Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ziua Pământului 2024. Ce este și când se sărbătorește

Ziua Pământului 2024. Ce este și când se sărbătorește

22 apr. 2024, 12:18,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Ești curios când se sărbătorește Ziua Pământului în 2024? Ei bine, această zi este una de reflecție pentru populația globului. Anul acesta marchează a-55-a aniversare, prima având loc în anul 1970.

Ziua Pământului. Ce semnificație are

Ziua Pământului reprezintă o ocazie să recunoaștem contribuția planetei la bunăstarea noastră și să devenim mai responsabili având în vedere mediul înconjurător. Prin conștientizare și acțiune colectivă, putem proteja și conserva resursele naturale ale Pământului pentru generațiile viitoare. Fiecare an aduce cu el o oportunitate de a celebra planeta noastră, Pământul, la 22 aprilie, marcând atât Ziua Planetei Pământ, cât și Ziua Internațională a Mamei-Pământ.

În 1970, la debutul său, Ziua Pământului a adunat în jur de 20 de milioane de americani, care și-au arătat sprijinul pentru intensificarea protecției asupra Terrei. Inițiată de senatorul american Gaylord Nelson, Ziua Pământului a fost sărbătorită inițial exclusiv în Statele Unite ale Americii. Manifestarea a furnizat o imensă influență a eforturilor de reciclare la nivel global și a contribuit la pregătirea terenului pentru Summitul Pământului al Națiunilor Unite din 1992, desfășurat la Rio de Janeiro. La aniversarea a 30 de ani de la primul eveniment, în anul 2000, Ziua Pământului a transmis un mesaj important liderilor mondiali: cetățenii din întreaga lume doreau acțiuni prompte și hotărâte pentru contracararea încălzirii globale și pentru promovarea energiei curate.

În cronica celebrării zilei dedicate planetei noastre, anul 2000 a marcat o utilizare extinsă a mediilor digitale pentru a facilita milioane de conversații la nivel local în peste 180 de țări. Zece ani mai târziu, ”Earth Day Network” a inaugurat inițiative precum ”A Billion Acts” of Green și ”The Canopy Project”, iar Ziua Pământului din 2010 a implicat 75.000 de parteneri globali din 192 de țări.

Lucruri interesante despre această zi

Organizația Ziua Pământului susține că este neclintită în angajamentul său de a pune capăt utilizării plasticului, de dragul sănătății umane și planetare, cerând o reducere cu 60% a producției la toate materialele plastice până în 2040. Tema Zilei Pământului 2024 este Planeta vs Plastic, atrăgând atenția asupra riscului pentru sănătate provocat de materialele plastice.

Organizația subliniază că 380 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, în timp ce doar 9% din plasticul produs vreodată a fost reciclat. Prin această acțiune se cere eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosință, promovarea urgentă pentru un tratat puternic al ONU privind poluarea cu plastic și solicitarea încetării conceptului de „fast fashion”.

Curiozități despre Ziua Pământului

Prima sărbătoare Ziua Pământului din 1970 a atras milioane de studenți care au făcut demonstrații pentru conservarea naturii. Prima Zi a Pământului a avut un succes uriaș. A rezultat în crearea mai multor acte de protejare a naturii. Unele dintre ele au fost: Legea privind aerul curat, Legea speciilor pe cale de dispariție, Legea pentru îmbunătățirea calității apei, Legea pentru controlul substanțelor etc. Ziua Pământului a început în SUA, dar în 1990, evenimentul a devenit global. La eveniment au participat două sute de milioane de oameni din peste 141 de națiuni.

Deși este numită în principal Ziua Pământului, Organizația Națiunilor Unite a numit evenimentul în 2009 Ziua Internațională a Mamei Pământ. Pe lângă sărbătoarea Ziua Pământului 2024 există și Ora Pământului, care este o campanie globală în care oamenii sunt încurajați să stingă luminile timp de o oră în semn de solidaritate cu mediul înconjurător. Acest eveniment are loc în fiecare an, în ultima sâmbătă din martie, iar participanții sunt invitați să își manifeste sprijinul pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice. De asemenea, și Google sărbătorește atât Ziua Pământului cât și Ora Pământului, schimbându-și logo-ul în fiecare an. Cel din 2024 are șase imagini alăturate din diferite medii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024