Local

16 ani de la tragedia prăbușirii elicopterului SMURD Iași

Publicat: 09 ian. 2022
16 ani de la tragedia prăbușirii elicopterului SMURD Iași

Astăzi, 09.01.2021, se împlinesc 16 ani de la tragedia prăbușirii elicopterului SMURD Iași.

Ziua de 9 Ianuarie 2006 va rămâne o zi dureroasă în istoria UPU – SMURD Iaşi ! Ne amintim de colegii noştri medic, asistent medical și piloţi, aprindem lumânări și ne rugam pentru ei. Noi – generații de atunci și de acum, continuăm să zburăm, să facem misiuni medicale aeriene și să mergem mai departe făcându-ne datoria și continându-le visul de a zbura pentru pacienții critici.,a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Reamintim că pe 9 ianuarie 2006, la ora 09:16, elicopterul EC 135, aparţinând Ministerului Administraţiei şi Internelor, care efectua misiuni pentru SMURD Iaşi, a decolat de pe pista Aeroclubului Moldova din Iaşi. La ora 09:26 grupul de pompieri a fost sesizat de jandarmi că aparatul de zbor s-a prăbuşit la aproape 2 km de Aeroportul Internaţional Iaşi.

La bordul elicopterului se aflau două cadre medicale, medicul Liliana Puiu, în vârstă de 36 de ani, şi asistenta Mioara Hauta, de 30 de ani, care lucra voluntar la SMURD Iaşi, precum şi membrii echipajului, pilotul Valentin Stănescu, de 37 de ani şi copilotul Augustin Toma, de 34 de ani, de la Unitatea Specială de Aviaţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cu toţii şi-au pierdut viaţa în urma impactului cu solul.

Expertizele medico-legale efectuate ulterior au arătat că moartea celor patru a fost provocată de politraumatismele suferite. Potrivit investigaţiilor, elicopterul s-a prăbuşit din cauza unor curenţi de forfecare.
Adauga un comentariu