Actualitate

Ziua mult așteptată de părinți: Astăzi aflăm cum și unde vor începe școlile

Publicat: 07 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ziua mult așteptată de părinți Astăzi aflăm cum și unde vor începe școlile
Elevi din Iași. confirmați cu noul coronavirus

Ziua de luni, 7 septembrie, este mult așteptată de părinți deoarece aflăm cum și unde vor începe școlile. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) va face publice evaluările epidemiologice pentru toate unităţile administrativ-teritoriale.

Potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei privind măsurile pentru începerea cursurilor şcolare în condiţii de siguranţă, până joi, 10 septembrie, în funcţie de evaluările făcute de Direcțiile de Sănătate Publică, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ.

Ziua mult așteptată de părinți: Ce scenarii se va aplica în fiecare școală

În funcție de evaluările epidemiologice, fiecare școală va avea posibilitatea să decidă care dintre cele trei scenario propuse se va aplica.

Cele trei scenarii avute în vedere sunt:

Scenariul verde prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor la cursuri în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul galben presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul roșu se referă la participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/ instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Ce prevăd ghidurile privind măsuri de sanitare şi de protecţie

Ordinul de ministru cuprinde ghiduri privind măsuri de sanitare şi de protecţie pentru fiecare nivel educaţional în parte, conform căruia în cazul tuturor ciclurilor de învăţământ, intrarea la cursuri se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri.

Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţii de învăţămât este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor începând din clasele primare, iar intrarea în unitatea de învățământ se va face pe trasee prestabilite cu păstrarea distanţei de un metru între copii/elevi.

Începând cu clasele primare, prezenţa la orele de curs se va face în procent de 50%, prin rotaţie la 1-2 săptămâni.

Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar şi dezinfecţia şi aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face şi dezinfecţia diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.

După ce s-a renunțat la declarația pe propria răspundere a părinților privind starea de sănătate a acopilului, s-a optat pentru triajul observaţional la domiciliu și evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.

Ce se întâmplă în cazul apariției unor infectări cu COVID-19

La apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu coronavirus, se suspendă cursurile clasei respective, pentru 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu coronavirus, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile.

La apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2  în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, aceştia au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.

Adauga un comentariu