Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 10 simptome care ascund boli de inima
10 simptome care ascund boli de inima

10 simptome care ascund boli de inima

07 iun. 2018, 23:39,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:654738;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Problemele cardiace nu dau intotdeauna semne, dar daca ai trecut de a doua tinerete, ai colesterolul mare si esti supraponderala, nu ignora cateva indicii.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimand 23 de milioane de decese pana in 2030. Manifestarile pot fi neclare, inselatoare, uneori atipice, dar riscurile se reduc considerabil daca inveti sa asculti semnalele de alarma ale organismului. Mergi la medic daca te confrunti cu unul din urmatoarele simptome.

Disconfort in piept
Acesta este cel mai frecvent semn si cel mai usor de reperat. Durerea in capul pieptului se manifesta ca o gheara sau ca o presiune care dureaza pana la cateva minute. Aceasta apare ca urmare a unei artere blocate sau anunta un infarct miocardic, chiar in timp ce te odihnesti sau cand depui efort fizic. Nu uita insa ca un infarct poate sa apara in lipsa tulburarilor cardiace sau a durerii in piept. Daca simptomele nu trec in cateva minute, cheama medicul.

Simptome digestive
Senzatia de greata, uneori insotita de voma, arsurile in capul pieptului sau durerea de stomac pot fi semne ca ai mancat peste masura, dar sunt, de asemenea, semnele care anunta un atac de cord. Potrivit statisticilor, femeile resimt acest tip de manifestari. Nu intra in panica, fiindca, pana la urma, poate fi vorba despre o banala indigestie. Trebuie doar sa stii ca riscul de atac de cord creste in conditiile in care esti supraponderala, fumatoare, duci o viata sedentara, suferi de hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau ai istoric familial de boli cardiace.

Apnee in somn
Daca te trezesti in toiul noptii cautand aer, creste riscul de atac de cord sau de fibrilatie atriala. Persoanele care sufera de apnee de somn se opresc din respirat in mod repetat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult. Intreruperile respiratiei fac ca oxigenul care ajunge la creier sa fie insuficient. In aceasta situatie, concentratia de dioxid de carbon din sange creste si apar variatii ale ritmului cardiac, dar si numeroase schimbari fiziologice. Pe termen lung, ritmul sangvin scazut dauneaza grav organelor vitale. Sforaitul este un alt simptom al apneei. Mergi la medic daca stii ca suferi de acest sindrom, intrucat, netratata, apneea de somn duce la complicatii ca tensiune arteriala, afectiuni cardiace sau atac cerebral.

Gingii care sangereaza
Nici nu te-ai fi gandit ca parodontoza de care suferi ti-ar crea probleme cu inima. Potrivit specialistilor, infectia gingivala cronica determina inflamatie in intreg organismul, care reprezinta un factor de risc in aparitia aterosclerozei si a atacului de cord. Se intampla acest lucru pentru ca sistemul imunitar este intr-o alerta permanenta si produce un numar foarte mare de celule care ucid germenii, afectand astfel si arterele. Mergi regulat la stomatolog pentru periaj profesional.

Palpitatii
E cumva normal ca ritmul cardiac sa se dezechilibreze din cand in cand, fie cand esti entuziasmata, fie cand esti nervoasa. Daca simti palpitatii mai mult de cateva secunde ori se intampla foarte des sa percepi ca inima a luat-o razna, consulta specialistul. Aritmia poate fi provocata de un stil de viata prea alert, de multa cofeina sau de lipsa somnului, nu neaparat ca o consecinta a unei boli cardiace. Trebuie insa tratata, iar medicul iti recomanda un test EKG pentru precizia diagnosticului.

Durere care radiaza spre brat
Este un alt semn clasic care anunta atacul de cord. Durerea incepe in piept si radiaza catre partea stanga a corpului, dar exista situasii cand durerea o resimti doar in bratul stang, fara sa remarci alte simptome.

Obosesti repede
Te simti epuizata dupa ce ai urcat cateva trepte sau dupa ce ai carat o plasa cu cumparaturi de la magazinul de jos, activitati obisnuite, care nu-ti creau astfel de probleme in trecut? Daca ai incercat si sa te odihnesti si tot nu a trecut starea de moleseala, fa-ti o programare la medic. Oboseala inexplicabila poate fi un semn al atacului de cord, in special in cazul femeilor, sustin cardiologii.

Tuse suparatoare
Tusea neproductiva nu este un semnal de alarma decat daca te stii deja cu probleme de inima. Tusea cu mucus alb constituie un indiciu pentru insuficienta cardiaca congestiva, principala complicatie a bolilor de inima. Cordul nu mai pompeaza suficient sange pentru cerintele metabolice, ceea ce face ca sangele sa ramana in organism, in special in ficat, plamani, maini si picioare. Cel mai adesea, insuficienta cardiaca apare dupa ce inima a fost afectata (de tensiunea arteriala crescuta, de atacuri de cord anterioare sau de deteriorarea directa a muschiului inimii).

Picioare umflate
Picioarele se pot umfla din diverse motive, chiar si de la caldura. Dar daca gleznele s-au umflat in ultima perioada si ti-este greu sa te incalti, ar putea la fel de bine sa fie vorba despre o problema cardiaca, anume ca inima nu pompeaza sangele eficient. In aceste conditii, sangele se acumuleaza in vene, iar excesul merge catre zonele adiacente. Astfel, anumite parti ale corpului (picioare, abdomen)  incep sa se umfle anormal. Acest simptom se asociaza adesea cu respiratia sacadata in timpul zilei si seara, cand incerci sa adormi. In insuficienta cardiaca, pe langa umflare (edem) si dificultati de respiratie, simptomele pot include palpitatii sau puls rapid, slabiciune si oboseala, intoleranta la efort, tuse sau respiratie suieratoare, crestere brusca in greutate, pierderea poftei de mancare sau senzatie de greata.

Disfunctii sexuale
Acestea sunt un simptom adesea ignorat, fiind considerat o schimbare fireasca adusa de varsta, care slabeste functia organelor reproductive. Nu putine sunt situasiile cand sanatatea reproductiei este corelata cu sanatatea inimii. De exemplu, la barbati, disfunctiile sexuale sunt un simptom frecvent care anunta o boala arteriala (acumularea placii pe artere impiedica mentinerea erectiei). La femei, scaderea libidoului este un indiciu pentru postmenopauza, dar in aceasta perioada creste riscul dezvoltarii unei boli de natura cardiaca, pe fondul modificarilor de tensiune arteriala si a nivelului colesterolului. De asemenea, sedentarismul, frecvent dupa menopauza, favorizeaza aparitia problemelor cardiovasculare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`