Cel puțin 11 oameni sunt morți și 145 dispăruți după ce o bucată de ghețar din Himalaya a căzut într-un râu și a declanșat o inundație imensă în nordul Indiei. Apele de inundație au izbucnit într-un baraj și un potop de apă s-a revărsat printr-o vale din statul Uttarakhand.
Se crede că majoritatea celor dispăruți sunt lucrători de la două centrale hidroelectrice din zonă. Sute de trupe, paramilitari și elicoptere militare au fost trimise în regiune pentru a ajuta la eforturile de salvare.
Nu se cunosc cauzele prăbușirii ghețarului
Experții investighează incidentul, deși nu este încă clar ce ar fi putut provoca explozia ghețarului. Oficialii spun că până acum au fost salvate 25 de persoane. Luni, într-un tweet, premierul indian Narendra Modi a declarat că urmărește cu atenție situația din Uttarakhand.
„Am vorbit continuu cu autoritățile și am primit actualizări privind … desfășurarea, lucrările de salvare și operațiunile de ajutorare”, a spus el într-un tweet.
„India este alături de Uttarakhand și națiunea se roagă pentru siguranța tuturor acolo”.
Liderii din întreaga lume și-au trimis condoleanțele familiilor victimelor.
„Gândurile mele sunt cu oamenii din India și lucrătorii de salvare din Uttarakhand, în timp ce aceștia răspund la inundații devastatoare din prăbușirea ghețarilor”, a declarat premierul britanic Boris Johnson într-un tweet.
„Marea Britanie este solidară cu India și este gata să ofere orice sprijin necesar.”
Ce a distrus ghețarul prăbușit
Poliția din Uttarakhand a declarat că o avalanșă a lovit duminică la aproximativ ora locală 11:00, distrugând un baraj cunoscut sub numele de Proiectul hidroelectric Rishiganga. Poliția a declarat că impactul a catapultat apa de-a lungul râului Dhauli Ganga, deteriorând un alt proiect de energie în aval în zona Tapovan.
Un martor a comparat inundația fulgerătoare cu „o scenă dintr-un film din Bollywood”. Videoclipul a arătat apele inundațiilor care străbăteau zona, lăsând distrugere în urma sa. Lucrătorii de urgență au evacuat mai devreme zeci de sate, dar autoritățile au declarat ulterior că pericolul principal al inundațiilor a trecut. Echipajul de urgență a reușit să salveze 16 muncitori care fuseseră blocați în interiorul unui tunel care fusese umplut cu resturi.
Oficialii au declarat pentru BBC că în jur de 35 – 40 de persoane sunt considerate a fi prinse într-un al doilea tunel. Echipajele de urgență au ajuns la gura tunelului și sunt în proces de degajare a zonei cu echipamente grele. Uttarakhand, în vestul Himalaya, este predispus la inundații și alunecări de teren. Se crede că aproximativ 6.000 de oameni au fost uciși în urma inundațiilor din iunie 2013, care au fost declanșate de cele mai abundente ploi musonice din ultimele decenii.
Experții spun că o posibilitate este ca blocuri de gheață masive au rupt ghețarul din cauza creșterii temperaturii, eliberând o cantitate imensă de apă.
Acest lucru ar fi putut provoca avalanșele
„Aceasta este o posibilitate puternică, deoarece a fost o cantitate imensă de sediment care curgea în jos”, a spus DP Dobhal, un glaciolog senior, fost în cadrul Institutului Wadia de Geologie Himalayan al guvernului.