Joi, 24 august 2023, la ora 18.00 se marchează Ziua Independenței Ucrainei în Piața Unirii.
„Ucrainenii au devenit aproape invizibili pentru români. Practic, românii au internalizat atât prezența ucrainenilor, încât îi văd peste tot, dar trec cu privirea peste ei, ca și cum n-ar fi.
La Mall îi confundă cu turiști veniți la shopping, pe stradă și în gări – cu migranții, la școală, la medic sau în instituții publice sunt pur și simplu niște străini. S-a vorbit atât, încât acum, ca autoprotecție (proces psihologic normal) oamenii s-au desensibilizat puțin. E la fel ca reacția dezvoltată de ucraineni față de sunetul sirenei sau al rachetelor. Nu le mai aud așa tare.
Asistăm la momentul în care ucrainenii se formează că și comunitate în care apar voci, mesaje.
Ucrainenii din Iași se adună pentru a spune că nu sunt nici turiști, nici migranți, ci sunt oameni plecați dintr-o țară în război ca să se pună la adăpost aici în România.
„Iașul e adăpost pentru mii de ucraineni. Iașul e orașul solidarității”
Imediat ce a izbucnit războiul în țara vecină ieșenii, ca majoritatea românilor, și ieșenii și-au manifestat incredibil solidaritatea cu populația civilă obligată să părăsească Ucraina. De atunci a trecut mai bine de un an și jumătate și entuziasmul de la început s-a mai temperat, ba au apărut și voci care duc în spațiul public mesaje de ură și stigmatizare și la adresa celor ce oferă ajutor și a celor ce sunt ajutați.
Chiar și așa, față de alte orașe din țară, cu contribuția finanțatorilor, cu susținerea autorităților și un mare efort făcut de ONG-urile care niciun moment nu au renunțat nici la programele pentru români, Iașul continuă să sprijine ucrainenii. Serviciile și resursele pe care le avem sunt însă mai puține decât în primele luni de război.
Așa cum trăim de un an și jumătate împreună, tot așa, ucraineni și români, vom merge în centrul Iașului și vom spune povestea prețului plătit de Ucraina pentru independență.
„Ucrainenii se jertfesc pentru independență!”
În cadrul evenimentului de pe 24 august 2023 vom vorbi despre realitățile momentului, vom avea un flash mob și vom comemora eroii căzuți pentru independență.
Vă invităm să veniți alături de noi și să spuneți mai departe povestea Ucrainei și a ucrainenilor.și vă punem la dispoziție și un desfășurător al evenimentului.
18.00- 18.05 – Moderator (Mihaela Munteanu, centrul Nicolina/traducator Sonia Dolbnia)
18.05- 18.20 – Discursuri – semnificația zilei/ de ce sunt aici de fapt ucrainenii/ povesti de război
18.20- 18.28 – Flash Mob- Adăpostiți din calea rachetelor
18.28- 18.30 – Imnul Ucrainei
18.30 – 18.45 – trei rugăciuni din partea a trei lideri religioși
– o rugăciune pentru cei căzuți
– o rugăciune pentru prizonieri
– o rugăciune pentru reîntregirea familiilor.
18.45- 19.00 – discursuri de final.
INFO:
În România au intrat conform statisticilor Poliției de frontieră, cca 5 milioane de ucraineni, o parte dintre aceștia tranzitând doar teritoriul țării noastre. Sunt însă și ucraineni care locuiesc în România de la începutul războiului. Unii sunt din zone în care mai există conflict armat, au o țară minată, nu mai condiții de locuit, au copii, frați, soți care luptă sau au decedat luptând.
Deși unii au început să învețe limba română, au mari dificultăți pentru că pleacă de la un alt alfabet și o limbă care nu se aseamănă deloc cu româna. Unii s-au angajat, alții- care niciodată nu au lucrat sau nu-și pot echivala diplomele, au mai mulți copii mici, îngrijesc persoane cu handicap grav sau sunt aproape de vârsta de pensionare- nu reușesc să găsească un job.
Și-au dat copiii la școală aici, deși aceștia au doar statut de audient și le este foarte greu să suporte faptul că nu sunt incluși în mod real, neprimind note, nefiind ascultați. Părinții nu știu dacă școala din România va fi recunoscută în Ucraina.
Deși a promis suport pentru cazare și masă pentru ucrainenii care au solicitat protecție temporară de la Statul Român și s-au străduit să îndeplinească o sumă de condiții, în mod real ucrainenii nu au primit niciun ban din noul program guvernamental, restanțele la plată fiind de șase luni de zile. În acest timp, toată susținerea ucrainenilor a venit de la ONG-urile românești, organizațiile UN, donatori privați și donatorii internaționali.
Majoritatea ucrainenilor își doresc să se repatrieze imediat ce situația din țara lor le va permite. Aici sunt doar într-o lungă așteptare în care se confruntă cu nesiguranța, griji, singurătate și de multe ori foame.
Evenimentul este organizat de persoane din comunitatea de ucraineni împreună cu FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Afterhills, Asociația ParentIs, Asociația Grupul Zâmbetul Nostru și Primăria Municipiului Iași implicate în activitatea Centrului de Asistență Umanitară și Socială pentru refugiați CTR Nicolina Iași, Asociația La Răscruce, World Vision, CNRR și Crucea Roșie.
Pentru detalii privind evenimentul pot fi contactate: Mihaela Munteanu 0740 513 864 (coordonator Centrul Nicolina) sau Shamrai Olha – 0750 852 797 (vorbitor engleză)”, potrivit unui comunicat.
Ne-am prostit dea binelea! E de fugit din țara asta! Lăsat totul în urmă, abandonat și plecat drakku cât mai departe și pentru totdeauna!
Iașiul e adăpost al mașinilor scumpe parcate cu opulenta pe trotuare cu număr de UA dar poliția locală trece nepăsătoare mai departe
Musafiri, musafiri…dar mai plecati naibii de pe capul nostru. Ca necajiti in nici un caz nu sunteti. Hai, valea unde vedeti cu ochii…ne-ati sufocat orasul cu nesimtirea voastra.
Bine zis Romeo si Anonim! Si este chiar mai mult de atat!