Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » 10 mituri depre cancerul de san pe care nu trebuie sa le crezi
 10 mituri depre cancerul de san pe care nu trebuie sa le crezi

10 mituri depre cancerul de san pe care nu trebuie sa le crezi

27 sept. 2017, 15:22,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:76748;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Miturile despre cancerul la san nu fac altceva decat sa creeze griji inutile si sa induca femeile in eroare. Din pacate, aceste mituri pot induce frica de a merge la un control de specialitate si teama de a primi un diagnostic grav.

La fel ca echipa medicala alaturi de care lucrez, in peste 20 de ani de activitate am auzit numeroase mituri legate de aceasta afectiune mamara. Insa ceea ce ar trebui sa stie fiecare femeie este faptul ca depistarea precoce a cancerului mamar asigura o rata de vindecare de 94%. Amanarea controlului medical sau neprezentarea la medic atunci cand observa modificari este o greseala care pune in pericol sanatatea si viata oricarei paciente.

Miturile acestea se raspandesc incontrolabil, dar e important sa afli care este realitatea de la cei care isi dedica intreaga activitate depistarii celui mai des intalnit tip de cancer in randul femeilor. Expertii in afectiuni mamare demitizeaza unele dintre cel mai frecvente mituri despre cancerul la san.

Primele indicii ca o femeie are cancer la san

Mit 1. Cancerul la san inseamna moarte.
Medicina aduce tratamente din ce in ce mai eficiente in cazul femeilor cu cancer mamar. In plus, daca este descoperit din stadii incipiente, sansele de vindecare sunt in proportie de 94%. Cancerul este mult mai greu de tratat atunci cand este deja marit, avansat si eventual metastazeaza in alte parti ale corpului. Cu cat amani vizita la medic si lasi afectiunea sa se agreveze, cu atat sansele la vindecare sunt drastic reduse.

Mit 2. Daca am descoperit un nodul la san inseamna ca am cancer mamar.
Majoritatea nodulilor pe care ii simti nu sunt cancer, dar chiar si asa, ei nu trebuie niciodata ignorati. Nu poti sa iti dai seama ce tip de nodul este numai in functie ceea ce ai simtit la autopalpare. Acesti noduli la san pot fi un chist sau o formatiune benigna, ca fibroadenomul. Doar un medic specialist iti poate da un diagnostic corect si poate determina daca acel nodul este sau nu motiv de ingrijorare.

Mit 3. Nici o femeie din familia mea nu a avut cancer la san, deci nu sunt expusa riscului de a dezvolta aceasta boala.
Este adevarat ca riscul de a dezvolta cancer mamar creste daca exista un istoric familial, insa majoritatea femeilor afectate de aceasta boala nu au factori de risc identificabili pentru boala. Statistic vorbind, doar 10% din cazurile de cancer la san se inregistreaza in randul femeilor cu istoric familial. Daca mama sau sora ta a avut cancer inainte de 50 de ani, ar trebui sa incepi investigatiile de preventie cu 10 ani inainte de varsta la care au fost ele diagnosticate.

Mit 4. Daca am un nodul dureros, inseamna ca nu e cancer deoarece cancerul nu doare.
In faza incipienta, cancerul mamar nu doare, dar nici prezenta durerii nu exclude posibilitatea de a avea cancer. Realitatea este ca pacientele au tendinta de a merge control doar atunci cand simt dureri sau descopera simptome grave, cand este prea tarziu. Insa, afectiunile mamare grave, precum cancerul mamar, nu dor decat in stadiile avansate, cand sansele la vindecare sunt drastic reduse.

Lista de alimente anti-cancer a dr. Oz

Mit 5. Sunt prea tanara sa am cancer la san.
Cancerul mamar afecteaza femeile de toate varstele. Desi aparitia bolii este mai des intalnita post-menopauza, 25% din femeile cu cancer la san sunt mai tinere de 50 de ani. Crezand ca sunt ferite pentru ca sunt inca tinere, femeile incep tarziu sa mearga la medic pentru control si pentru stabilirea unui plan personalizat de preventie. Din nefericire, numarul cazurilor de cancer la san depistat in stadiu avansat la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani este in crestere.

Mit 6. Un nodul descoperit in perioada alaptarii nu are cum sa fie cancer.
Desi alaptarea scade sansele de a dezvolta cancer la san, nu exclude total riscul de aparitie a bolii. La fel ca in cazul oricaror modificari descoperite la nivelul sanilor, nici noduli aparuti in timpul alaptarii nu trebuie ignorati. Programeaza-te cat mai repede la medicul senolog, inainte ca sanatatea ta sa fie pusa in pericol. Mama fiind, e important sa fii sigura ca esti bine si ca te poti bucura de fiecare moment alaturi de copilul tau.

Mit 7. Mamografia provoaca raspandirea cancerului.
Beneficiile aduse de mamografie depasesc cu mult efectul negativ al iradierii, care e diminuat constant de progresul tehnologic si de aparate tot mai eficiente ti putin iradiante. Nivelul radiatiilor la care te expui este extrem de scazut. Presiunea exercitata de aparat asupra sanului in timpul mamografiei nu poate cauza raspandirea cancerului. Mamografie ramane metoda de screening de baza recomandata anual femeilor de au depasit varsta de 40 de ani.

Mit 8. Cand mamografia arata rezultate bune, nu mai trebuie sa imi fac griji cu privire la aceasta boala.
Desi mamografia poate detecta un numar vast de forme de cancer mamar, rezultatele favorabile repetate nu inseamna ca esti ferita pentru totdeauna de risc. Femeile trebuie sa mearga anual la medicul senolog pentru mamografie, care va compara rezultatele si va identifica eventualele schimbari. Daca intre cele doua controale de rutina simti o modificare la nivelul sanilor, trebuie sa te prezinti neaparat la control si sa nu lasi problemele sa se amplifice.

Mit 9. Voi avea cancer mamar pentru ca rezultatele analizelor arata modificari ale genelor BRCA1 si BRCA2.
Nu orice femeie care are modificari ale genelor BRCA1 si BRCA2 va dezvolta cancer mamar sau cancer ovarian, insa riscul femeilor care au mostenit astfel de gene este de 5 ori mai mare in comparatie cu riscul populatiei generale. De asemenea, nu orice cancer dezvoltat in astfel de familii sunt asociate cu aceste mutatii. In cazul in care s-au descoperit aceste gene in ADN-ul tau, exista mai multe masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul.

Mit 10. Investigatiile suplimentare dupa ecografie sau mamografie inseamna ca sunt bolnava de cancer la san.
Daca medicul iti recomanda investigatii suplimentare dupa efectuarea unei ecografii la san sau mamografii, inseamna ca vrea sa elimine orice neclaritate si sa se asigure ca formatiunea descoperita nu iti pune in pericol sanatatea. Chiar daca urmezi aceste controale suplimentare, s-ar putea sa afli ca era, de exemplu, doar un chist benign, dar medicul are datoria de a evalua corect ceea ce observa in timpul investigatiilor senologice.

Medicii senologi atrag atentia asupra faptului ca progresele facute in diagnosticarea si tratamentul acestei afectiuni au dus la scaderea mortalitatii prin cancer mamar. De exemplu, de cand mamografia a fost introdusa ca metoda de screening, rata mortalitatii cauzata de cancerul la san a scazut cu 30%. De aceea, medicii recomanda fiecarei femei sa urmeze un program personalizat de preventie, prin care sa controleze regulat starea ei de sanatate si sa intervina rapid in cazul unor probleme medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`