Razboi în Ucraina

Zelenski, Erdogan și Guterres se vor întâlni joi în Ucraina. Ce probleme sunt pe agenda discuțiilor

Publicat: 16 aug. 2022
Zelenski și Erdogan
Zelenski, Erdogan și Guterres se vor întâlni joi în Ucraina

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de France Presse.

„La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, precizând că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

Și Antonio Guterres se va duce la Odesa

La reuniune va fi „examinată” implementarea acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord „în care Turcia este un element cheie”, a adăugat el.

„Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele”, a spus purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să aibă loc între preşedintele ucrainean şi secretarul general.

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu.

El îşi va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

Ucraina a prelungit legea marţială şi mobilizarea generală pentru încă trei luni

Parlamentul Ucrainei a prelungit din nou cu trei luni legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, de când Rusia a invadat ţara vecină, transmite luni DPA.

Anunţul a fost făcut luni de către preşedintele Radei, Ruslan Stefanciuk, notează Agerpres. Secretul, care include o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani, se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv.

Aceasta este a doua extindere a măsurii de la debutul agresiunii militare ruse contra Ucrainei. Legea marţială conferă armatei drepturi sporite şi limitează libertăţile civile, precum dreptul de a manifesta.

Numeroşi experţi văd în această prelungire un indicator al datei aproximative până la care Kievul se aşteaptă să continue confruntările cu Rusia.
Adauga un comentariu