Prima pagină » Actualitate » Zile de concediu rămase. Românii trebuie să facă asta până pe 30 iunie
Zile de concediu rămase. Românii trebuie să facă asta până pe 30 iunie

Zile de concediu rămase. Românii trebuie să facă asta până pe 30 iunie

03 iun. 2024, 11:00,
în Actualitate

Codul Muncii prevede mai multe condiții clare pentru angajații care vor să-și folosească zilele de concediu rămase din trecut. Angajații care vor să folosească acest drept trebuie să aibă în vedere că există un termen limită.

Așadar, angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024. Codul Muncii prevede mai multe condiții clare.

Codul Muncii prevede mai multe condiții cu privire la concediu

Codul Muncii prevede mai multe reguli pentru angajați și angajatori. Este vorba despre următoarele:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

În primul rând, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.

De asemenea, dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an

Următorul articol este Art. 146, care vizează efectuarea și compensarea concediului de odihnă.

Potrivit acestuia, concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihna anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Legea prevede mai multe condiții și pentru compensarea în bani a concediului de odihnă. Astfel, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Trebuie menționat și că există un termen limită. Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.

Deputații au adoptat un proiect de lege prin care toţi taţii vor beneficia de concediul paternal

În altă ordine de idei, Camera Deputaţilor a adoptat anterior, în calitate de for decizional, proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal 210/1999.

Iniţiativa legislativă prevede acordarea concediului paternal tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii. De asemenea, măsurile adoptate se referă la extinderea duratei actuale a concediului paternal. Aceștia vor avea parte de la cinci zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare.

Proiectul de lege vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2022. Acesta prevede transpunerea unor dispoziţii din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019. Este vorba de echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025