Direcția Județeană de Mediu (DJM) Iaşi derulează în perioada 20 mai – 18 iunie 2025, împreună cu partenerii săi, cea de a XV-a ediție a programului “Zilele Mediului la Iași”. Seria evenimentelor este dedicată marcării celor mai populare două zile ale calendarului ecologic, – 22 Mai Ziua Internațională a Biodiversității și 5 Iunie Ziua Mondială a Mediului -, dorind astfel să aducem în prim-plan necesitatea de a trăi în Armonie cu Natura și Dezvoltarea Durabilă, singura cale spre un viitor mai bun pentru noi toți.
Zilelele Mediului 2025 la Iaşi: Armonia cu Natura și Dezvoltarea Durabilă
Startul evenimentelor a fost dat pe 20 mai prin vernisajul, la sediul DJM Iași, a expoziției de pictură “În Armonie cu Natura” realizată de elevii de la Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”, expoziție ce poate fi vizitată până pe 20 iunie.
Urmează:
- aplicația în teren – vizitarea Deltei Moldovei – sit Ramsar, în cadrul Congresul Internațional de Ornitologie Eurasiatică – ediția a VIII-a, organizat de Facultatea de Biologie – UAIC (21 mai).
- Ateliere în școli pentru marcarea Zilei Internaționale a Biodiversității susținute de DJM Iași (22 mai).
- mini-tururile ghidate ale arborilor-monument din centrul mun. Iași, organizate de DJM Iași în parteneriat cu Biblioteca Județeană “ Asachi” Iași.
- Expoziția itinerantă de fotografie “Observă Păsările Iașului“, inițiată de Societatea Ornitologică Română – Sucursala Iași cu DJM Iași și partenerii, ce poate fi admirată la Academia Română-Filiala Iași (22 mai – 3 iunie) și Palatul Culturii Iași (5 – 12 iunie).
- “Treasure Hunt: Eroi pe Fronturi Paralele” în Situl Natura 2000 ROSAC0171 Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti, organizată de Asociația Rediu lui Tătar și Iasi.Travel în parteneriat cu DJM Iași (29 mai)
- 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului, cu ateliere și campanii de colectare selectivă a deșeurilor: evenimentul “Protejează Mediul Înconjurător – Colectăm deșeurile separat” pe esplanada Palatului Culturii, încheierea Campaniei de colectare deșeuri electrice în Mun. Iași și premierea câștigătorilor, derulate de EcoArena, SalubrIS, Primăria Mun. Iași, DJM Iași și partenerii.
- “Descoperă Rezervația Poiana cu Schit!”, eveniment susținut de DJM Iași în cadrul taberei ScoutIS 13 organizată de Cercetașii României – Valea Lupului (8 iunie)
- Atelierul „Arbori și Natură” la cea de a XII-a ediție a “Șotron. Festivalul copilăriei” (7 iunie), susținut de DJM Iași împreună cu Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași
- Cea de-a XX-a ediție a Conferinței Internaţionale “Present Environment and Sustainable Development”, organizată de Facultatea de Geografie și Geologie – Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, în care DJM Iași este partener (13-15 iunie).
„Mulțumim partenerilor noștri în programul Zilele Mediului 2025 la Iași: Societatea Ornitologică Română – sucursala Iaşi, Palas Iaşi, Biblioteca Județeană “Ghe. Asachi” Iași, Direcția Silvică Iași, S.C. Salubris S.A., EcoArena, Primăria Mun. Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), UAIC – Facultatea de Biologie, UAIC – Facultatea de Geografie și Geologie, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Clubul Fotografilor Iaşi, Academia Română Filiala Iași, Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Cercetașii României-Valea Lupului, Asociația Rediu lui Tătar, Asociația Iasi.Travel, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
Programul Zilele Mediului la Iași se află la cea de a XV-a ediție. Prin evenimentele pe care le organizăm, ne dorim să sensibilizăm și să mobilizăm cât mai mulți cetățeni în jurul cauzei care ne privește pe toți: protejarea mediului și conservarea biodiversității. Poluarea nu trebuie doar tratată, ci prevenită! Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Mondială a Mediului ne reamintesc că sănătatea planetei este strâns legată de alegerile noastre de zi cu zi. Fiecare gest contează — fie că refuzăm plasticul de unică folosință, separăm corect deșeurile, plantăm un arbore, alegem transportul public sau ne implicăm în acțiuni de informare-conștientizare.
Să acționăm acum, cu responsabilitate și respect față de natură, pentru că Terra este singura noastră casă. Viitorul se construiește prin alegerile noastre de astăzi”, a transmis director executiv, ing. Galea TEMNEANU.
Informaţii suplimentare
Ziua Internaţională a Conservării Diversităţii Biologice, celebrată în fiecare an pe 22 mai, marchează adoptarea Convenţiei asupra Diversităţii Biologice (CBD), la 22 mai 1992, la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro. La ora actuală, sunt 196 de părţi (ţări semnatare) ale Convenţiei. În anul 1994, România a devenit parte a acesteia. Punctul focal al tuturor acţiunilor în acest sens îl reprezintă Secretariatul Convenţiei. În fiecare an, acesta propune abordarea unei noi teme pentru celebrarea vieţii pe Pământ.
Tema desemnată de secretariat în acest an, „Armonie cu Natura și Dezvoltare Durabilă!”, urmărește să concentreze atenția lumii asupra legăturilor dintre Agenda 2030 și Obiectivele sale de dezvoltare durabilă (ODD) cu Obiectivele și Țintele Cadrului global pentru biodiversitate Kunming-Montreal, ca două agende universale care trebuie urmărite în tandem, în spiritul recent adoptatului Pactului pentru viitor.
5 Iunie – Ziua Mondială a mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței “Ecologia Umană” de la Stockholm ce reprezintă elementul cel mai important al Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP). Această zi se sărbatorește în data de 5 iunie a fiecărui an.
Campania de anul acesta pentru Ziua Mondială a Mediului se concentrează pe stoparea poluării cu plastic.
De zeci de ani, plasticul poluează fiecare colț al Planetei, ajungând în apa pe care o bem, în alimentele pe care le consumăm și în corpul nostru. În timp ce poluarea cu plastic este o preocupare majoră, de asemenea este una dintre cele mai rezolvabile dintre provocările actuale de mediu, cu câteva soluții evidente, foarte la îndemână. Ziua Mondială a Mediului va pune în evidență dovezile științifice din ce în ce mai consistente cu privire la impactul poluării cu plastic și va genera impulsul pentru a refuza, a reduce, a reutiliza, a recicla și a regândi utilizarea plasticului. De asemenea, va consolida angajamentul global luat în 2022 de a pune capăt poluării cu plastic printr-un tratat global privind poluarea cu plastic.
Au găsit locul perfect: Iashit