International

Zelenski spune că președinția rusă a Consiliului de Securitate ONU arată „falimentul” instituției

Publicat: 01 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zelenski spune că președinția rusă a Consiliului de Securitate ONU arată falimentul instituției
Zelenski spune că președinția rusă a Consiliului de Securitate ONU arată „falimentul” instituției

​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că este absurd că Rusia și-a asumat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, adăugând că acest lucru arată „falimentul total al instituției”, relatează Reuters.

Sâmbătă, Rusia a preluat președinția principalului organism de securitate al ONU, care se rotește în fiecare lună. Ultima dată când Moscova a ocupat postul a fost în februarie 2022, când trupele sale au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

„Din păcate, avem… știri evident absurde și distructive”, a spus Zelenski într-un mesaj video de seară, adăugând că bombardamentele rusești au ucis vineri un băiețel de cinci luni.

„Și, în același timp, Rusia prezidează Consiliul de Securitate al ONU. Este greu de imaginat ceva care să demonstreze mai mult falimentul total al unor astfel de instituții”, a spus el.

Kremlinul plănuiește să „își exercite toate drepturile” în acest rol

Kremlinul a declarat vineri că plănuiește să „își exercite toate drepturile” în acest rol.

Statele Unite au cerut joi Rusiei să „se comporte profesional” atunci când își asumă rolul, spunând că nu există nicio modalitate de a bloca Moscova de accesa la președinția rotativă.

Zelenski a spus că este timpul pentru o revizuire generală a instituțiilor globale, inclusiv a Consiliului de Securitate.

„Reforma este în mod evident necesară pentru a preveni ca un stat terorist – și orice alt stat care vrea să fie terorist – să distrugă pacea”, a spus el.

Rusia a preluat președinția principalului organism de securitate al ONU

Curtea Penală Internațională – care nu este o instituție a ONU – a emis mandatul pentru Vladimir Putin luna trecută.

Rolul este în mare parte doar formal, dar ambasadorul Moscovei la ONU, Vasily Nebenzia, a declarat agenției de presă ruse Tass că plănuiește să supervizeze mai multe dezbateri, inclusiv una despre controlul armelor.

El a spus că va discuta despre o „nouă ordine mondială” care, a spus el, urmează să o „înlocuiască pe cea unipolară”.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a numit președinția Rusiei „cea mai proastă glumă vreodată pentru Ziua Păcălului de Aprilie” și un „memento dur că ceva nu este în regulă cu modul în care funcționează arhitectura de securitate internațională”.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhaylo Podolyak, a spus că mișcarea este „un alt viol al dreptului internațional… o entitate care poartă un război agresiv, încalcă normele dreptului umanitar și penal, nu respectă Carta ONU, neglijează siguranța nucleară, nu poate conduce principalul organism de securitate al lumii”.

Consiliul de Securitate al ONU este un organism internațional responsabil de menținerea păcii. Cinci națiuni sunt reprezentate permanent în Consiliul de Securitate.

Membrii acestui grup lucrează alături de 10 țări membre nepermanente.

Pentru a trece un proiect al Consiliului de Securitate, trebuie să existe nouă voturi pentru, fără ca vreunul dintre cei cinci membri permanenți să voteze împotrivă. În februarie anul trecut, Rusia a respins o rezoluție care intenționa să pună capăt invaziei ruse a Ucrainei (China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut).

Adauga un comentariu