Local

„Ziarul de Iași”, obligat să îi plătească despăgubiri liderului Asociației Liga Studenților!

Publicat: 30 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ziarul de Iași obligat să îi plătească despăgubiri liderului Asociației Liga Studenților

Reprezentanții publicației „Ziarul de Iași” trebuie să achite daune morale în valoare de 10.000 de lei. Decizia a fost luată recent de judecătorii ieșeni. Gazeta a fost pusă la plată din cauza unor comentarii care ar fi fost postate la un articol ce îl privea pe liderul Asociației Liga Studenților

Grupul de Presă Medianet, care patronează gazeta „Ziarul de Iași”, a fost pus la plată de către magistrați. Astfel, în urmă cu câteva zile, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte cererea formulată de către Asociația Liga Studenților și liderul acesteia, Silvian Emanuel Man.

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanții Man Silvian Emanuel și Asociația Liga Studenților, din Universitatea «Al.I. Cuza», din Iași. Obligă pârâtul Grupul de Presă Medianet SRL să îi achite reclamantului Man Silvian Emanuel daune morale de 10.000 de lei, pentru atingerea adusă onoarei, demnității și reputației prin necenzurarea comentariilor defăimătoare la adresa reclamantului”, au menționat judecătorii ieșeni. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată.

De unde a pornit totul

Procesul intentat patronatului „Ziarul de Iași”, Grupului de Presă Medianet SRL, reporterului Cătălin Hopulele și Elenei Andrada Jitaru a început pe 22 iunie 2018. La acea dată, Asociația Liga Studenților și liderul acesteia, Silvian Emanuel Man, i-au dat în judecată pe cei trei pârâți, considerând că, într-un articol publicat de gazeta ieșeană, ar fi fost denigrați. Mai mult, reclamanții au susținut că articolul respectiv prezenta, de fapt, un neadevăr, astfel că, pe lângă despăgubirile morale, ei au solicitat instanței și îndepărtarea lui din mediul online. În plus, cei doi reclamanți au cerut publicarea unui nou articol, în cadrul căruia să primească scuze în mod public de la cei trei pârâți.

Totuși, instanța a considerat că nu se impune decât acordarea unor daune morale pentru nemoderarea comentariilor apărute în dreptul articolului cu pricina în mediul online.
În cadrul articolului „Studentă la Drept, strânsă cu ușa de șeful unei organizații de la «Cuza»”, autorul Cătălin Hopulele susținea că o studentă a Universității „Al.I. Cuza”, din Iași, îl acuza pe Silvian Emanuel Man, președintele Ligii Studenților din UAIC, că, în urma unei ședințe de alegere a conducerii organizației, ar fi încercat să o lovească, strângând-o cu ușa și împingând-o. Studenta, pe atunci pe nume Andrada Săhlean, fost secretar general și vicepreședinte al Ligii, ar fi protestat în una dintre ședințele Ligii împotriva mai multor nereguli pe care le-ar fi făcut Man, conform articolului respectiv.

Articolul a apărut în contextul în care urma să aibă loc alegeri privind conducerea organizațiilor studențești. Între timp, comentariile online de sub articolul cu pricina au dispărut.

Adauga un comentariu