Prima pagină » Eveniment-Social » Ziua Păsărilor, sărbătorită în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC – FOTO

Ziua Păsărilor, sărbătorită în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC – FOTO

27 mart. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Pe 1 aprilie 2024, Ziua Păsărilor este sărbătorită în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC. La ora 10.00, va avea loc un tur ornitologic, urmărind păsările orașului primăvara

În cazul în care condițiile meteo nu permit derularea turului, va avea loc, în interior, conferința-prezentare „Păsările – drumeți pe calea aerului”. De asemenea, în perioada 1-30 aprilie 2024, în serele noi poate fi vizitată o expoziție fotografică ornitologică.

Luni, 1 aprilie 2024, Ziua Păsărilor, sărbătorită în Grădina Botanică

Cu ocazia Marii Sărbători Păsărești – Ziua Păsărilor, 1 aprilie, sucursala SOR (Societatea Ornitologica Romana) Iași vă invită să „vă luați zborul” printr-o pleiadă de evenimente.

Duminică, 31 martie 2024, la Complexul Delta Moldovei, la ora 10.00, are loc un tur ornitologic, urmărind preponderent păsările acvatice în obiceiurile nupțiale. Va fi și o expoziție fotografică ornitologică, realizată de Gabi Sandu.

Luni, 1 aprilie 2024, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, la ora 10, se desfășoară un alt tur ornitologic, urmărind păsările orașului primăvara. Va fi și o expoziție fotografică ornitologică – serele noi, în perioada 1-30 aprilie 2024. Dacă vremea nu permite turul ornitologic, va avea loc o conferință-prezentare: „Păsările – drumeți pe calea aerului”.

În perioada 1 aprilie – 5 iunie 2024, la Agenția pentru Protecția Mediului Iași are loc expoziție fotografică „Păsări din Iași”.

În data de 5 aprilie 2024, în Parcul Pogor și la Muzeul Național al Literaturii Române „Vasile Pogor”, la ora 10, se desfășoară conferința-prezentare „Primăvara în lumea păsărilor și a parcului Vasile Pogor”.

Următoarea zi, 6 aprilie 2024, la Codrii Iașilor, ora 9.00, are loc turul ornitologic „Tril în Codrii Iașilor” pe traseul tematic.

Ultimul eveniment se organizează în data de 7 aprilie, în Parcul Copou, la ora 10, când se vor monta cuburile noi pe panoul SOR. Va fi inițiată și o prezentare despre cum identificăm, ajutăm, conservăm elementele biodiversității din Parcul Copou.

Ziua Păsărilor este un eveniment sărbătorit pe 1 aprilie încă din perioada interbelică

Ziua Păsărilor este un eveniment sărbătorit pe 1 aprilie încă din perioada interbelică, în special de către cadrele didactice. Accentul era pus pe sosirea păsărilor din migrație și pe cuibărire, una dintre principalele acțiuni fiind amplasarea de cuiburi artificiale.

Păsările sunt foarte importante pentru noi. Fac parte din istoria noastră, iar ultimii ani ne-au arătat cât de nefastă este întreruperea contactului cu natura și elementele sale. Pandemia ne-a făcut să apreciem mai mult simpla prezență a păsărilor, să ne delectăm cu cântecul lor, dând un elan nou observării păsărilor – birdwatchingul, atât de apreciat în țările vestice.

În România, pot fi întâlnite aproape 400 de specii de păsări sălbatice. Dintre acestea, unele sunt păsări sedentare, pe care le avem lângă noi tot timpul anului, altele migratoare, care ne părăsesc toamna și revin primăvara, precum și păsări care ne vizitează doar iarna. Câteva specii apar doar accidental, spre deliciul ornitologilor și al observatorilor împătimiți de rarități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *