Ziua Culturii Naționale și nașterea Poetului Național Mihai Eminescu, celebrate printr-un film omagial, ”Eminescu și noi”
Primăria Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, marchează Ziua Culturii Naționale și cei 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prin două evenimente speciale.
Pentru că pandemia nu a mai permis organizarea unei ceremonii în cinstea marelui poet, instituția culturală a realizat un film omagial, intitulat „Eminescu și noi…”. Producția video reprezintă un omagiu adus Poetului Național și a fost realizată cu implicarea celor mai importanți scriitori din cultura românească actuală: Ana Blandiana, Gabriel Chifu, Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, Daniel Cristea – Enache, Varujan Vosganian, Andrei Novac, Christian W. Schenk, Cassian Maria Spiridon, Nina Corcinschi, Aurel Ștefanachi, Emilian Marcu, Linda Maria Baros, Nichita Danilov, Răzvan Voncu, Valeriu Stancu, Daniel Corbu, Silvia Goteanschii și Adi Cristi.
Toate aceste personalități literare s-au reunit pentru a-l evoca pe Mihai Eminescu prin recitaluri de poezie în cadre de poveste și prin mărturisiri cu privire la opera eminesciană și la impactul ei asupra propriilor creații lirice.
Premiera filmului va putea fi urmărită de către public la data de 15 ianuarie 2021 pe postul de televiziune TVR IAȘI, la ora 13.00, pe TVR 3, la ora 21.00, urmând ca pe data de 16 ianuarie „Eminescu și noi” să fie transmis pe TVR Iași, ora 12.00 și pagina de facebook a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași.
Tot pe 15 ianuarie, începând cu ora 11.00, ne vom îngriji ca Poetul Național să nu ducă lipsă de flori în Parcul Copou.
Cultura Română ALTFEL. „Mihai Eminescu – scriitor și inspector școlar în alt veac”
Ziua Culturii Naționale va fi marcată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 10.00, prin conferința cu tema: Cultura Română ALTFEL. Mihai Eminescu – Scriitor și inspector școlar în alt veac, susținută de Cătălina Mihalache, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași al Academiei Române – Filiala Iași. Conferința va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Iași, https://www.facebook.com/biblioteca.j.iasi.
„Poate că măcar o dată sau de două ori pe an, ne amintim de poetul fără egal al literaturii române, Mihai Eminescu. Dar puţini ştiu că, dincolo de opera sa literară, a contribuit şi în alte modalităţi la promovarea culturii naţionale. Înainte de a deveni el însuşi obiect de studiu şcolar, a fost, pentru un scurt dar intens interval (iulie 1875 – iunie 1876), reprezentantul Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice în teritoriu, în calitate de revizor şcolar al judeţelor de atunci Iaşi şi Vaslui. Ceea ce urmărim să înţelegem – în contextul epocii respective – este modul cum şi-a îndeplinit obligaţiile, ce urmări instituţionale sau personale a avut munca sa în această funcţie, în ce fel a ilustrat el situaţia generală a şcolii şi ce soluţii de îmbunătăţire a preconizat.”
Declararea zilei de naștere a poetului național, Mihai Eminescu ca Ziua Culturii Naționale este o inițiativă a Academiei Române. Propunerea a aparținut acad. Eugen Simion, Președintele Secţiei de Filologie și Literatură și fost Președinte al Academiei Române. Anul acesta se împlinesc 171 de ani și este considerat primul care a făcut din limba română un adevărat obiect de artă, în condiţiile în care poezia românească, nesigură, se afla abia la începuturile sale. Poet, prozator, dramaturg şi jurnalist este considerat de criticii literari drept cel mai important poet din literatura română. Opera sa a fost influenţată de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, dar şi de teoriile semnate de Arthur Schopenhauer, de Immanuel Kant ori de Hegel.
Vor fi alături la acest eveniment online elevii de liceu de la următoarele unități preuniversitare din Iași: Colegiul Economic Administrativ, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” , Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” și Liceul Teoretic „Miron Costin”.