Actualitate

Zi decisivă: Klaus Iohannis va anunţa numele noului premier

Publicat: 26 feb. 2020

Zi decisivă pentru soarta guvernării. Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa pe cine va desemna să formeze noul guvern, după consultările pe care le va avea azi cu partidele politice.

Pe lista scurtă a preşedintelui se află, pentru nominalizătile de premier, Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu, însă Ciucă ar fi refuzat acest post. Lista se scurtează, după ce ieri erau pe listă şase posibile nume pentru scaunul de la Victoria. Totuşi, nu este exclus ca cei doi să mai aibă o discuţie în cursul zilei de astăzi.

Aceleaşi surse mai spun că PNL nu vrea să coopeteze USR la guvernare, deşi Dan Barna îi va propune acest lucru preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările din această seară.

PSD nu se va duce cu nicio propunere de premier la consultările de la Cotroceni, a anunţat Marcel Ciolacu. Liderul social-democraţilor consideră că este nevoie de un guvern de specialişti până la alegerile parlamentare şi a avertizat că nu va accepta ca PNL să se ascundă în spatele unei propuneri de premier precum Nicolae Ciucă.

Ludovic Orban şi-a retras marţi mandatul de premier desemnat, după o discuţie de o oră şi jumătate cu şeful statului.

Programul consultărilor

16:00 – PNL
16:30 – PSD
17:00 – USR
17:30 – UDMR
18:00 – PMP
18:30 – ALDE
19:00 – Pro România
19:30 – Minorităţile naţionale
20:00 – Declaraţii Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este nevoit să facă o nouă propunere de premier, după ce Curtea Constituţională a dat peste cap toate calculele şi a decis că numirea lui Ludovic Orban a fost neconstituţională.

În prezent, varianta unui premier tehnocrat este din ce în ce mai vehiculată, după decizia Curţii Constituţionale, care a stabilit că numirea lui Ludovic Orban a fost neconstituţională.

Singura variantă agreată și de PSD, și de ALDE, și de Pro România, trei partide care dețin împreună majoritatea, este cea a unui Guvern de Uniune Naţională. Ponta l-a pomenit deja pe Raed Arafat ca posibilă variantă de premier, Tăriceanu a vorbit de Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării, fără să fie însă membru PNL.

Și Ciolacu a spus că varianta unui guvern de uniune națională este cea agreată. În schimb, Iohannis a declarat luni seară, după decizia CCR, că exclude varianta unui guvern de uniune naţională.

Adauga un comentariu