Eveniment-Social

163 de ani de când renumitul Barbu Lăutaru a trecut la cele veșnice. Cobzarul a fost pomenit la Biserica Zlataust din Iaşi – FOTO

Publicat: 07 oct. 2021
La Biserica Zlataust din Iași a fost oficiată astăzi, 7 octombrie 2021, o slujbă de pomenire pentru renumitul cobzar Barbu Lăutaru, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit 163 de ani

La Biserica Zlataust din Iași a fost oficiată astăzi, 7 octombrie 2021, o slujbă de pomenire pentru renumitul cobzar Barbu Lăutaru, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit 163 de ani. Parastasul a început la ora 10:00.

„La momentul comemorativ va participa Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți, întrucât Barbu Lăutaru s-a născut și a copilărit în localitatea Anenii Noi, din Republica Moldova, localitatea natală a Părintelui Episcop”, anunţau organizatorii.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Margareta Herțanu, Președintele Asociației „ProRoma” din Iași, și Lăcrămioara Ursu, reprezentantul romilor în Consiliul Județean. De asemenea, Orchestra „Barbu Lăutaru” din Bălți a susținut un moment artistic.

Cine a fost Barbu Lăutaru

Barbu Lăutaru s-a născut în a doua jumătatea a secolului XVIII, într-o familie de lăutari de etnie romă. Calităţile sale muzicale au fost recunoscute în momentul întâlnirii cu marele pianist Franz Listz, care, impresionat de interpretarea lăutarului, a spus că Barbu este un cântăreț mai mare decât el.

Evenimentul comemorativ este organizat de ASCOR Iaşi împreună cu Departamentul de Minorități al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Adauga un comentariu