Prima pagină » Eveniment-Social » Zilele Mediului 2024 la Iași: 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului
Zilele Mediului 2024 la Iași: 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului

Zilele Mediului 2024 la Iași: 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului

04 iun. 2024, 16:35,
în Eveniment-Social

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași sărbătorește ca în fiecare an 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului printr-o serie de acțiuni menite să aducă în atenția publicului larg problemele de mediu locale și globale, dar mai ales nevoia unui angajament al fiecăruia dintre noi de a ne implica, de a adopta un comportament responsabil și prietenos cu mediul pentru a face fața provocărilor și a preveni încălzirea globală, poluarea cu plastic, pierderea biodiversității și de a reface relația sănătoasă om–natură în deceniile ce vin.

Astfel, împreună cu partenerii noștri, derulăm o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale a Mediului:

Pe 28 mai, APM Iași a organizat masa rotundă “Protecția mediului și refacerea naturii la nivel local în contextul global al Agendei Dezvoltării Durabile – orizont 2030”, eveniment ce și-a propus să faciliteze comunicarea, schimbul de informații și modele de bune practici în domeniul protejării și refacerii naturii, dar și soluții inovatoare pentru protecția mediului, între autoritățile locale cu responsabilități în domeniu și mediul academic cu specializări de mediu.

Pe 31 mai am prezentat “Raportul preliminar privind calitatea aerului în judeţul Iaşi-2023” la workshop-ul “Invenții și inovații în protecția mediului, gestionare resurse apa şi deșeuri” organizat de Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Pe 1 iunie am serbat Ziua Copilul și Ziua Mediului în lumea fascinantă a biodiversității din Deltei Moldovei, printr-o acțiune de birdwatching cu elevi ai Școlii Gimnaziale “Ionel Teodoreanu”, având ca parteneri Biblioteca Județeană “Gheorghe Asachi” Iași și Societatea Ornitologică Română – filiala Iași.

Pe 2 iunie, la inițiativa Asociației CIVICA, am discutat într-un cadru informal despre “Prezentul și viitorul lacurilor și pădurii Ciric” ca arii naturale urbane, despre instituțiile de mediu și rolul lor, relația cu societatea civilă și îmbunătățirea colaborării pentru acțiuni și proiecte de mediu și restaurarea naturii.

Pe 5 iunie, de Ziua Mediului, învățăm despre Situl Natura 2000 Pădurea Bârnova, rolul și valoarea ei ecologică și culturală, străbătând traseul tematic “Poiana cu schit – natură, cultură și spiritualitate” alături de copiii și cadrele didactice de la Școala Primară “Hänsel und Gretel” și Direcția Silvică Iași.

Tot pe 5 iunie, ora 12.00, la Centrul Permanent de Colectare DEEE din str. Pompei nr.3, printr-o tombolă cu premii, se încheie “Campania de colectare deșeuri electrice în Mun. Iași” inițiată de EcoArena, unde APM Iași este partener.

Pe 6 iunie, începând cu ora 10.00, la sediul APM Iași, se încheie proiectul “Om, Mediu, Alimentație, Sănătate” derulat de Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași, prin prezentări pe tema “biodiversitate urbană” ale elevilor de la liceele participante în proiect.

În perioada 7-9 iunie are loc cea de-a XIX-a ediție a Conferinței Internaţionale “Present Environment and Sustainable Development”, organizată de Facultatea de Geografie și Geologie – Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași.

Seria evenimentelor dedicate Zilei Mediului la Iași se încheie pe 8 iunie cu Concursul “Prietenii Naturii” organizat de Palatul Copiilor Iași și atelierul EcoNatura desfășurat în cadrul festivalului ȘOTRON de Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași și APM Iași.

Acțiunile fac parte din programul mai amplu Zilele Mediului 2024 la Iași derulat în perioada 21 mai -8 iunie, program de informare-conștientizare dedicat celor mai populare două evenimente ale calendarului ecologic: 22 Mai Ziua Internațională a Biodiversității și 5 Iunie Ziua Mondială a Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024