Stiri si curiozitati

Au trecut 22 de ani de la moartea Părintelui Cleopa. Minunile și învățămintele duhovnicului

Publicat: 02 dec. 2020
Parintele Cleopa Ilie alaturi de credinciosi
Părintele Cleopa a săvârșit mai multe minuni de-a lungul vieții și a îndrumat mii de credincioși timp de peste 50 de ani.

Astăzi se împlinesc 22 de ani de la moartea părintelui duhovnicesc al Sihăstriei. Părintele Cleopa a făcut minuni de-a lungul vieții și a îndrumat mii de credincioși timp de peste 50 de ani. Cleopa Ilie s-a născut la 10 aprilie 1912 în comuna Suliță, județul Botoșani, și a murit pe 2 decembrie 1998, la Mănăstirea Sihăstria.

A dus prigoana în comunism. A fugit în munți de trei ori, prima data pentru șase luni, a doua oară, împreună cu părintele Arsenie Papacioc, pentru doi ani, a treia oară, pentru cinci. Duhovnicul a lasat si mai multe profetii despre tara noastra.

Ce minuni a făcut părintele Cleopa

Părintele Cleopa a săvârșit de-a lungul vieții sale mai multe minuni. Acesta a fost considerat un monah ortodox a cărui credință și forță duhovniceasca au înfăptuit, cu adevărat, mari minuni.

O rugăciune lăsată de acesta se spune că dacă este citită zilnic, rugăciunea poate aduce minuni în viața celui care crede în asta.

Iată textul rugăciunii:

“Sfinte îngere, cel ce stai înaintea pătimașului meu suflet și al vieții mele celei ticăloase, nu mă lăsă pe mine, păcătosul, nici nu te depărta de mine pentru neînfrânarea mea. Nu da loc diavolului celui viclean, că să-mi stăpânească cu silnicie acest trup muritor.

Întărește mâna mea cea slabă și neputincioasă și mă îndreptează la calea mântuirii. Așa, sfinte îngere al lui Dumnezeu, păzitorul și acoperitorul sufletului și al trupului meu celui ticălos, iartă-mi toate cu câte te-am mâhnit în toate zilele vieții mele și orice am greșit în această zi.

Acoperă-mă în această noapte și mă păzește de toată ispita celui potrivnic, ca să nu mânii cu nici un păcat pe Dumnezeu; și te roagă pentru mine către Domnul, ca să mă întărească întru frica Sa și vrednic să mă arate pe mine, robul Său, bunătății Sale.

Amin”.

Învățăturile duhovnicului

Pe lângă minunile pe care le-a făcut timp de peste 50 de ani, Cleopa Ilie a lăsat și o serie de învățături. Duhovnicul avea mare evlavie la Maica Domnului.

Spunea Părintele Cleopa: ”Știți voi cine-i Maica Domnului? Ea este Împărăteasă Heruvimilor, Împărăteasă a toată făptură, cămara întrupării lui Dumnezeu-Cuvântul, ușa luminii, că lumina cea neapropiata gânditoare prin ea a venit în lume.

Ea este ușa vieții, ca Viața Hristos prin ea a intrat în lume. Ea este poarta cea încuiată prin care n-a trecut nimeni decât Domnul, cum spune Proorocul Iezechiel”.

”Brațele Maicii Domnului sunt mult mai puternice decât umerii heruvimilor și ale preafericitelor tronuri. Deci pe cine ține Fecioara Maria în brațe? Voi știți pe cine țîne? Pe Cel ce a făcut cerul și pământul și toate cele văzute și nevăzute”.

Spunea ucenicul său: ”Când am venit la Părintele Cleopa, i-am spus că vreau să rămân la mănăstire. Atunci sfinția să mi-a zis: ”Daca ești hotărât să rabzi trei bătăi pe zi și o data mâncare la trei zile, atunci ramai în mănăstire!” Aceste cuvinte m-au întărit și m-au făcut mai hotărât. Am înțeles că trebuie să pun mai multa voință și Dumnezeu îmi va ajuta”.

De multe ori Părintele Cleopa zicea: ”Ce suntem noi? O mână de pământ în fundul unui mormânt! Din pământ bun am fost făcuți, dar l-am spurcat și mergem în pământ și spurcam pământul! Ce suntem noi? Întinăciune și mâncarea viermilor”.

Adauga un comentariu