Eveniment-Social

Proiectul Madison a costat un miliard lei

Publicat: 31 mai 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proiectul Madison a costat un miliard lei
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:58911;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Ideile urbanistice cele mai reusite au fost premiate ieri la Palatul Culturii •Fara premiul cel mare, concursul a avut doua premii II, ambele acordate unor echipe de arhitecti din Iasi •In maxim doua luni, proiectul definitiv va fi supus aprobarii CL

Consilieri locali si judeteni, prefectul, sefi ai municipalitatii si oameni de cultura s-au strans ieri seara in holul Palatului Culturii pentru ceremonia de premiere a arhitectilor care si-au expus ideile urbanistice despre viitoarea infatisare a zonei din spatele Palatului Culturii. In lupta pentru premiul cel mare de 15.000 Euro, oferit de Iulius Group, 16 echipe formate din arhitecti si urbanisti au desenat si au depus proiectul Ansamblului Madison. Juriul, format din profesori universitari de la facultati din toata tara, a decis sa nu acorde premiul I, dar sa ofere doua premii II si doua III. „Nici un proiect nu a intrunit toate cerintele comisiei de jurizare, dar au fost multe idei interesante”, a declarat Iulian Vagner, arhitectul sef al municipiului si membru al juriului. Pentru municipalitate, concursul de idei a insemnat un castig in idei de amenajare a municipiului si de imagine a primariei. „Proiectul a cunoscut un interes mare din partea arhitectilor, multe echipe de tineri studenti si chiar urbanisti din strainatate. Primaria a dovedit astfel cum intelege sa incurajeze mediul de afaceri si in acelasi timp, dezvoltarea moderna a orasului”, a declarat Gheorghe Nichita. In holul Palatului Culturii au fost prezentate 9 proiecte participante la concurs, dar numai 6 au fost premiate. Cele doua premii II, constand in cate opt mii de Euro, au fost acordate unor echipe de arhitecti din Iasi, ambele de la Facultatea de Arhitectura a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”. Drept urmare, a fost premiata ideea urbanistica realizata de echipa condusa de profesorul Virgiliu Onofrei si respectiv arhitectii condusi de Cristian Andrei. Premiul III, de cate 6.000 de Euro, a avut la randul sau doi castigatori, ambele echipe fiind din Timisoara, in timp ce mentiunea de 2.000 Euro a fost incredintata unei echipe din Arad. In total, premiile oferite ieri seara s-au ridicat la suma de 30 de mii Euro, echivalentul unui miliard lei.
Din variantele prezentate de urbanisti, Proiectul Madison care va deveni realitate va alege doar elemente. „Vom face o echipa din arhitectii care au realizat proiectele castigatoare si, sub indrumarea unui conducator de lucrare, vom realiza planul urbanistic zonal – PUZ care va fi supus spre aprobare Consiliului Local”, a declarat Iulian Dascalu, reprezentantul investitorului Iulius Group SRL. Conform planului expus de Dascalu, echipa va realiza in maximum 45 de zile forma precisa a infatisarii zonei din spatele Palatului Culturii. La inceputul anului 2006, vor incepe lucrarile de constructie pentru ca in maximum trei ani sa fie definitivate. „Zona va cuprinde cu siguranta un parc urias, Teatru de Vara reamenajat, patinoar acoperit modern, blocuri de locuinte si spatii pentru servicii, parcari subterane”, promite Iulian Dascalu. Pentru ca numele de Ansamblu Madison nu a incantat consilierii locali, Iulius Group SRL a demarat un nou concurs de idei, care sa hotarasca numele noului complex. Astfel, vor fi distribuite mici chestionare la expozitia de proiecte de la Palatul Culturii si pe un site care este in acest moment in constructie. Cea mai buna idee de nume, sprijinita de argumente, va fi premiata de Iulius Group SRL cu 1.000 de Euro.
(L.S.)

Adauga un comentariu