Boli si tratamente

3 semne ale intolerantei la lactoza

Publicat: 25 mart. 2019
25

Atunci cand produsele lactate sunt slab digerate, exista mai multe semne care ne pot alerta. Simptomele clasice, cum ar fi durerea de stomac sau oboseala, pot varia in functie de cantitatea de lactoza consumata si de gradul de intoleranta.

Nu te simti bine dupa ce bei lapte sau mananci o inghetata? Daca corpul tau reactioneaza prost dupa ce mananci produse lactate, poate fi intolerant la lactoza. Persoanele care sufera de aceasta boala au o deficienta de lactaza, enzima care poate digera zaharul in lapte si produsele sale secundare. In Franta, intre 30 si 50% dintre adulti au probleme cu digerarea lactozei. Faceti parte din acest segment al populatiei? Iata cateva semne care va pot pune in garda!

Simptomele clasice. Importanta simptomelor variaza de la persoana la persoana, in functie de nivelul de lactaza al fiecaruia si de cantitatea de lactoza consumata. Ele pot fi relativ usoare, cum ar fi gaze sau balonare, sau chiar mai importante, cum ar fi durere, diaree persistenta, greata si varsaturi, scadere in greutate, oboseala severa, febra si dureri de cap. Uneori, aceste simptome gastro-intestinale pot fi legate de o boala temporara, cum ar fi gastrita, care slabeste mucoasa intestinului, o reactie la anumite medicamente sau conditie care stau la baza bolilor cronice, cum ar fi boala celiaca. Medicul dumneavoastra va poate recomanda un gastroenterolog care sa poata diagnostica eventuala intoleranta la lactoza.

Simptome cum ar fi stomac deranjat, gaze, balonare si diaree pot aparea in decurs de una pana la trei ore dupa consumarea unui aliment care contine lactoza. Aceasta perioada poate varia in functie de natura produselor lactate si de cantitatea consumata. Uneori, simptomele apar dimineata daca ati consumat lactoza noaptea trecuta. Daca doriti sa verificati intoleranta, cel mai bun mod este sa eliminati toate produsele care contin lactoza din dieta dumneavoastra timp de una pana la doua saptamani. Daca simptomele dispar, exista sanse sa suferiti de aceasta intoleranta. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va ajuta sa aveti o dieta sanatoasa.

Exista grade diferite de intoleranta la lactoza. Unii oameni pot tolera o mica lactoza fara sa se imbolnaveasca, in timp ce altii se simt foarte rau la cea mai mica doza. Nu este neobisnuit pentru unii oameni cu intoleranta la lactoza ca pot digera branzeturi dure, care contin mai putina lactoza si iaurt mai usor decat alte produse lactate. A nu fi bolnav nu inseamna ca nu sunteti intolerant. A.R.

Adauga un comentariu