Biserica Ortodoxă Română (BOR) a luat decizia de a canoniza 12 preoţi şi călugări printre care şi pe părintele Ilie Cleopa. Canonizarea va avea loc în 2025, în momentul în care BOR va împlini 140 de ani de autocefalie şi 100 de ani de la obținerea statului de patriarhie.
Părintele Cleopa a trecut la cele veșnice în decembrie 1998. Acesta şi-a dedicat viața oamenilor şi Lui Dumnezeu.
Părintele Ilie Cleopa va fi canonizat de BOR
Așadar, conform hotărârii Sfântului Sinod al BOR, au început pregătirile de canonizare a părintelui Ilie Cleopa și a incă 11 preoţi/călugări. Evenimentul va avea loc în 2025, anunţa oficialii.
„Chiar dacă mulți îl cinstesc deja pe părintele Cleopa ca pe un sfânt, totuși doreau ca evlavia lor să fie confirmată și la nivel oficial. Adeseori eram întrebați când se va canoniza Părintele Cleopa. Apoi, unii dintre pelerini folosesc deja apelativul Sfântul Cleopa”, a declarat, pentru Basilica.ro, arhim. Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria.
Putină lume cunoaşte faptul că Ilie Cleopa a fost nașul de călăgurie a Prefericitului Patriarh Daniel, la acea vreme fiind teolog Daniel-Ilie.
În altă ordine de idei, părintele Cleopa s-a alăturat mânăstirii Sihpstria în anul 1929 şi a fost uns monarh pe data de 2 august 1937. Părintele Cleopa s-a opus din răsputeri curentului de ateism promovat de comuniști şi a avut de suferit din această cauză. La un momentat dat, în 1947, părintele s-a retras de la mânăstire şi s-a deplasat în munţi pentru o perioadă de 6 luni. Părintele Cleopa a făcut mărturisiri dramatice despre cum l-a încercat diavolul în acea perioadă. După ce a revenit din sihăstrie, părintele a fost uns stareț al Mânăstirii Slatina din județul Suceava. A fost urmărit de Securitate, alegând să se refugieze în Munții Stânișoarei împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. S-a întors din munţi în 1954.
„Spun că retragerile sale în pustie reprezentau un fel indirect de misiune pentru că pe de o parte era un mod autentic de trăire monahală, care înseamnă și rugăciunea pentru lume, iar pe de altă parte, chiar la instituțiile de represiune din zonă care îl căutau, era afișată fotografia sa ca a unuia ce era în conflict cu puterea de atunci, astfel că, fără să vrea, miliția demonstra că mai există mari trăitori care prin viața lor duhovnicească contrazic ideologia desacralizantă a conducerii de stat de atunci”, a afirmat pr. stareţ.
Minunile făcute de Ilie Cleopa, cel care va fi canonizat de BOR
Ilie Cleopa a alinat mii de suflete care i-au venit să se spovedească. Părintele a făcut și câteva minuni, conform martorilor. Astfel spus, acesta a fost considerat un monah ortodox a cărui credință și forță duhovniceasca au înfăptuit, cu adevărat, mari minuni. O rugăciune lăsată de acesta se spune că dacă este citită zilnic, rugăciunea poate aduce minuni în viața celui care crede în asta.
Pe lângă minunile pe care le-a făcut timp de peste 50 de ani, Cleopa Ilie a lăsat și o serie de învățături. Duhovnicul avea mare evlavie la Maica Domnului.
Spunea Părintele Cleopa: ”Știți voi cine-i Maica Domnului? Ea este Împărăteasă Heruvimilor, Împărăteasă a toată făptură, cămara întrupării lui Dumnezeu-Cuvântul, ușa luminii, că lumina cea neapropiata gânditoare prin ea a venit în lume.
Ea este ușa vieții, ca Viața Hristos prin ea a intrat în lume. Ea este poarta cea încuiată prin care n-a trecut nimeni decât Domnul, cum spune Proorocul Iezechiel”.