International

10 alimente de evitat seara inainte de culcare

Publicat: 26 aug. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
10 alimente de evitat seara inainte de culcare
1

Iti este pofta de o gustare inainte de culcare? Daca stii ce alimente sa eviti seara, poti opta pentru variante sanatoase, care sa te ajute sa adormi mai usor si sa ai o noapte linistita. 

Din cand in cand, se intampla sa ai chef de o gustare, chiar daca este destul de tarziu si se apropie ora de culcare. Insa poti afla acum care sunt cele cateva alimente de evitat seara, pentru a avea un somn linistit. 

Poftele sunt normale la ore tarzii, mai ales daca ai servit cina destul de devreme. Problema este ca ai putea fi tentata de alimente total nepotrivite, care iti vor face probleme peste noapte.

Consumul anumitor alimente inainte de culcare iti poate afecta in mod negativ metabolismul, iar acest lucru duce la crestere in greutate sau diverse alte afectiuni.

Asadar, este esential sa dezvolti cateva obiceiuri sanatoase. Limiteaza consumul urmatoarelor 10 alimente seara.

Alimente de evitat seara
1. Unt
Untul este un ingredient de baza in multe retete. Insa, din cauza continutului sau ridicat de grasimi saturate, nu este indicat sa-l consumi inainte de culcare.

In general, grasimile trebuie consumate cu moderatie, pentru ca pot cauza indigestii sau probleme hepatice.

2. Dulciuri
Toti suntem de parere ca o bomboana sau doua in timpul zilei nu fac nimanui nici un rau. Problema survine la orele tarzii, atunci cand cantitatea mare de zahar sau aromele artificiale iti pot afecta calitatea somnului.

Multe dintre ingredientele dulciurilor stimuleaza activitatea sistemului nervos si pun organismul in stare de alerta. Iar unii specialisti afirma faptul ca dulciurile sporesc riscul de a avea cosmaruri.

3. Inghetata
Printre alimentele de evitat seara se numara si inghetata. Nu este o idee foarte buna sa iti potolesti poftele dupa ora 22:00 cu un bol de inghetata.

Din cauza zaharului, grasimilor si aromelor adaugate, acest desert accelereaza metabolismul si activitatea sistemului nervos. Iar consumul in exces incetineste digestia si duce la aparitia durerilor si a inflamatiilor.

4. Alimente picante
Condimentele adauga savoare retetelor noastre, insa trebuie consumate cu moderatie la ore tarzii, deoarece afecteaza producerea acidului gastric.

Ardeiul iute sau piperul fac parte din categoria de alimente de evitat seara, intrucat produc reflux gastroesofagian si dureri de stomac. Si pentru ca majoritatea alimentelor ce le contin au si multe calorii, te poti trezi cu cateva kilograme in plus.

5. Preparate din carne
In ciuda aspectului delicios si mirosului imbietor, carnaciorii sunt plini de aditivi daunatori organismului. Ar trebui sa limitezi consumul doar la ocazii speciale sau un gratar ocazional.

Iar daca iti trece prin cap sa-i servesti la o masa tarzie, ai face bine sa te astepti la probleme de digestie si un metabolism ingreunat.

6. Branza
Principala problema este data de aminoacidul numit tiamina, care ingreuneaza secretia de hormoni responsabili de obtinerea unui somn odihnitor.

Fie ca este vorba de toppingul de pe pizza, fie de o felie de branza topita, evita sa gusti din acest preparat daca nu vrei sa ai inflamatii si dureri de stomac.

7. Paine
Painea si produsele de patiserie sunt cele mai frecvente optiuni cand iti este foame sau pofta de ceva crocant. Dar acestea apar pe lista de alimente de evitat seara din cauza continutului lor ridicat de calorii.

Faina si zaharul din produsele de patiserie au un impact negativ asupra metabolismului si maresc riscul de obezitate sau hiperglicemie.

8. Ciocolata
Cateva patratele de ciocolata pe zi sunt deosebit de benefice si aduc cu sine o doza importanta de antioxidanti si aminoacizi, responsabili de starea de bine. Insa ciocolata nu este un aliment potrivit pentru ore tarzii, fiind un stimulent care impiedica instalarea somnului profund.

9. Carne rosie
Carnea, in general, contine proteine si grasimi saturate care se digera destul de greu. Cu toate ca are multiple beneficii, consumul de carne, in special rosie, inainte de culcare, nu este indicat.

10. Cafea
Este de la sine inteles ca nu ar trebui sa te gandesti la cafea sau la alte bauturi cu cofeina dupa ora 18:00. Mai potrivit este sa servesti o cafea dimineata sau dupa-amiaza tarziu, deoarece aceasta imbunatateste starea de alerta si productivitatea.

Consumata la ore tarzii insa, cofeina nu te va lasa sa adormi, iar o noapte alba este deosebit de neplacuta.

Adauga un comentariu