Local

22 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași și Suceava. S-a destructurat un grup infracțional specializat în contrabandă de țigări – VIDEO

Publicat: 30 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
22 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași și Suceava. S-a destructurat un grup infracțional specializat în contrabandă de țigări - VIDEO
Lista inculpaţilor propuşi pentru arestare preventivă în cazul contrabandei de ţigări. Ce a decis Tribunalul Iaşi

22 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași și Suceava. S-a destructurat un grup infracțional specializat în contrabandă de țigări. Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul tehnic de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Brigăzile de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Timişoara, au destructurat un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite în sfera infracționalității de criminalitate organizată economico-financiară cu produse accizabile şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi.

22 de percheziții domiciliare pe raza județelor Iași și Suceava. S-a destructurat un grup infracțional specializat în contrabandă de țigări

În data de 30 iunie a.c. au fost desfăşurate 22 de percheziţii domiciliare la membrii grupului, în mai multe locaţii de pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava, la care au participat poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării aproximativ 40.000 de pachete de ţigări de contrabandă, de provenienţă R. Moldova şi Ucraina.

„La data de 30.06.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au efectuat un număr de 22 percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași și Suceava, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă continuată.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna martie 2019, mai multe persoane au iniţiat, constituit, aderat sau sprijinit, pe raza județului Iași, un grup infracțional organizat pentru desfășurarea de operațiuni ilicite de introducere în România, de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, desfacere şi vânzare de produse accizabile supuse marcării (ţigări de producţie/provenienţă Republica Moldova şi/sau Ucraina) introduse ilicit în ţară, cunoscând că acestea provin din contrabandă, urmărind obţinerea ilicită de mari beneficii financiare.”, se arată în comunicat.

Cum se desfășurau operațiunile de aprovizionare și depozitare

Liderul grupării ținea legătura cu diverși furnizori de țigări de contrabandă, inclusiv cetățeni moldoveni, care îl aprovizionau cu țigări ce erau depozitate în mai multe locații de pe raza municipiului Iași, iar ulterior, sub supravegherea și coordonarea acestuia, erau preluate și transportate în vederea valorificării pe piața neagră.

„Liderul grupării punea la dispoziția membrilor țigările de contrabandă pe care aceștia le comercializau în mod ilicit în zona Târgu Cucu din municipiul Iași, aceasta fiind în fapt principala lor ocupație. Pe parcursul documentării grupării infracționale s-a constatat faptul că, acest serviciu funcționa și în sens invers, în sensul că membrii grupării se aprovizionau cu țigări de contrabandă și din alte surse, punându-le la dispoziția liderului atunci când acesta avea probleme cu aprovizionarea.”, potrivit DIICOT.

Unde erau ținuți banii obținuți din contrabandă

Sumele de bani obținute din activitățile de contrabandă cu țigări precum și alte valori, erau ținute de către lider la fiica acestuia ca măsura de precauție, pentru a nu putea fi identificate și ridicate de către organele de poliție în cazul efectuării unor percheziții domiciliare la imobilele unde locuiesc membrii grupării infracționale. Au fost confiscate 40.000 de pachete cu țigări de proveniență Republica Moldova sau Ucraina.

„Din probatoriul administrat în cauză rezultă că membrii grupării infracţionale, au desfăşurat operaţiuni ilicite de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, desfacere şi vânzare a unor importante cantități de țigări provenind din contrabandă, reuşindu-se documentarea actelor de contrabandă şi prinderea în flagrant a unor transporturilor de ţigări de contrabandă, însumând aproximativ 40.000 de pachete cu ţigări de proveniență Republica Moldova sau Ucraina.”, potrivit autorităților.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate ţigarete de diferite mărci, telefoane mobile şi cartele SIM, precum şi diverse sume de bani.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, conform sursei citate.

Adauga un comentariu