua Iaşi – Voinești apoi încă una din breteaua prelungirii străzii Răzoarelor. Este singura soluție, se va înjumătăți traficul și va ajuta și constructorul. Singura rezolvare în opinia mea sunt aceste sensuri unice. Cu această condiție grupul PSD va vota acest PUZ”.

Bogdan Crucianu (PSD): „Ceea ce noi discutăm și dezbatem în cadrul aceste ședințe de CL, bine ar fi să avem în vedere că până în momentul emiterii autorizației de construcție să fie emisă condiționat de punerea acestui sens unic. Astfel când va fi depusă documentația să se aibă în vedere acest aspect”.

Primarul Mihai Chirica: „Noi deja analizăm indicatorii de trafic din acea zonă. Este o necesitate. Aici discutăm despre o documentație de urbanism”.

Proiectul 47 a fost adoptat.

UPDATE 13.43: Ședința a fost reluată.

Proiectele 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 au fost aprobate.

UPDATE 12.53: Proiectul 36 a fost retras.

Primarul Mihai Chirica: „Am continuat discuțiile atât cu ministerul cât și cu colegii de la CJ. L-am făcut pentru ca noi fiind deja proprietari am considerat că va fi mai ușor statului să reîntregească spațiul. Prin urmare propun retragerea de pe ordinea de zi. A fost trimisă și o scrisoare în paralel guvernului României. Ne dorim dezvoltarea proiectului cu ajutorul statului român. Asta depinde în ce măsură va fi statul receptiv”.

Proiectele 37, 38 au fost aprobate.

Consilierii locali au luat o pauză de 30 de minute.

UPDATE 12.38: S-a votat propunerea și proiectul 24 a fost aprobat.

Ciprian Bostan (PNL): „Florica Petrache este propunerea noastră, dumneaei fiind cadru medical”.

S-a votat propunerea și proiectul 25 a fost aprobat.

Ciprian Bostan (PNL): „Propunem Andrei Apreotesei”.

Proiectele 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 au fost aprobate.

UPDATE 12.21: Proiectele 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 au fost aprobate.

Iulian Hușanu (USR), despre proiectul 11: „Taxa la salubritate, în ultimele săptămâni au cerut facturile și pe alocuri sunt duble. Totuși e o creștere mult prea bruscă și mult prea mare”.

UPDATE 12.18: Proiectul 9 privind bugetul Tehnopolis a fost respins cu doar 3 voturi pentru, 16 abțineri și 4 voturi împotrivă.

Proiectul 10 a fost aprobat.

UPDATE 12.08: Proiectul 8 a fost aprobat.

Bogdan Crucianu (PSD): „Am analizat împreună cu colegii mei modificările. Nu suntem nici de data aceasta mulțumiți. Ne-am fi așteptat să vedem o viziune foarte clară. O să votăm acest buget strict în ideea în care s-a început transportul în zona metropolitană, însă dacă anul viitor nu vom găsi rezolvări această companie nu va mai primi votul PSD”.

Iulian Hușanu (USR): „De ce sumă încasată pentru publicitare este atât de mică? Ceva este subevaluat acolo”.

Viceprimarul Daniel Juravle: „Apreciez deschiderea Consiliului Local pentru că înțeleg necesitatea votării bugetului CTP”.

Primarul Mihai Chirica: „Transportul public este una dintre cele mai importante componente pe care le gestionează un oraș. După cum se vede este și cel mai mare consumator de resurse publice. Compania se află într-un proces de modernizare pe banii municipiului Iași. În aprilie vor veni și autobuzele de 10 m”.

UPDATE 11.42. Ordinea de zi a fost votată și aprobată. Se trece la votarea fiecărui proiect de hotărâre.

Proiectele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 au fost aprobate.

UPDATE 11.28: Marian Dalban (PSD): „Alături de dumneavoastră în sală sunt o serie de studenți de la Facultatea de Filosofie ce își doresc să înțeleagă mai bine cum funcționează aparatul municipal. Domnule primar pe strada Cicoarei nr. 23 este un amplasament ce aparține de școală Titu Maiorescu, acolo își avea sediul o asociație pentru copiii cu Sindrom Down. Printr-o adresă dată, asociația nu mai poate să își desfășoare activitatea acolo. Problema este că aceasta asociație își desfășoară activitatea acolo de 20 de ani. Ei vor să își continue acolo activitatea sau să îi ajutăm cu un alt spațiu. Clădirea actuală este destul de dezafectată. Putem găsi un sprijin pentru asociație și pentru școală?”

Primarul Mihai Chirica: „Eu nu rețin să avem noi o clădire publică în acea zonă. Ne vom consulta cu Inspectoratul Școlar”.

UPDATE 11.20: În cadrul şedinţei sunt discuţii cu privire la alocarea unei sume pentru achiziționarea de mobilier din cadrul unei grădiniţe ieşene. Primarul Minai Chirica a transmis faptul că vor fi achiziționate dulăpioare pentru grădinița Carol din Iași.

UPDATE2 10.20: Au preluat cuvântul:

Cosette-Paula Chichirău (USR): „Astăzi vreau să fac o interpelare despre Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”. Costurile erau de 50 de milioane de lei. Acest proiect costa acum câțiva ani 50 de milioane de lei, acum probabil costă probabil 100 de milioane de lei. Vrem să auzim o soluție pentru acest proiect. Dincolo de consolidare, care este planul Liceului Pedagogic??”.

Primarul Mihai Chirica: „Într-adevăr costurile cresc de la zi la zi, piaţa este fluctuantă. Se puteau face și acum 10 ani când aţi fi putut face ceva (n.r. se adresează către Chichirău). Am reușit să purtăm un dialog foarte constructiv cu reprezentanții şcolii. În cele din urmă am reușit cu ajutorul reprezentanților şcolii să găsim o soluție să continue elevii cursurile în zona Copou și în zona Colegiului. Se va construi și o școală modulară, provizorie cu 33 de clase, laboratoare și celelalte unități necesare pe perioada lucrărilor. Procedura publică a fost lansată și acceptată și se va susține pe data de 3 mai, sperăm să avem oferte, noi tot am trimis invitații pentru depunerea ofertelor se consolidare a şcolii. Investiția a fost abandonată, transferată și lăsată baltă. În paralel am trimis scrisori de intenție pentru a ne împrumuta dacă nu vom găsi o finanțare. Şcoala se va transforma din rădăcini. Se va închide una din curțile interioare, se va construi și o grădiniţă, o sală de gimnastică, teren de sport. Coordonator de proiect este Cătălin Anton”.

UPDATE 10.00: Ședința a început!

Viceprimarul Cezar Baciu nu participă la ședință.

Un număr de 18 consilieri locali sunt prezenți fizic, iar 3 online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`