Eveniment-Social

Zi onorantă pentru Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil din Iași

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zi onorantă pentru Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil din Iași
Astăzi s-a desfășurat workshop-ul “Conectați la viitor” la care au participat absolvenți ai Liceului Teoretic de Informatică "Grigore Moisil", Iași care lucrează în IT, profesori de informatică și aproape 200 elevi de la cele 4 licee colosale de informatică: Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Timişoara

„Nicio problemă nu are granițe, orice răspuns are multe.” Grigore C. Moisil

În cadrul festivității de deschidere a evenimentului Patru Licee de Informatică la puterea a 50 de ani, organizat cu ocazia aniversării a 50 de ani de învățământ informatic în România, am vibrat alături de invitați, colegi și elevi din cele patru licee de informatică din țară, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Timişoara.

La deschiderea evenimentului au participat doamna Monica Cristina Anisie – președintele Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României, profesor la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti, precum și doamna inspector școlar general, Inspectoratul Școlar al Județului Iași – Luciana Antoci, profesor la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi.

Urările aniversare, aprecierile pentru rezultatele obținute de către cele patru licee transmise de distinșii invitații au fost continuate prin prezentarea unei incursiuni în istoria informaticii din România realizată de conf. r. Marin Vlada – cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și membru titular CRIFST – Academia Română, Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii. “Spuneți generațiilor viitoare că în România s-a creat Cibernetica (1938-1939), că România a dezvoltat o informatică românească (după anul 1953) și a construit propriul calculator electronic (CIFA-1, anul 1957)!”  a menționat Marin Vlada. Alături de noi a fost și prof. univ. dr. Stelian Niculescu, student al academicianului Grigore C. Moisil și autorul primului manual de informatică din România, realizat în 1971.

Inițiativa de a schimba bune practici, de a ne interconecta la proiecte de anvergură pentru digitalizarea educației, de a lucra împreună în echipe elevi de la licee diferite de informatică va conduce în mod sigur către rezultate performante în educație și implicit în învățământul informatic aflat la semicentenar.

Activitățile din cadrul evenimentului Patru Licee de Informatică la puterea a 50 de ani au fost coordonate la nivelul Liceului Teoretic de Informatică Grigore Moisil, Iași de prof. Silvia Grecu, absolvent al liceului, promoția 1982 care s-a reîntors la LIIS, de data aceasta în cancelaria școlii începând cu anul 1993.

De la sărbătorirea informaticii am trecut la elogierea Europei și a valorilor sale. Inițiatorul proiectului IaȘi Fii Cetățean European, prof. drd. Maria Rados ne-a introdus prin intermediul unor imagini sugestive din arhiva personală în universul României comuniste cu intenția de a invita elevii de astăzi să se bucure pentru valorile europene care astăzi ne oferă diversitate culturală, libertate, toleranță, solidaritate, nediscriminare, coeziune economică și socială, etc.

La activitate au participat în jur de 200 de elevi și cadre didactice de la 11 licee de prestigiu din Iași, care au prezentat proiecte ce ne implică în cunoașterea activă a rolului Uniunii Europene în viața românilor, dar și a Iașului.

Instituțiile implicate sunt: Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil Iași, Colegiul Național Costache Negruzzi Iași, Colegiul Național Iași, Colegiul Național Mihai Eminescu Iași, Colegiul Național Garabet Ibrăileanu Iași, Colegiul Pedagogic Vasile Lupu Iași, Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani, Colegiul Economic Administrativ Iași, Liceul Teoretic Ion Neculce Tg. Frumos, Liceul Teoretic Al. I. Cuza Iași, Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Iași, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Europe Direct Iași Structură – gazdă Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă și Banca Comercială Română.

Timp de trei ore, am avut parte de un adevărat maraton: eseuri, desene, clipuri video, toate creații ale elevilor din școlile implicate, punând în lumină reflecțiile acestora cu privire la sensul, valorile și instituțiile europene. Intervențiile invitaților au vizat prioritățile și perspectivele Uniunii Europene într-o societate în continuă schimbare dar și în contextul pandemic pe care îl traversăm cu toții. Printre produsele inedite ale acestui eveniment se numără un film dedicat Uniunii Europene, un eBook care va integra toate creațiile elevilor din cele 11 școli partenere, precum și o revistă online.

Evenimentul aflat la prima ediție a beneficiat de invitați de marcă precum prof. univ dr. Lucian Leuștean, de la Facultatea de Istorie a Universității “Al. Ioan Cuza” din Iași, Maya Clincu, Coordonator Rețeaua Europeană de Promovare a Implicării Tinerilor în Procesul Decizional “Coaliția Tinerilor Implicați” în cadrul Asociației de Atitudini Civice EuroDEMOS, Elena Ghioc, Education leader @IBM, co-founder Inițiativa România, și Ioana Pruteanu, Europa Direct Iași Structură – gazdă Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă.

Astăzi am celebrat la Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil, Iași – Informatica și Unitatea în Diversitate, 50 de ani de Excelență, Inovație, Conectare.

 

Adauga un comentariu