Razboi în Ucraina

Zelenski cere ajutor militar din Occident și confiscă bunurile și proprietățile deținute de Rusia în Ucraina

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zelenski cere ajutor militar din Occident și confiscă bunurile și proprietățile deținute de Rusia în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut astăzi statelor occidentale să sporească nivelul de ajutor militar pentru ţara sa

După ce Zelenski a cerut astăzi, în mod public, ajutor militar din Occident, Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat joi un proiect de lege care permite confiscarea bunurilor sau proprietăţilor deţinute de Rusia sau de cetăţeni ruşi în Ucraina, în contextul invaziei ruse în această ţară.

În virtutea acestei legi, guvernul poate sugera Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare ce fel de active să confişte, acest for de pe lângă preşedinţia ucraineană trebuie apoi să-şi dea aprobarea pentru trecerea lor în proprietatea statului.

Legea ar putea permite naționalizarea bunurilor Federației Ruse aflate pe teritoriul Ucrainei

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată prin decret de către preşedintele Volodimir Zelenski.

Legea permite naţionalizarea bunurilor mobile şi imobile, banilor, depozitelor bancare, valorilor mobiliare, drepturilor corporative şi a oricăror altor proprietăţi situate sau înregistrate pe teritoriul Ucrainei, direct sau prin intermediul persoanelor afiliate aparţinând Federaţiei Ruse şi rezidenţilor acesteia.

Zelenski cere ajutor militar din Occident

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut astăzi statelor occidentale să sporească nivelul de ajutor militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge „până la Zidul Berlinului”, dar s-a declarat dispus să negocieze direct cu omologul său rus Vladimir Putin, „singurul mod de a opri războiul”, relatează AFP.

„Dacă noi dispărem – să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”, a spus Zelenski în faţa presei, cerând statelor occidentale „să închidă cerul” ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.

”Iar dacă nu aveţi forţa să închideţi cerul, atunci daţi-mi avioane!”, le-a cerut preşedintele ucrainean statelor occidentale.

Președintele ucrainean este gata oricând să discute direct cu Putin

El s-a declarat de asemenea pregătit să discute direct cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru a opri războiul declanşat de acesta împotriva Ucrainei. Însă l-a şi admonestat în acelaşi timp: „Ce vrei de la noi? Pleacă de pe pământul nostru!”.

„Aşază-te la masă cu mine (…), dar nu la 30 de metri, cum ai făcut cu (Emmanuel) Macron sau (Olaf) Scholz. Sunt un tip normal, nu muşc!”, a continuat președintele Ucrainei, adresându-i-se lui Vladimir Putin.

Ministrul britanic al Apărării, despre suplimentarea Ucrainei cu ajutor militar din Occident

Mai devreme, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus că rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea practic acelaşi efect cu crearea de către NATO a unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, fără să implice riscurile unei asemenea acţiuni, în special acela al unor posibile confruntări directe între avioanele NATO şi cele ale Rusiei.

Mai mult, a explicat Wallace, citat de agenţia EFE, o zonă de excludere aeriană ar împiedica nu doar acţiunile aviaţiei ruse, ci şi pe cele ale aviaţiei ucrainene, astfel că din acest punct de vedere ea nu ar fi avantajoasă pentru armata ucraineană, care s-ar vedea lipsită de opţiunea atacurilor aeriene asupra trupelor ruse.

Emmanuel Macron, discuții telefonice și cu Zelenski și cu Vladimir Putin

Preşedintele Zelenski a avut în aceeaşi zi o discuţie la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, care a vorbit de asemenea cu Vladimir Putin.

După discuţia dintre Macron şi Putin, conform declaraţiilor Kremlinului şi ale Palatului Elysee, preşedintele rus s-a arătat hotărât să continue ofensiva militară în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale, menţionând printre acestea demilitarizarea Ucrainei şi stabilirea unui statut de neutralitate pentru această ţară.

Adauga un comentariu