Prima pagină » Eveniment-Social » Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Iași
Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Iași

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Iași

02 apr. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Inspectoratul Școlar Județean Iași – ISJ marchează, astăzi, 2 aprilie 2020, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. În acest an școlar, în rețeaua de învățământ din județul Iași sunt școlarizați 275 de elevi cu tulburare din spectrul autist, aceștia regăsindu-se la toate nivelurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial, liceal sau școală profesională.

Inspectoratul Școlar Județean Iași – ISJ marchează, astăzi, 2 aprilie 2020, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Astfel ISJ dovedește preocupări constante în problematica autismului, atât prin acțiunile la nivel local, cât și european, prin cele două proiecte Erasmus+ pe care le implementează. Unul dintre proiecte, „Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency” (ACTIvE), aduce în prim-plan nevoia de integrare socială a tinerilor cu tulburări din spectrul autist.

Se pune accent pe incluziunea lor pe piața muncii

Se pune accent pe incluziunea lor pe piața muncii, prin diseminarea de bune practici existente în alte țări europene. Se vine în sprijinul acestor tineri care, după ce finalizează școala, nu se regăsesc deloc ca angajați în companii de stat sau private. Mai mult, se are în vedere sensibilizarea și implicarea de parteneri din comunitățile locale, agenții de angajare, camere de comerț, IMM-uri. Cel de-al doilea proiect, „Autism They are On Of Us”, aduce în atenție conștientizarea rolului școlii și a familiei în viața copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor familiilor lor și a profesorilor care lucrează în acest domeniu.

„Ambele proiecte au în vedere formarea persoanelor care lucrează în context educațional – psihologi, profesori care urmăresc să-și consolideze competențele în legătură cu educația copiilor cu autism, dar și elevi, familii ale acestor copii, oferind celor care lucrează cu acești tineri formare profesională continuă, adaptată lucrului cu elevii cu autism. Prin aceste inițiative susținem elevii cu autism să aibă șanse egale, să profite la maxim de potențialul lor în educație și piața muncii, datorită mediilor accesibile, de sprijin, determinând societatea să fie mai deschisă și mai incluzivă în diversitatea sa”, prezintă oficialii Inspectoratului Școlar.

În acest an școlar, în rețeaua de învățământ din județul Iași sunt școlarizați 275 de elevi cu tulburare din spectrul autist, aceștia regăsindu-se la toate nivelurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial, liceal sau școală profesională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`