Info Turism

Zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion 2021. Cât va dura minivacanța sărbătorilor de iarnă

Publicat: 08 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion 2021. Cât va dura minivacanța sărbătorilor de iarnă
Anul acesta, angajații din România se vor bucura, de fapt, de doua minivacanțe, deoarece prima zi de Crăciun și prima zi de Anul Nou, care sunt libere legale, potrivit Codului Muncii, vor pica vinerea

Sărbătorile de iarnă se apropie iar românii vor să știe câte zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion 2021 vor avea anul acesta. Prima zi de Crăciun din 2020 și prima zi de Revelion din 2021 pică în timpul săptămânii, celalalte două zile de Crăciun și Revelion pică în zilele de sâmbătă. Astfel, angajații din România se vor bucura, de fapt, de doua minivacanțe, deoarece prima zi de Crăciun și prima zi de Anul Nou, care sunt libere legale, potrivit Codului Muncii, vor pica vinerea.

Zile libere de Crăciun 2020 și de Revelion 2021

Sărbătorile de iarna se apropie cu pasi repezi iar românii şi-au făcut deja planurile cu zilele libere pe care le vor avea în acest an de Crăciun și de Revelion.

Astfel, până la sfârșitul anului 2020, în perioada sărbătorilor de iarnă, angajații din România se vor bucura, de fapt, de doua minivacanțe, deoarece prima zi de Crăciun și prima zi de Anul Nou, care sunt libere legale, potrivit Codului Muncii, vor pica vinerea.

Prima minivacanţă de care salariații romani se vor bucura în perioada sărbătorilor de iarna, vă fi cea de Crăciun. Aceștia vor sta acasă vineri (25 decembrie, prima zi de Crăciun), sâmbătă (26 decembrie, a doua zi de Crăciun) şi duminică (27 decembrie), beneficiind de trei zile libere legate.

Cea de-a doua minivacanță vă dura tot trei zile, deoarece vineri (1 ianuarie) este prima zi de Anul Nou, sâmbăta (2 ianuarie) și duminica (3 ianuarie).

Chiar daca este o veste relativ buna pentru angajații din Romania, totuși anumite categorii de salariaţi nu vor putea beneficia de zile libere cu ocazia sărbătorilor de iarna, respectiv 25 şi 26 decembrie, 1 şi 2 ianuarie. Este vorba despre cei care lucrează în unităţile sanitare sau de alimentaţie publică, dar şi cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţîi.

Astfel, potrivit Codului Muncii, angajațîi care lucrează în zilele libere legale vor fi compensați cu timp liber în următoarele 30 de zile ori pot beneficia de un spor la salariu.

Imediat după sărbători, românii se vor bucura de încă o zi liberă după Sărbători, pe data de 24 ianuarie (duminică), când este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române.

Autorităţile recomandă românilor maximă precauţie în perioada sărbătorilor de iarna

În contextul situaţiei actuale generate de pandemia de coronavirus, autorităţile le recomandă românilor maximă precauţie și prudenta în ceea ce priveşte petrecerea sărbătorilor de iarnă. Distanţarea socială rămâne obligatorie şi de Crăciun şi mai ales de Revelion iar controalele pentru localităţile din ţară aflate în carantină cu siguranţă că se vor amplifica în perioada imediat următoare.

Autoritățile din România veghează la respectarea măsurilor de prevenţie şi distanţare impuse, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă au fost lansate deja anumite reguli stricte.

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a anunțat că una dintre aceste reguli este că de Crăciun sau de Revelion, într-un apartament sau o casă, vor avea voie să fie maximum 20 de persoane. Mași mult decât atât, Raluca Turcan îi îndeamnă pe români să se toarne între ei la Poliție dacă organizează chefuri acasă. Cu alte cuvinte, ea îi încurajează pe cetățeni să se uite „în curtea vecinului” și să sune la 112 dacă văd mai mult de 20 de persoane strânse acolo.

„Dacă fac acasă cu 20 de oameni, este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi”, zice Raluca Turcan.

Culmea este că vicepremierul României vede ceva normal în povestea cu încurajarea delațiunii.

„Este o practică. Şi nu doar în România. Nu inventăm noi apa caldă şi nu sunt românii mai delaţionişti decât alţi cetăţeni din lumea aceasta. Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc”.

În concluzie, „noi suntem o comunitate şi funcţionăm într-o solidaritate din aceasta care transcede statutul social. Oamenii pot să sesizeze Poliţia, Poliţia aplică legea şi dorinţa noastră este, făcând publice aceste măsuri şi pericolele care îi aşteaptă pe cei care încalcă legea, să creştem gradul de conformare”.

Întrebată dacă nu cumva se va ajunge la un concurs de dat amenzi, Raluca Turcan a răspuns că numărul sancțiunilor nu reprezintă un scop pentru autorități.

 „Noi nu stăm acum să avem o satisfacţie personală din numărul de amenzi date. Pentru că nu acesta este scopul. Dacă lumea nu se conformează şi nu înţeleg oamenii că, până la urmă, riscă să-şi omoare membri ai familiei, membri ai comunităţîi, atunci trebuie să suporte şi rigorile legii”.

Calendar zile libere 2021

În 2021, ne vom bucura de 15 zile libere în total. Din acestea, 8 sunt în weekend, iar 7 în timpul săptămânii. Bineînţeles, în acestea sunt incluse sărbătorile de primăvară, Ziua Internaţională a Muncii, dar şi Ziua Internaţională a Copilului. Pentru acestea ne putem planifica mici excursii, dacă ni se vă permite, având în vedere contextul actual al pandemiei de coronavirus.

Anul Nou – 1 ian. 2021 (vineri)

A doua zi de Anul Nou – 2 ian. 2021 (sâmbătă)

Ziua Unirii Principatelor Române – 24 ian. 2021 (duminică)

Vinerea Mare – 30 apr. 2021 (vineri)

Ziua Internațională a Muncii – 1 mai 2021 (sâmbătă)

Paştele Ortodox – 2 mai 2021 (duminică)

A doua zi de Paşte – 3 mai 2021 (luni)

Ziua Internaţională a Copilului – 1 iun. 2021 (marți)

Rusaliile – 20 iun. 2021 (duminică)

A doua zi de Rusalii – 21 iun. 2021 (luni)

Adormirea Maicii Domnului – 15 aug. 2021 (duminică)

Sfântul Apostol Andrei – 30 nov. 2021 (marți)

Ziua Naţională – 1 dec. 2021 (miercuri)

Prima zi de Crăciun – 25 dec. 2021 (sâmbătă)

A doua zi de Crăciun – 26 dec. 2021 (duminică).

Adauga un comentariu